Dėl migracijos krizės VRM siūlo pasienyje pratęsti nepaprastąją padėtį | Diena.lt

DĖL MIGRACIJOS KRIZĖS VRM SIŪLO PASIENYJE PRATĘSTI NEPAPRASTĄJĄ PADĖTĮ

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo dar mėnesiui pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija dėl migracijos krizės.

Be to, siūloma nepaprastosios padėties teritoriją nustatyti ir prie Lietuvos sienos su Lenkija.

Toks teikimas jau parengtas svarstyti Vyriausybei.

Anot projekto, nepaprastoji padėtis dešimties kilometrų nuo sienos ruože ir migrantų apgyvendinimo vietose galiotų iki 2022 metų sausio 9 dienos 24 valandos.

Pagal anksčiau Seimo priimtą nutarimą, padidėjus įtampai dėl neteisėtos migracijos nepaprastoji padėtis įvesta iki gruodžio 9 dienos.

„Atkreiptinas dėmesys į tai, kad grėsmės, dėl kurių buvo imtasi papildomų priemonių siekiant apsaugoti visuomeninius interesus, užtikrinti valstybės saugumą ir visuomenės rimtį, dar išlieka aktualios“, – teikdama tokį siūlymą sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Jos teigimu, vis ieškoma naujų neteisėtų migrantų patekimo į Lietuvą būdų: aktyviau bandoma migrantus gabenti krovininiame transporte, yra duomenų, kad kuriami organizuoto nusikalstamumo požymių turintys gabentojų tinklai, taip pat fiksuojami padažnėję migrantų gabenimo atvejai, stebima tyčinio koncertinos gadinimo praktika, fiksuoti bandymai įveikti vielos barjerą jį atkeliant.

VRM duomenimis, jau pradėta per 60 ikiteisminių tyrimų dėl neteisėto asmenų gabenimo.

„Taip pat pažymėtina, kad Baltarusijos Respublikoje yra apie 10 tūkst. neteisėtų migrantų, todėl jų nukreipimo į Lietuvos Respubliką rizika, kol jie repatriaciniais skrydžiais iš Minsko negrąžinti į kilmės šalis, išlieka pakankamai didelė, o situacija Lenkijos Respublikos pasienyje su Baltarusijos Respublika taip pat vertinama kaip įtempta ir reikalaujanti nuolatinio pasirengimo bei reagavimo į staigius pokyčius“, – tvirtina ministrė.

VRM siūlo ir išplėsti teritoriją, kurioje galiotų nepaprastosios padėties ribojimai.

Norima, kad šis režimas galiotų ne tik pasienyje su Baltarusija, bet ir su Lenkija. Taip siekiama užkardyti neteisėtų migrantų gabenimą, mat dabar stebimas tokios veiklos suaktyvėjimas.

„Draudimas patekti į šią teritoriją, taip pat draudimas deklaruoti gyvenamąją vietą ją keičiant šioje teritorijoje nebūtų taikomi“, – teigia ministerija.

Taip pat siūloma nustatyti asmenų, esančių stovyklose Lietuvoje, kurie oficialiai nėra įleisti į Lietuvą, judėjimo ribojimą, tai yra uždrausti jiems palikti apgyvendinimo vietas.

Tuo pačiu ministerija siūlo nauju laikotarpiu atsisakyti nebeaktualių arba perteklinių nuostatų.

Siūloma nebetaikyti nepaprastosios padėties ribojimų 200 metrų teritorijoje aplink migrantų apgyvendinimo centrus, nes „iki šiol nenustatyta jokių rizikų, dėl kurių reikėtų nepaprastųjų priemonių taikymą tęsti tokioje teritorijoje“.

Taip pat norima atsisakyti transporto priemonių patekimo į nepaprastosios padėties teritoriją ribojimo, nes nustatyti judėjimo ribojimai taikomi asmenų atžvilgiu, o tai apima ir transporto priemonių judėjimą.

Pasienyje su Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje susidarius kritinei situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio, lapkričio 10 dieną Lietuvos Seimas mėnesiui paskelbė nepaprastąją padėtį.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS