D. Grybauskaitė apie užsitęsusias diskusijas dėl gynybos finansavimo: vyksta turgus | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ APIE UŽSITĘSUSIAS DISKUSIJAS DĖL GYNYBOS FINANSAVIMO: VYKSTA TURGUS

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad diskusijos dėl gynybos išlaidų finansavimo trunka per ilgai. Anot jos, besitęsiantis debatas „skandina procesą“.

„Užsitęsė (diskusijos – ELTA). Čia iš viso neturėtų būti turgaus. Turi būti sprendimai, ir tai kad skandinama problema diskusijoje, tai faktas“, – sekmadienį atvykusi balsuoti prezidento rinkimuose žurnalistams kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Mano akimis žiūrint, nėra sprendimų. (...) Čia yra turgaus variantas tų diskusijų ir alternatyvų košė, kuri skandina patį procesą“, – pabrėžė buvusi šalies vadovė.

Jos teigimu, būsimam prezidentui jo kadencijoje didžiausią iššūkį kels geopolitinės įtampos.

„Daug neramumų, karai, tas spaudimas, kuris daromas ir mums, ir visai Vakarų bendruomenei, išliks, ir matomai tai bus visų penkių metų kadencijos toks lyg ir leitmotyvas – saugumas, visoks saugumas Lietuvai, pačiai Europai, mūsų regionui, demokratijos apsauga ir jos gynyba“, – akcentavo D. Grybauskaitė.

Čia yra turgaus variantas tų diskusijų ir alternatyvų košė, kuri skandina patį procesą.

Gynybos finansavimą politikai nori didinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), siekiant kariuomenėje greičiau kurti diviziją, iki 2027 metų priimti Lietuvoje Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Premjerė Ingrida Šimonytė balandžio viduryje pranešė apie specialaus fondo gynybai steigimą. Jame būtų kaupiamos lėšos gynybai iš didesnių mokesčių, į jį taip pat galėtų aukoti gyventojai ar verslas. Ministrė pirmininkė tuomet taip pat teigė, kad siūlymai bus parengti per artimiausias savaites.

Premjerė anksčiau yra sakiusi, kad politikai ir socialiniai partneriai artėja prie susitarimo dėl kelių šaltinių didinti finansavimą gynybai, tarp jų – didesnio pelno mokesčio tarifo. Ji vėliau įvardijo, kad galimos diskusijos dėl šio mokesčio didinimo 1,5 ar 2 proc. punktais. 

Tarp siūlymų taip pat gali atsirasti didesnis gyventojų pajamų mokesčio tarifas savarankiškai dirbantiesiems.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė šią savaitę sakė, kad Vyriausybė siūlymus dėl papildomų lėšų gynybai žada pateikti per artimiausias kelias savaites.

Politikai, verslo ir profsąjungų atstovai dėl būdų papildomai finansuoti gynybą šiemet susitiko tris kartus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Gulbės giesmė

Tai va rašistanas pradėjo gulbės giesme giedoti - viską ką turėjo pasiuntė į Charkivą.O jį teisi - višta galvojo, galvojo kol puode atsidūrė.

Niekas neduinteresuotas Ukrainos pergale

Laimeti nera shansu. Vyksta pasaulio padalijimas o Ukraina prazude savo 700 tukstancius vyru bei suluosino jau 1 milijona 300 tukstsnciu. Baikite kara bus gerisu rytams

DALIA --pasislėpę KGB-tai OŽIO užpečkyje - d e g r a d a v o

neapsisprendžia, jog Ukrainai pralaimėjus-- nežino į kurią pusę reikės bėgti - laukia. kada KGB-tų vadovas OŽYS parodys kryptį
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS