COVID-19 valdymas ir SAM skandalas: kokia A. Dulkio atsakomybė ir ar kliba tik jo vieno kėdė? | Diena.lt

COVID-19 VALDYMAS IR SAM SKANDALAS: KOKIA A. DULKIO ATSAKOMYBĖ IR AR KLIBA TIK JO VIENO KĖDĖ?

  • 14

Kokia yra Dulkio atsakomybė ir ar jo vieno kėdė kliba Vyriausybėje – pokalbis „Info dienoje“ su Mykolo Riomerio universiteto politologu Sauliumi Spurga.

„Šio ministro kėdė kliba nuo pat jo paskyrimo ir kaip toks sveikatos apsaugos ministras, jis visada dėmesio centre, įvertinus pandemijos situaciją. Jo kėdė kliba todėl, kad prezidentas jau skirdamas jį turėjo kažkokių priekaištų. Gaila, kad mes tų priekaištų neišgirdome. O dabar prasidėjo nauja apsuka, nauja stadija, kai buvęs ministras Aurelijus Veryga paskelbė, kad buvo, jo požiūriu, neteisingai panaudotos komunikacijai skirtos lėšos“, – situaciją komentavo politologas.

– Skandalais apipinta „Kitokių pasikalbėjimų“ laida, už kurią buvo pažadėti pinigai, tų pinigų kūrėjai nebeėmė. Ir dabar yra paaukota ministro patarėja. Ar adekvatu už šitą pažeidimą paaukoti patarėją? Tai yra tas asmuo, kuris turėjo pasitraukti?

Aišku, opozicijos narys, atstovas kritikuoja ir kritikuos ministrą. Tačiau mes kiekvieną dieną girdime net iš ekspertų labai skirtingas nuomones.

– Galbūt ir buvo tai pažeidimas, dar blogiau, kad ministras neįžvelgė iš pat pradžių, kad čia yra kažkas blogai, bandė išsisukinėti. Yra ne koks vaizdelis. Tačiau norėčiau priminti, kad ši praktika, kai ministerijos viešinimui skiria labai daug lėšų, yra įsisenėjusi. Labai senai dar ir Vilija Blinkevičiūtė buvo tuo kaltinta. 2019 metais LRT paskelbė tyrimą, kuriuo parodė, kad per 3,5 metų daugiausia Sauliaus Skvernelio Vyriausybė būtent ministerijų veiklos viešinimui išleido 50 mln. eurų.

– Jeigu jau prakalbote apie S. Skvernelį, jis sako, kad sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys taip ir netapo politiku, suvokiančiu savo politinę atsakomybę, ir dabar jau ministerija, tikina S. Skvernelis, net neturi efektyvaus pandemijos valdymo plano. Ir jis net paminėjo prezidentą, kuris turėtų pasisakyti A. Dulkio klausimu taip pat. S. Skvernelis – vienas ryškiausių opozicijos lyderių. Jis ragina sureaguoti prezidentą. Jis turėjo šiokių tokių nesutarimų su prezidentu dėl savo ministro.

– Paskutiniu metu jie gal sutaria geriau. Jeigu aš pabaigčiau savo mintį, noriu pasakyti, kad tokia yra bendra praktika, gali įtarti, kad ir žiniasklaidai, ir politikams tai kažkiek naudinga. Tas finansavimas kažkiek padidėja prieš rinkimus. Dabar paimti vieną nedidelį fragmentėlį, iš visų tų 50 mln. eurų paimti 12 tūkst. eurų ir sudoroti dėl to ministrą. Iš tikrųjų galbūt būtų neteisinga. 

Tai prezidento nuomonė maždaug žinoma. Ir jis prašo pasisakyti dėl būtent šito konkretaus atvejo. Jeigu kalbėsime apie pandemijos suvaldymą, tai šitas klausimas yra labai sudėtingas. Aišku, opozicijos narys, atstovas kritikuoja ir kritikuos ministrą. Tačiau mes kiekvieną dieną girdime net iš ekspertų labai skirtingas nuomones. Mes visi matome tų klaidų, galbūt netikslumų pasisakymuose. Ir visi esame nepatenkinti dėl vienų ar kitų sveikatos apsaugos ministro sprendimų. Aš pats savo darbe nagrinėju jo įsakymus, sprendimus ir matau, kad jie išmėtyti, nenuoseklūs ir reikia labai gilintis, kad suprastum, kas norima pasakyti. Bet aš nežinau, ar tai yra tas lygmuo, kur jau galima sakyti, kad ministras visiškai prarado pasitikėjimą, jis netinkamas šituo sudėtingu laikotarpiu. 

– Mes esame pratę girdėti iš politikų, kad vienas ar kitas dalykas nėra jų atsakomybėje. Štai Ingrida Šimonytė sako, kad raginimas skiepytis nėra vien tik jos atsakomybė, o visos visuomenės. Kur yra A. Dulkio atsakomybė žiūrint į koronaviruso statistiką, į galimybių pasus, į žmones, kurie nesiskiepija? Tik šeši iš dešimties Lietuvoje yra paskiepyti.

Lygiai taip pat ministras A. Veryga buvo kaltinamas ir buvo padėtis daug sudėtingesnė, kai S. Skvernelio Vyriausybė išvis nesiėmė jokių priemonių ir atvejų skaičius kilo visiškai nevaldomai iki 4 tūkst.

– Šeši iš dešimties, bet mes per daug neatsiliekame nuo Europos Sąjungos vidurkio. Atsakomybė yra, bet kur yra pagrindinis klausimas ir pagrindinė problema: kokiais kriterijais mes vertiname? Tik pasakyti išėjus prieš žurnalistus, kad viskas yra blogai, ministras turi būti pakeistas, tai nėra teisingas kelias. Lygiai taip pat ministras A. Veryga buvo kaltinamas ir buvo padėtis daug sudėtingesnė, kai S. Skvernelio Vyriausybė išvis nesiėmė jokių priemonių ir atvejų skaičius kilo visiškai nevaldomai iki 4 tūkst. Tuo metu dar buvo dar pavojingesnis dalykas, nes tie atvejai buvo kur kas sudėtingesni, plitę tarp neskiepytų žmonių. Šiuo atveju dauguma žmonių vis dėlto serga kur kas lengviau. O atvejai kyla mokyklose. Dauguma atvejų yra iš mokyklų židinių. O tuo metu mokyklos buvo uždarytos. Šiuo atveju, kaip mes lyginsime, kokius kriterijus naudosime?

– Išties politikai dar turės apie ką pakalbėti. Bet mes pakalbėkime apie kitą Vyriausybės narę – Agnę Bilotaitę, kuri yra vidaus reikalų ministrė. Iš pradžių kalbėta, kad yra du ministrai, kuriems gresia galbūt labai didelis spaudimas dėl jų politikos, dėl jų elgesio suvaldant pandemijos ir migrantų krizę. Ar galima sakyti, kad A. Bilotaitė pralindo pro adatos skylutę?

– Tai, ką mes kalbėjome apie ministrą A. Dulkį, aš manau, kad dar aštriau galima kelti šį klausimą. Tam, kad vertintume ministrės A. Bilotaitės veiklą, mes turime turėti kažkokius kriterijus. Man atrodo, kad politikai pritilo būtent todėl, kad jie nežino, kaip apkaltinti ministrę ir kokius kriterijus panaudoti. Sakykime, ar įleisti, ar neįleisti, ar mes gerai elgiamės su migrantais, ar blogai? Patys politikai, mėgindami išgryninti tuos kriterijus, labai greitai patenka į prieštaravimą. O padėtis čia yra labai sudėtinga, Europos Sąjunga lyg remia mus, Jungtinės Tautos lyg kritikuoja mus. Kažkokie teismai ir kažkokie teisininkai sako, kad čia viskas gerai. Kažkokie kiti mus aštriai kritikuoja. Šitoje vietoje kažkokiam politikui išeiti ir pasakyti, kad ministrė klydo, yra labai sunku.

– Visuomenės nuomonė taip pat yra labai priešiška migrantams.

– Tai migrantams priešiška. Dabar tarsi tų migrantų jau nedaugėja. Tos problemos sprendžiamos pagal mūsų galimybes. Ir tų prieštaravimų yra daugybė. Štai, ką sakė vaikų teisių kontrolierė: visi stengiasi, visi daro labai gerai, daug investuoja, o rezultatas prastas. Čia galima labai daug diskutuoti.

 

 

Kaip portale rašyta anksčiau, penktadienį buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga socialiniame feisbuko tinkle pasidalijo informacija, kad SAM įsipareigojo sumokėti 12 tūkst. eurų „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjams už laidą, kurioje dalyvautų ministerijos visuomeninis konsultantas Edgaras Kulikauskas, prisistatantis Ciniško chirurgo pseudonimu.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys penktadienį žurnalistams komentavo, kad pinigai yra skiriami kūrėjams, o ne visuomeniniam patarėjui. Anot jo, paslauga pirkta viešųjų pirkimų būdu, „ir jei sąžiningai mokėta kūrėjams, tai aš tiktai galiu pasidžiaugti“.

Po įvykusio skandalo vienas iš laidos kūrėjų Mantas Bertulis pareiškė, kad jam nereikia SAM pinigų.

Pirmadienį, po šio įvykio, iš pareigų paskelbė pasitraukianti ministro patarėja Aistė Šuksta. „Šiandien atsistatydinu iš ministro Arūno Dulkio patarėjos pareigų. Prisiimu atsakomybę už esamas ir galimas pasekmes, kurias sukėlė mano priimti sprendimai dėl SAM komunikacijos“, – paskelbė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Spirgalas

Tas politologas Spurga pats konservatorių spirga,tai ir tie pasisakymai niekiniai,kokia gali būti kritika ant pačio savęs ?

Dulkė \\\\\.../////

Kvailesnio padaro su kūdikėlio abrozdėliu nemačiau.

Girdėjau pliatkus ,kad Prezidento giminaitę paliuosavo iš darbo,todėl ir Jis puola Dulkį. Ar tikrai taip?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS