D. Grybauskaitė perspėja: prie „Brexit“ sutarties gali tekti grįžti žiemą | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ PERSPĖJA: PRIE „BREXIT“ SUTARTIES GALI TEKTI GRĮŽTI ŽIEMĄ

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį perspėjo, kad Europos Sąjungai gali tekti žiemą grįžti prie „Brexit“ sutarties, nes ji gali nesulaukti palaikymo britų parlamente.

„To laiko yra vis mažiau. Gali būti visko, kad ir gruodį, ir sausį grįšime prie išstojimo sutarties ir kalbėsime iš naujo“, – LRT televizijai sakė šalies vadovė.

Ji tvirtino, kad Britanijoje šiuo metu „matome tam tikro politinio chaoso požymių“.

„Vis tiktai yra didelė tikimybė, kad gali būti ir šis variantas, tai yra ir išstojimo sutartis, ir ateities politinė deklaracija bus nepakankama kai kuriems politikams“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė sekmadienį vyks į Briuselį, kur su kitų ES šalių lyderiais turėtų patvirtinti praėjusią savaitę suderėtą „Brexit“ sutartį ir pareiškimą dėl ateities santykių.

Jungtinės Karalystės parlamentas dėl sutarties balsuos gruodį, tačiau dalis britų politikų norėtų kitokio „Brexit“ scenarijaus, o premjerės Theresos May (Terezos Mei) sąjungininkė Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) nėra iki galo patenkinta Londono ir Briuselio susitarimu dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos.

Jeigu britų parlamentarai atmestų sutartį, Jungtinei Karalystei grėstų iš ES išstoti be jokio susitarimo. Tokiu atveju galėtų būti peržiūrėta ir pati sutartis.

Britanija iš ES turėtų išstoti kitąmet kovą, tačiau mažiausiai iki 2020 metų pabaigos tęsis pereinamasis laikotarpis, kai Jungtinė Karalystė laikysis Bendrijos taisyklių.

Per šį laikotarpį Lietuvos piliečiams Britanijoje bus užtikrintos tokios pačios teisės, kaip ir dabar.

Tačiau daugiau nežinomybės kelia ateitis po pereinamojo laikotarpio, nes Londonas ir Briuselis dar turės susitarti dėl būsimų santykių, įskaitant migraciją.

„Ateities santykių sutartis bus gerokai sunkesnė, sudėtingesnė ir (derybos – BNS) užims daugiau laiko“, – kalbėjo prezidentė.

Jungtinė Karalystė referendumu iš ES nusprendė pasitraukti užpernai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Referendumas JAU buvo - tautos nuomonę PRIVALU gerbt!

vietoji

to kad pravestu referenduma gaista laika svaisto pinigus ir mulkina zmones ir tai ko gero pagal pentagono patarima kuris jau is anksto buvo paruostas.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS