D. Grybauskaitė: ES sutiks atidėti „Brexitą“ | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: ES SUTIKS ATIDĖTI „BREXITĄ“

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Sąjunga (ES) turbūt pritars  britų premjerės Theresos May (Terezos Mei) prašymui pratęsti „Brexit'ą“, tačiau terminas gali būti nustatytas kitoks.

„Aš tikiuosi, kad mes apsispręsime šiandien dėl datos pratęsimo – nebūtinai birželio, tai gali būti gegužė“, – žurnalistams Briuselyje ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė, atvykusi į ES vadovų susitikimą.

„Mes remsime, kaip galime, mes patvirtinsime, bet dėl konkretaus termino vis dar vyksta diskusijos“, – pridūrė ji.

T. May trečiadienį paprašė ES atidėti kovo 29-ąją turėjusį įvykti išstojimą iš bendrijos iki birželio 30-osios.

Pasak D. Grybauskaitės, ES gali kelti sąlygas sutrumpinti šį terminą iki Europos Parlamento rinkimų. Jie vyks gegužės 23-26 dienomis.

D. Grybauskaitė neatmetė, kad ES lyderiams nesutarus dėl „Brexit'o“ atidėjimo, susitikimas gali nusikelti į kitą savaitę.

Paklausta, ar ji tikisi, jog pratęsus terminą britai pritars pasitraukimo susitarimui, D. Grybauskaitė tvirtino, kad „Jungtinė Karalystė neturi kito pasirinkimo“.

Jungtinės Karalystės parlamentas dukart atmetė premjerės T. May su ES lyderiais suderintą „Brexit“ sutartį, bet vėliau nutarė, kad šalis negali išstoti iš Bendrijos be jokio susitarimo.

Th. May laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui sakoma, jog pratęsimas reikalingas, kad būtų galima pamėginti įtikinti parlamentą iš trečio karto pritarti susitarimui.

GALERIJA

  • D. Grybauskaitė: ES sutiks atidėti „Brexitą“
  • D. Grybauskaitė: ES sutiks atidėti „Brexitą“
  • D. Grybauskaitė: ES sutiks atidėti „Brexitą“
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS