Dešimt svarbiausių valdančiosios koalicijos žadamų darbų | Diena.lt

DEŠIMT SVARBIAUSIŲ VALDANČIOSIOS KOALICIJOS ŽADAMŲ DARBŲ

Koalicijos sutartį penktadienį pasirašę „valstiečių“, „socialdarbiečių“, „tvarkiečių“ ir Lenkų rinkimų akcijos lyderiai sutarė dėl kelių dešimčių pokyčių, susijusių su socialine politika, sveikatos apsauga, švietimu bei kova su korupcija.

Naujienų agentūra BNS pateikia dešimt svarbiausių darbų.

Finansavimas socialinei apsaugai. Politikai įsipareigojo nuosekliai didinti išlaidas socialinei apsaugai, kad per penkerius metus būtų pasiektas Europos šalių vidurkis. Šiam tikslui įgyvendinti valdantieji žada šių metų rudenį parengti politinių partijų susitarimą dėl mokesčių sistemos tobulinimo, atsižvelgiant į Europos Komisijos rekomendacijas Lietuvai.

Liustracija ir teismų tarėjai. Sutartimi įsipareigota teisės aktuose įtvirtinti teismų tarėjų institutą bei įgyvendinti liustraciją, taip siekiant sumažinti galimybes manipuliuoti ar šantažuoti valstybės politikus ir tarnautojus.

Daugiau pinigų regioniniams keliams. Nuo kitų metų 10 proc. augs Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimas savivaldybių vietinės reikšmės keliams tiesti ir prižiūrėti bei asfaltuoti krašto keliams.

Nemokamas vaikų maitinimas. Sutartyje numatyta, kad nuo 2020 metų prasidėtų pilotinis projektas dėl priešmokyklinukų maitinimo. Šis projektas vyktų savivaldybėse, kuriose yra pažangi maitinimo sistema, pavyzdžiui, švediški stalai. Nuo 2020 metų rugsėjo nemokamas maitinimas būtų įvedamas pirmokams, o vėliau būtų siekiama tai įvesti visiems pradinių klasių moksleiviams.

Nemokamas bakalauras. Nemokamos bakalauro studijos būtų įvestos nuo 2020 metų.

Nemokami vaistai senjorams. Valdantieji sutarė, kad vyresniems nei 75-ių senjorams būtiniausi vaistai būtų 100 proc. kompensuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Vaiko pinigai. Universali mėnesinė išmoka vaikui nuo 2020 metų sieks 70 eurų, dar po 30 eurų būtų pridedama daugiavaikėms arba itin mažas pajamas turinčioms šeimoms.

Išmoka nėščiosioms. Politikai įsipareigojo nuo 2020 metų vienkartinę išmoką nėščiosioms moterims padidinti nuo 76 iki 250 eurų.

GPM tarifas. Sutarta įvesti papildomą Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą – nuo 2020 metų su darbo santykiais susijusių metinių pajamų dalis nuo 84 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) iki 120 VDU būtų apmokestinama 27 proc. tarifu, o viršijanti 120 VDU – 32 proc. tarifu.

Miškų kirtimai. Sutartyje įsipareigota „atsižvelgiant į visuomenės rūpestį dėl miškų kirtimo, sumažinti miškų kirtimus“. Konkreti miškų kirtimo norma nenurodyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

VAGYS PASKUTINI LIETUVOS TURTA DALINASI!:-)

...

Lenkų ambicijos tokios pačios kaip ir LDK byrėjimo laikais; - be reikalo su jais susidėjom.

Čia tie ,, viarslininkai,,

ieško vergų , o patys nežino kur dar vienus rūmus pasistatyti ? Negirdėjau apie atsakingą ,,viarslą,, arba vagia iš valstybės per mokesčius arba nuo jiems dirbančių , mokėdami ,, vokeliuose,, arba tik minimumus . Kokį ,, viarslą ,, skatinti , kad kurtų pridėtinę vertę , o ne skatintų socialinę nelygybę ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS