D. Grybauskaitė vetavo Seimo pataisas, įpareigojančias steigti seniūnijas | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ VETAVO SEIMO PATAISAS, ĮPAREIGOJANČIAS STEIGTI SENIŪNIJAS

  • 1

Prezidentė Dalia Grybauskaitė grąžino Seimui svarstyti pataisas, įpareigojančias steigti seniūnijas, pranešė Prezidentūra.

Pranešime pabrėžiama, kad Seimo priimtos Vietos savivaldos įstatymo pataisos įpareigoja savivaldybes privalomai steigti seniūnijas „nepaisant tarptautiniuose dokumentuose ir Konstitucijoje įtvirtinto vietos savivaldos savarankiškumo“, o finansinę steigimo naštą užkrauna visiems Lietuvos gyventojams.

„Įstatymas prieštarauja Europos vietos savivaldos chartijai, kuri garantuoja savivaldybėms teisę pačioms nusistatyti administracinę struktūrą, užtikrinančią veiksmingą valdymą ir paslaugų teikimą bei atitinkančią vietos gyventojų poreikius. Seimo priimtas įstatymas taip pat pažeidžia išimtinę savivaldybių tarybų kompetenciją pačioms priimti sprendimus dėl seniūnijų steigimo, naikinimo, jų skaičiaus, atsižvelgiant į gyventojų poreikius“, – nurodo Prezidentūra.

Nurodoma, kad seniūnijų poreikis ir reikšmė miestuose ir rajonuose yra skirtingi, o paslaugų prieinamumas gyventojams didinamas jas centralizuojant ir perkeliant į elektroninę erdvę.

Teigiama, jog  priimtos pataisos „sudaro prielaidas plėsti biurokratinį aparatą“, o visa finansinė našta, susijusi su privalomu seniūnijų steigimu, užkraunama savivaldybių biudžetams ir visiems Lietuvos gyventojams, nes papildomų lėšų nenumatoma.

Anot Prezidentūros, dėl to suvaržomos konstitucinės savivaldybių teisės pačioms tvirtinti savo biudžetus ir vykdyti pagal savo patvirtintus planus ir poreikius.

„Prezidentė remia savivaldybių teisę pačioms apsispręsti dėl seniūnijų steigimo ar naikinimo, kaip tą numato tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai ir Lietuvos teisė, taip pat vietos bendruomenių dalyvavimą, priimant joms svarbius sprendimus“, – sakoma pranešime.

Taip pat pažymima, jog įstatymo projektui nepritarė Lietuvos savivaldybių asociacija. Neigiamą išvadą pateikė Vyriausybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Na,ka,Kauno meras!?

Bus pirmas sumazines seniunijas?Beje,gal visai neblogai butu,nes kai kurie seniunai tai tik stumdo durniu(atseit dirba,o rezultatas lygus "0 ",ko paklausi ,to negausi atsakymo rupimais klausimais.Kam tokie virsininkai reikalingi,be kompetencijos).Ar uzleis kaip visada pirmumo teise Vilniui?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS