Dėl G. Landsbergio – tyla: skrieja kritika, situaciją vadina nenormalia | Diena.lt

DĖL G. LANDSBERGIO – TYLA: SKRIEJA KRITIKA, SITUACIJĄ VADINA NENORMALIA

Mažieji valdančiosios koalicijos partneriai sako besitikintys artimiausiu metu išgirsti konservatorių siūlomą kandidatą dirbti Europos Komisijos (EK) nariu iš Lietuvos, stebisi tyla dėl partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio ir teigia, jog pavėlavusi šalis liks su nesvarbiu portfeliu.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia laukianti, kad šią savaitę konservatoriai pasiūlys kandidatą, o dabartinę situaciją pavadino nenormalia.

„Niekas neprašė palaikymo ir nebuvo jokia kandidatūra aptarta. Man atrodo, kad ta situacija yra nenormali“, – žurnalistams Seime antradienį sakė A. Armonaitė.

„Kaip mes galime išsakyti palaikymą ar nepalaikymą, jei niekas to palaikymo net nepaprašė – jokiai kandidatūrai, jokiai pavardei. Tai yra nenormalu ir tas turi pasikeisti šią savaitę“, – kalbėjo ji.

Žiniasklaida ir partiečiai mini valdančiųjų konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį kaip kandidatą tapti eurokomisaru, nors jis pats atsisako tai komentuoti.

„Tikimės artimiausiu metu koalicijoje pokalbio, jeigu to nebus, patys šauksime koalicijos posėdį, nes, manau, kad tai nėra normalu“, – kalbėjo „laisviečių“ lyderė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas antrino, kad konservatoriai dėl kandidato į EK su koalicijos partneriais kol kas nesitarė.

„Aš laukiu, kada jie pradės diskusijas koalicijos taryboje. (...) Dar kartą patvirtinu – koalicijoje niekada nebuvo kalbos dėl eurokomisaro posto“, – sakė E. Gentvilas.

Gal mes turėtume mažiau viską užsienio žiniasklaidoje aptarinėti, o daugiau namuose tartis. Dabar tik spauda kalba, o ne tie, kas spręs.

Komentuodama spaudos pranešimus apie G. Landsbergį, A. Armonaitė teigė, kad „užsienio žiniasklaida gal daugiau žino, nei tie, kurie Lietuvoje sprendžia“.

„Gal mes turėtume mažiau viską užsienio žiniasklaidoje aptarinėti, o daugiau namuose tartis. (...) Dabar tik spauda kalba, o ne tie, kas spręs“, – sakė politikė.

Pasak E. Gentvilo, dėl eurokomisaro portfelio yra „ne politinės rietenos, o tyla“.

„Jeigu tas, kur yra įvardijamas, sako, kad iš kur jūs ištraukėt, kad aš noriu, taip ir sėdim prie geldos“, – teigė vienas iš liberalų lyderių.

A. Armonaitės teigimu, Lietuvai reikia siekti geresnio Europos komisaro portfelio, nei iki šiol.

„Užtenka jau tenkintis neįtakingomis pozicijomis, Latvija vėl gaus labai įtakingą poziciją, (...) estai tikriausiai užsienio (eurokomisarą – BNS) ir premjerė tame dalyvaus, estai gali premjerą deleguoti ir viskas su tuo gerai“, – teigė ji.

Buvęs Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis turėtų tęsti darbus kaip EK vicepirmininkas, Estijos premjerė Kaja Kallas įvardijama kaip favoritė užimti ES įgaliotinės užsienio politikai postą.

„Galime kalbėti, vėluojame ar nevėluojame. (...) Latvių situacija yra kita, yra tęstinumas, estai parodė lyderystę, kiti sakytų nekuklumą. (...) O lietuviai neparodė to įžūlumo, nekuklumo ar lyderystės ir štai sėdime prie situacijos, kurią galime pavadinti sudužusia gelda“, – kalbėjo E. Gentvilas.

„Aš netikiu, kad trys Baltijos šalys gautų tris įtakingus portfelius“, – pridūrė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį Briuselyje dalyvavo ES šalių lyderių susitikime, kur neformaliai tartasi dėl svarbiausių Bendrijos postų.

G. Nausėda antradienį pareiškė, kad jo nepavyks apeiti derybose dėl to, ką Lietuva turėtų deleguoti dirbti EK.

Kadenciją baigiančioje Europos Komisijoje nariu iš Lietuvos dirba Virginijus Sinkevičius, atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę.

S. Skvernelis: V. Sinkevičius galėtų būti kompromisinis kandidatas į EK

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad valdantiesiems nepristačius Lietuvos kandidato į EK, kompromisiniu variantu galėtų būti iki šiol komisijoje dirbęs jo partijos kolega V. Sinkevičius.

„Aš kalbu labai rimtai, tai matau kaip realią, kompromisinę kandidatūrą – pono Sinkevičiaus. Jei premjerė nenori, kažkas negali, tokiu atveju kaip kompromisas būtų tas žmogus, kuris jau dirbęs (Komisijoje – BNS)“, – Seime žurnalistams antradienį sakė S. Skvernelis.

„Jeigu, greičiausiai, Komisijos pirmininkei būtų priimtina, prezidentui irgi būtų priimtina, tai galėtų ponas Sinkevičius paskirtas į pakankamai svarbias pozicijas Komisijoje“, – pridūrė jis.

Demokratų lyderio teigimu, šį variantą būtų galima svarstyti, jei prezidentui ir valdantiesiems nepavyktų susitarti ir dėl Lietuvos kandidato į EK susidarytų patinė situacija.

„Kiek prisimenu, prieš penkerius metus V. Sinkevičiaus kandidatūrą palaikė ir tuometinė opozicija“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

O ką?

Mūsų profesionalusis gaidys kaip tik ir tiktų jauropos peredastų gūžtai Okeanidinį padarą gaidžio plunksnomis reikia varyt mums iš akių ,nes jau raibuliuoja akys nuo jo plunksnų.

?????????????????

Ar Lietuvoje nera zmoniu ? Liko tik Anukas?

Iš tikro

URM tikras profesionalas,bet vatoms tai nepatinka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS