Darbo partija nuogąstauja, kad švietimo reforma smogs regionams | Diena.lt

DARBO PARTIJA NUOGĄSTAUJA, KAD ŠVIETIMO REFORMA SMOGS REGIONAMS

  • 1

Seimo Darbo partijos frakcijos susitikime su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene parlamentarai itin domėjosi švietimo pertvarka, taip pat sporto, profesinio rengimo ir studijų finansavimo klausimais. Visgi daugiausia buvo nuogąstaujama dėl mokyklų pertvarkos įtakos Lietuvos regionams.

Naudojantis Tūkstantmečio mokyklų programa (TŪM), į Lietuvos švietimą bus investuota ketvirtadalis milijardo eurų. Visgi ši programa gali stipriai atsirūgti Lietuvos regionams, rašoma Darbo partijos pranešime spaudai. Teigiama, kad Vyriausybė TŪM susiejo su itin griežtomis mokyklų tinklo taisyklėmis, taigi dalis mokyklų bus uždaromos, nepriklausomai nuo ugdymo rezultatų.

Anot Darbo partijos frakcijos vadovo Viktoro Fiodorovo, mokyklų tinklo taisyklės apima tik kiekybinius, tačiau ne kokybinius kriterijus, tačiau tai neturi nieko bendro su ugdymo kokybe.

„Visose savivaldybėse turime puikių mokyklų pavyzdžių su gerais ugdymo rezultatais. Pats esu iš Kėdainių, Krakių gimnazija yra tarp 40 proc. geriausiųjų pagal matematikos rezultatus, tačiau panašu, kad po kelerių metų jos laukia liūdnas likimas. Ministrė pažymi kokybę, tačiau, deja, taisyklės visiškai nelanksčios, todėl net geros mokyklos mažuose miesteliuose turės būti uždarytos“, – sakė frakcijos seniūnas V. Fiodorovas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, pasak Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės, sukryžmino TŪM projektą su reforma, kuri vykdoma pagal tinklo pertvarkymo taisykles. Tai tikrai kelia rimtų klausimų dėl tokio darinio atitikimo Lietuvos Respublikos teisės aktams. Taip pat kyla tam tikrų abejonių, ar, remiantis niekur įstatymuose neapibrėžta TŪM koncepcija, daliai Lietuvos vaikų bus apribotas bendrojo ugdymo prieinamumas.

„Reikia nepamiršti, kad bendrasis ugdymas yra konstitucinė vertybė. Todėl tokia intervencija į švietimą gali pažeisti konstitucinės valstybės principus“, – išplatintame pranešime spaudai sako I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Darbo partijos frakcija mano, kad tokios pertvarkos valstybėje gali vykti tik jas deramai apsvarsčius Seime. Šiuo metu yra prisidengiama savivaldybėmis, kurios neva spręs dėl mokyklų likimo, tačiau realybė kitokia – kriterijus mokykloms jau nustatė Vyriausybė. Todėl savivaldybės netenka savarankiškumo priimant sprendimus ir tai turės reikšmingos įtakos nedidelėms savivaldybėms, rašoma pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Man įdomu.

O kur jūsų vadas Viktorėlis? Gal pasiėmė tėvystės atostogas, kad nebesigirdi.?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS