„Darbiečiai“ siekė atgauti seną dotaciją, bet iškilo grėsmė prarasti būsimą | Diena.lt

„DARBIEČIAI“ SIEKĖ ATGAUTI SENĄ DOTACIJĄ, BET IŠKILO GRĖSMĖ PRARASTI BŪSIMĄ

Darbo partija (DP) siekė atgauti „juodosios buhalterijos“ bylos metu prieš dešimtmetį teismo į biudžetą grąžintas dotacijas, tačiau po Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo jiems iškilo grėsmė prarasti ir būsimą išmoką.

VRK ketvirtadienį antrą kartą vertino „darbiečių“ prašymą grąžinti 2007 ir 2008 metais paskirtas, bet neišmokėtas valstybės dotacijas. Šie pinigai, 1,8 mln. eurų, teismo sprendimu buvo grąžinti į biudžetą.

VRK prašymą atmetė, o Darbo partiją pripažino padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus, nes 2004, 2005 ir 2006 metų finansinėse ataskaitose pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis, tai 2016 metais patvirtino Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Šešiais balsais prieš keturis priimtas VRK sprendimas numato dėl sankcijų Darbo partijai už daugiau kaip prieš dešimtmetį padarytus šiurkščius įstatymo pažeidimus spręsti partijoms skirstant antrojo pusmečio biudžeto dotacijas.

Darbo partijos advokatas Linas Sesickas teigė, kad partijai belieka „civiline tvarka reikšti ieškinį valstybei, kad būtų priteista suma, kuri buvo savo laiku pritaikius laikiną nuosavybės apribojimą paimta ir pasibaigus baudžiamajam procesui iki šiol negrąžinta“.

Mes puikiai suprantam, kad tos lėšos yra privati nuosavybė. Dabar mes žaidžiame kažkokį žaidimą, visos institucijos nusiplaudinėja rankas.

„Turime situaciją, kai LVAT aiškiai pasakė, kad tai yra lėšos, kurios priklauso Darbo partijai, ir jos turi būti grąžintos. Mes puikiai suprantam, kad tos lėšos yra privati nuosavybė. Dabar mes žaidžiame kažkokį žaidimą, visos institucijos nusiplaudinėja rankas“, – teigė advokatas.

Anksčiau VRK buvo priėmusi sprendimą DP grąžinti dalį pinigų, 220 tūkst. eurų  – skirtumą tarp 2005 ir 2006 metais sumokėtų ir 2008 metais neišmokėtos dotacijos, tačiau „darbiečiai“ sprendimą apskundė teismui.

VRK sprendimu buvo partiją pripažinusi padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus dėl 2004, 2005 ir 2006 metų finansinėse ataskaitose pateiktų tikrovės neatitinkančių duomenų, taip pat atgaline data pakeisti sprendimai dėl 2005 ir 2006 metais paskirtų dotacijų.

Kartu konstatuota, kad iš trijų į biudžetą pervestų dotaciją viena, siekianti 736 tūkst. eurų, 2008 metų balandį buvo skirta pagrįstai, ir „darbiečiams“ turi būti pervestas skirtumas tarp šios ir 2005 bei 2006 metais sumokėtų dotacijų, 220 tūkst. eurų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) komisijos sprendimą panaikino konstatavęs, kad VRK negali keisti savo ankstesnių sprendimų, kuriais jau buvo patvirtintos dotacijos partijoms.

Iš dalies tenkinęs „darbiečių“ skundą LVAT panaikino VRK sprendimą dėl pažeidimų ir dotacijų, bet negaliojančia pripažino ir tą dalį, dėl kurios partija nesikreipė į teismą – dalies pinigų grąžinimą.

Teismas argumentavo, kad įstatymuose nėra tiesiogiai įtvirtinta VRK kompetencija pakeisti savo priimtus sprendimus, kuriais skirta valstybės dotacija politinei partijai, todėl ji „peržengė įstatymais suteiktos kompetencijos ribas ir priėmė neteisėtus ginčijamus sprendimus, kurie turi būti panaikinti“.

Darbo partija neskundė VRK sprendimo dalies dėl jai grąžinamų 220 tūkst. eurų, tačiau LVAT konstatavo, kad neperžengus pareiškėjo skundo reikalavimo ribų ir nepanaikinus šio sprendimo būtų reikšmingai pažeisti valstybės interesai, nes „pripažintu neteisėtu VRK sprendimu pareiškėjui yra suteikiama teisė į ženklią valstybės biudžeto lėšų sumą“.

„Todėl teisėjų kolegija peržengia pareiškėjo skundo reikalavimo ribas ir panaikina Vyriausiosios rinkimų komisijos 2018 metų gruodžio 4 dienos sprendimo visą 3 punktą, t. y. ir tą dalį, kuria nustatyta, jog Darbo partija turi teisę į 220 tūkst. eurų dotaciją“, – rašoma nutartyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS