Darbo partijai prieš rinkimus – aukso puodas | Diena.lt

DARBO PARTIJAI PRIEŠ RINKIMUS – AUKSO PUODAS

Vakar Darbo partijai (DP) buvo sėkminga diena: jos sąskaita pagausėjo beveik 2 mln. eurų. Apie tokią dovanėlę prieš rinkimus kiekviena partija gali tik pasvajoti.

Valstybė pasiskolino

"Atgautus pinigus panaudosime partijos reikalams. Bet rinkimams biudžetą ir taip būtume be didelių problemų surinkę", – "Kauno dienai" sako "darbiečių" pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Teismo sprendimu dar 2007 ir 2008 m. "darbiečiams" paskirtos, bet vykstant tyrimui dėl politinės korupcijos atimtos valstybės dotacijos sugrįžta geriausiu partijai laiku – prieš pat Seimo rinkimus.

Kol kitos rinksis po eurą kitą, "darbiečiai" praturtės 1 840 054 eurais. "Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) yra pateikusi Finansų ministerijai (FM) mokėjimo paraišką, kuria remiantis DP pagal nutarimą turi būti išmokėta 1,84 mln. eurų suma iki šių metų liepos 22 d. Tądien ir yra numatytas mokėjimas, panaudojant valstybės vardu paskolintas lėšas", – "Kauno dieną" informavo FM Komunikacijos skyrius.

Tiesa, liepos 30 d. paskelbsimame partijos Seimo rinkimų sąraše paties V.Uspaskicho nebus. "Mūsų partijos statute nuo jos susikūrimo sakoma, kad vykdomoji valdžia neturi būti Seime. O mano tikslas – būti vykdomojoje valdžioje", – V.Uspaskichas DP sėkmės atveju žada palikti Europos Parlamento nario mandatą ir, kaip kad sakė DP suvažiavime, bus "geriausias visų laikų premjeras".

Tikslumo dėlei, kai V.Uspaskichas kalba apie partijos susikūrimą, turbūt turi omeny 2003 m. jo įsteigtą Darbo partiją, kuri 2013 m., juodosios buhalterijos bylai pasiekus teismą, kaip juridinis asmuo išregistruota, o po susijungimo su Leiboristų partija įregistruota kaip nauja – Darbo (leiboristų). Bet po trijų mėnesių ji susijungė su Krikščionių partija ir vėl pavadinta Darbo. Naujai įregistruotos partijos nenorėjo prisiimti ankstesnės kaltės, bet norėjo gauti jai skirtas valstybės dotacijas.

Atrodo painokai, nes taip ir yra iš tikrųjų. Tad neverta stebėtis, kad teisminiai ginčai, taip pat ir dėl valstybės dotacijų, gerokai užsitęsė. Vadinamoji DP juodosios buhalterijos ir su ja susijusios kitos bylos štai jau keliolika metų nenustoja kelti politinių aistrų. Netrūko jų ir ginčo dėl dotacijų epiloge, užsitęsusiame net dviejuose VRK posėdžiuose užpraėjusią savaitę.

Teismas pripažino, kad dotacija neskirta teisėtai. Vėliau neturėjome teisinio pagrindo neskirti dotacijų. Bet vyko tyrimas, ir prokuratūra VRK paskirtas dotacijas įšaldydavo savo sąskaitose.

Atbulinė data

Valstybės dotacijų skyrimo DP, atėmimo ir dabar grąžinimo jiems istorijos fabula ilga ir sudėtinga. Aukščiausiasis Teismas yra patvirtinęs, kad 2004–2006 m. DP vedė juodąją buhalteriją. Į oficialią DP buhalterinę apskaitą nebuvo įrašyta, skaičiuojant eurais, 7,4 mln. eurų pajamų ir 4,3 mln. eurų išlaidų. Tačiau byla teismą pasiekė tik praėjus beveik dešimtmečiui nuo šių įvykių, o galutiniai verdiktai – ir dar vėliau. Remtis vien įtarimais skiriant valstybės dotacijas VRK negalėjo. O DP 2004 m. Seimo rinkimuose buvo laimėjusi daugiausia – net 39 mandatus, 2007 m. savivaldybių rinkimuose – 111, tad jiems pagal įstatymą priklausė didžiulės valstybės dotacijos.

Tuometis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pasakoja, kad nustatę, jog pažeistas įstatymas, VRK pusmečiui DP neskyrė dotacijos. Partija VRK skundė, dvejus metus bylinėtasi. "Teismas pripažino, kad dotacija neskirta teisėtai. Vėliau neturėjome teisinio pagrindo neskirti dotacijų. Bet vyko tyrimas, ir prokuratūra VRK paskirtas dotacijas įšaldydavo savo sąskaitose", – primena Z.Vaigauskas.

Tad nors VRK 2007 ir 2008 m. DP skyrė 1,8 mln. eurų dotacijų, vykstant "juodosios buhalterijos" bylai teismai sustabdė jų mokėjimą, o sumas vėliau grąžino į biudžetą.

2018 m. "darbiečiai" kreipėsi į VRK dėl šių dotacijų grąžinimo. Komisija pripažino, kad 2004–2006 m. pateikdama tikrovės neatitinkančius finansinius duomenis DP padarė šiurkščius įstatymo pažeidimus, tad atgaline data pakeitė ir Komisijos ankstesnius sprendimus dėl paskirtų dotacijų. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pernai VRK sprendimą panaikino, argumentuodamas, kad negalima keisti savo sprendimų atbuline tvarka. Vadinasi, galioja ankstesni VRK sprendimai dėl dotacijų skyrimo DP, ir jos gavėjui turi būti grąžintos.

"Buhalterinės" diskusijos

Teismo sprendimas galutinis ir neskundžiamas, tad kad ir kaip keistai jis kam skambėtų, beliktų jį vykdyti. Tačiau kaip tai padaryti, klausimų kilo nemažai. Tad nors LVAT sprendimus dviejose bylose priėmė pernai balandį ir spalį, pinigai DP pasieks tik šiemet liepos 22 d.

Vilkinimu nepatenkinta DP skundėsi teismui, atsakovė šiuose teisminiuose ginčuose buvo Finansų ministerija (FM). Galiausiai Vyriausybė liepos 1 d. priėmė nutarimą "Dėl lėšų skyrimo". Atsižvelgiant į LVAT 2019 m. balandžio 17 ir spalio 23 d. sprendimus, kuriais palikti galioti VRK sprendimai dėl biudžeto dotacijų skyrimo DP 2007 m. balandį ir rugsėjį bei 2008 m. balandį, VRK skiriami 1 840 054 eurai valstybės biudžeto dotacijoms DP .

Diskusijos, kaip įvykdyti Vyriausybės nutarimą, VRK virė net kelias valandas dviejuose posėdžiuose liepos 8 ir 10 d. Posėdžio dalyviai ironizavo, kad atmosfera buvo taip įkaitusi, kad po poros valandų ginčų net... įsijungė priešgaisrinė signalizacija, ir teko padaryti techninę pertrauką.

Posėdžių pranešėja – VRK Finansų skyriaus vedėja Danguolė Jakštienė pasiūlė VRK sprendimo projektą, kuriuo šių metų asignavimų politinėms partijoms sąmata būtų padidinta pagal Vyriausybės liepos 1 d. nutarimą. D.Jakštienė aiškino, kad tai buhalteriniai dalykai. Nors Vyriausybės nutarimas yra, tačiau reikia ir VRK sprendimo, kad FM turėtų teisinį pagrindą pervesti DP pinigus. O VRK užpernai yra priėmusi sprendimą, kad visas sąmatas VRK nariai turi svarstyti ir tvirtinti.

Tačiau VRK narės Olgos Kilkinovos įsitikinimu, Vyriausybės nutarimas yra pakankamas teisinis pagrindas skirti DP lėšas, atskiro formalaus VRK sprendimo nereikia, o Komisijos pirmininkė, kaip asignavimų valdytoja, vienasmeniškai gali pateikti paraišką FM.

Laura Matjošaitytė sakė, kad tokių dokumentų dėl beveik 2 mln. vienasmeniškai negali pasirašyti, o jei taip padarytų, gali atsidurti kai kuriuose pastatuose, kurie labai netoli nuo VRK būstinės Seime. Suprask, gal teisme, o gal simboliškai turėjo omeny Lukiškių kalėjimą, tiesa, jau nebeveikiantį.

Komisijos narė Gražina Vickutė aiškino, kad VRK nariai painioja teisinius ir buhalterinius dalykus. Be sąmatos patikslinimo FM paraiškos pateikti negalima. Tačiau jos nuomone, siūlomame priimti VRK protokoliniame nutarime reikia nerašyti, kad tai dotacija, o tik paminėti šių išlaidų klasifikavimo numerį. L.Matjošaitytė stebėjosi: ar todėl, kad kas žino, težino, o kitiems nereikia?

Galiausiai toks nutarimas – lėšų paskirtį įvardijant tik klasifikavimo numeriu – ir buvo priimtas bendru sutarimu. Balsuoti L.Matjošaitytė nepasiūlė, nors ne visi manė, kad nutarimas turi būti toks.

K. Vanago / Fotobanko nuotr.

Dotacija, bet ne dotacija

VRK narė Aistė Žilinskienė sako, kad jai ir po nutarimo priėmimo liko neatsakytų klausimų, ir ne apie procedūras, o sprendimo esmę. Jei teismas savo sprendimus paskelbė pernai balandį ir spalį, kodėl milijonai bus pervesti dabar, prieš pat rinkimus? Arba kitas esminis klausimas: Vyriausybė liepos 1 d. nutarime labai aiškiai rašo, kad tai – dotacija DP, o pagal įstatymą dotacijos partijoms skiriamos dukart per metus – balandį ir lapkritį. "Tad būtų lygiateisiška ir teisinga pinigus DP skirti ne šiuo metu, prieš Seimo rinkimus, o per artimiausią įstatymo numatytą asignavimų partijoms paskirstymą, t.y. lapkritį", – įsitikinusi A.Žilinskienė, priminusi, kad visi neaiškumai dotacijų klausimais ir svarstomi jų skyrimo metu.

A.Žilinskienė siūlė VRK sprendimą atidėti, bent kol grįš Komisijai teismuose DP klausimu atstovavęs VRK teisininkas Rokas Stabingis ir paaiškins visus teisinius niuansus. Jei nuo teismo sprendimo praėjo beveik aštuoni mėnesiai, tai savaitė šen ar ten gal esmės nekeistų.

Tačiau VRK nutarė nelaukti, o posėdyje dalyvavusi DP atstovaujanti advokatė Lina Zubovienė įspėjo, kad jei bus delsiama išmokėti nurodytą sumą, valstybei reikės mokėti dar ir palūkanas.

O, kaip žinoma, šie teismai mokesčių mokėtojams ir taip kainavo. Vien už pernai balandį DP iš atsakovo – VRK priteista sumokėti per 1,2 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Pirmadienį grįžęs į darbą VRK teisininkas R.Stabingis "Kauno dienai" paaiškino, kad nors Vyriausybės nutarime 1,8 mln. eurų DP vadinamos dotacija, bet dotacijos lėšos, patekusios į partijos sąskaitą, teisiškai jau tampa partijos lėšomis. Tad kaip ši suma buvo iš DP paimta, ta pačia tvarka turi jai ir grįžti. VRK antrąkart negali priimti jau kartą priimto sprendimo skirti šias dotacijas, tad tai ne dotacijos skyrimas, o daugiau buhalteriniai dalykai ir lapkričio laukti nereikia.

Tikra epopėja

Tad taip ir baigiasi DP juodosios buhalterijos epopėja, trukusi nuo 2006 m. gegužės, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šios partijos 2004–2006 m. vestos juodosios buhalterijos. Iš pradžių įtarimai buvo pareikšti keliems DP vadovybės ir buhalterijos darbuotojams, vėliau ir DP kaip juridiniam asmeniui. Dingusiam įtariamajam V.Uspaskichui surasti buvo paskelbta net tarptautinė paieška, jis sulaikytas Maskvoje 2007 m. rugsėjo 26-ąją, o kitą dieną suimtas Vilniaus oro uoste.

2008 m. balandį baudžiamoji byla perduota Vilniaus apygardos teismui. 2013 m. liepą jis priėmė nuosprendį, kuriuo V.Uspaskichas ir dar trys asmenys, taip pat DP pripažinti kaltais dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir mokestinių prievolių išvengimo. V.Uspaskichui skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, trumpesnės – dar dviem, o DP kaip juridiniam asmeniui byla buvo nutraukta, nes partija reorganizuota į kitą juridinį asmenį.

Šį nuosprendį apskundė ir nuteistieji, ir prokurorai. 2016 m. vasarį Apeliacinis teismas pakeitė Vilniaus apygardos teismo nuosprendį: nuteistieji palikti laisvėje – atsipirko piniginėmis baudomis. Teismas konstatavo, kad baudžiamojon atsakomybėn patraukti "darbiečiai" turėjo būti teisiami dėl bandymo išvengti mokesčių sumokėjimo į valstybės biudžetą, bet jau šaukštai po pietų – suėjęs senaties terminas.

2016 m. gruodį Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad juridinio asmens (politinės partijos) reorganizavimas nėra pagrindas netaikyti baudžiamosios atsakomybės, tačiau dėl kaltinimų byloje yra suėję baudžiamosios atsakomybės senaties terminai.

Taigi senatis gelbėjo DP ir jos veikėjus. Valstybės institucijų teisinio raštingumo stygius ir Temidės lėtumas prisidėjo ir prie šiandienės situacijos. Nors Aukščiausiasis Teismas pabrėžė, kad esminius įstatymų pažeidimus padariusioms politinėms partijoms negali būti sudarytos sąlygos gauti finansavimą iš valstybės, bet šiandien toks aktas kaip tik ir įvyks.

Tiesa, partijai griežčiausią bausmę gali skirti rinkėjai. 2004 m. "darbiečiai" buvo laimėję 39 Seimo mandatus, 2008-aisiais – tik aštuonis, 2012 m. vėl pakilo iki 29, tačiau 2016-aisiais kaip partija neperžengė 5 proc. slenksčio, o į Seimą pateko vos du jos atstovai. Dabar DP vėl grįžo vadovauti jos įkūrėjas V.Uspaskichas, ir ji pakilo apklausose net į ketvirtą poziciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (45)

jOANA

Idomu kaip viktorukas išsipirko ir kaip kas padejo koks bankas ar bankininkas sutvarke jo pakiša grybei juk vokelyje ar dėžutėje tiek milijonu nepaduosi Taip ir klesti viktorukas už tuos pačius kišius dar palaikomas ŠLYKŠTU KA LIETUVOJE KGBistai GRYBĖ IR LANSBERGYS PRIDARĖ

.

Jamat su visom jamom, visi čia vienodi, kas gudresnis, tas ir susiveiks. Vistiek nieko gero, anei blogo. Tiesiog dar vienas sezonas provincijos teatre.

ne

valstybe o koresputkin pareme kaip paksa borisovas tik nezinia kokioji formoji ko gero vokelyje ka ip ir iprastai?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS