Didelių lūkesčių dėl naujų kandidatų į ministrus neturi: duok Dieve, kad nepagadintų situacijos | Diena.lt

DIDELIŲ LŪKESČIŲ DĖL NAUJŲ KANDIDATŲ Į MINISTRUS NETURI: DUOK DIEVE, KAD NEPAGADINTŲ SITUACIJOS

Premjerei pateikus Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės bei Vytauto Šilinsko kandidatūras į švietimo ir socialinės apsaugos ministrus, parlamento opozicija būsimiems Vyriausybės nariams didelių lūkesčių nekelia. Anot politikų – šiais paskyrimais siekiama „užkamšyti skyles“. Todėl likus vos keliems mėnesiams šios Vyriausybės kadencijos, svarbiausia, pasak mažumos atstovų, jog nauji ministrai nesukeltų didesnių problemų.

„Pavardės, kaip žmonės sako, tam, kad užkamšytų skyles. Ne politikos formavimui, bet tiesiog, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje nebūtų tuščia vakansija, nebūtų tuščia vieta ir būtų kam pasirašinėti ministro įsakymus ir einamuosius dokumentus“, – Eltai sakė Seimo socialdemokratas Gintautas Paluckas.

„Tikrai neturime kažkokių lūkesčių, jog ji tęs reformas ar bent sugebės suvaldyti tą visą laviną pasekmių neteisingų reformų, kurios buvo padarytos“, – R. Morkūnaitės-Mikulėnienės kandidatūrą į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadoves vertino jis.

G. Palucko manymu, dabartinė konservatorių frakcijos Seime seniūnė kaip „partijos karys – eina net į tuos mūšius, kurių negali laimėti“. Kitaip tariant, politiko manymu, būsimoji ministrė negebės išspręsti visų šiuo metu švietimo sektoriuje kilusių problemų.

„Tikrai Radvilė nesustabdys tos švietimo sistemos agonijos ar griūties – vadinkime kaip norime, nes ten yra fundamentalių problemų. Vienintelis lūkestis – kad nepagilintų situacijos kokiais aštriais judesiais ar mėginimu save kaip nors parodyti ministro pozicijoje kaip politikos formuotoją – tam nėra nei laiko, nei, tiesą pasakius, giliųjų žinių ir kompetencijų. Duok dieve, kad nepagadintų“, – tęsė socialdemokratas.

Tuo metu V. Šilinsko kandidatūrą į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovus G. Paluckas vertina kiek palankiau.

„Viceministras tęs tai, kas buvo daroma. Iš vagos nebus iškrypstama, gal skirtumas nuo Radvilės tai, kad jis šiame reikale nuo pradžių – jam mažiau reiks apšilimo“, – svarstė G. Paluckas.

Pavardės, kaip žmonės sako, tam, kad užkamšytų skyles.

Tačiau ir į jį didelių vilčių ar tikslų socialdemokratai nededa.

„Mes didelių lūkesčių neturime, kad kažką pakeis – išskyrus tai, kad, matyt, žiniasklaidos dėmesys nuslops, nes bus užkamšytos skylės, ir tiek“, – pridūrė Seimo narys.

S. Skvernelis: svarbu paskirti žmones, kurie nepridarys papildomų problemų

Panašiai teikiamus kandidatus vertina ir opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Turint omeny, kiek liko laiko iki kadencijos pabaigos, dabar svarbu paskirti tokius žmones, kurie nepridarytų dar problemų, o bent jau tų, kurios pridirbtos, neaštrintų“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

Politikas pažymėjo, jog šiuo metu svarbiausia, kad naujai paskirti ministrai sklandžiai užbaigtų pradėtus darbus ir pasirengtų ministerijų perleidimui naujai rudenį formuosiamam Ministrų kabinetui.

„Tai ypatingai svarbu kalbant apie švietimo sistemą – ten tokia pekla padaryta, tokia švietimo diskreditacija, kad reikia tik ramybės ir nepridaryti daugiau nesąmonių. Manau, kad bet kas tam gali būti tinkamas, jei tik atitinka nepriekaištingos reputacijos kriterijus“, – sakė buvęs premjeras.

„Arba gali ir nieko nebūti, nuo to niekas nepasikeis“, – pridūrė politikas.

Iki šiol pastarosioms ministerijoms vadovavo Monika Navickienė. Tačiau, įsivėlusi į skandalą dėl ryšių su verslininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu, už sukčiavimą kalėjusiu Vilhelmu Germanu, politikė nutarė pasitraukti iš pareigų.

Šiuo metu laikinai vadovauti šioms ministerijoms pavesta finansų ministrei Gintarei Skaistei.

V. Čmilytė-Nielsen įvertino naujų ministrų kandidatūras: svarbu, kad žmonės būtų solidūs ir ekspertiški

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigiamai vertina premjerės I. Šimonytės pateiktus kandidatus į švietimo, mokslo ir sporto bei socialinės apsaugos ir darbo ministrus. Anot politikės, svarbu, jog ministrais tapę R. Morkūnaitė-Mikulėnienė bei V. Šilinskas užtikrintų darbų tęstinumą bei gebėtų susidoroti su naujai iškylančiais iššūkiais.

„Abi kandidatūros yra solidžios. Gerai, kad pagaliau surasta. Tikiuosi, kad ir prezidentas iš savo pusės pritars joms ir pagaliau turėsime ministrus“, – penktadienį Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Kai ministerija yra be ministro, natūralu, kad viskas šiek tiek sustoja. Dabar laiko nėra likę labai daug, bet pakankamai, kad būtų galima ir tęsti pradėtus darbus, ir spręsti naujai iškylančias problemas. Manau, visi puikiai suprantame, kad per tą laiką kažkokių naujų dalykų ypatingai nepadarysi, bet labai svarbu, kad būtų žmonės, atsakingi už tas sritis, būtų solidūs, ekspertiški. Manau, šiuo atveju tą ir turėsime“, – patikino ji.

Tuo metu reaguodama į dalies opozicijos atstovų komentarus, esą R. Morkūnaitė-Mikulėnienė nėra pats tinkamiausias pasirinkimas ŠMSM vadovės pareigas, Seimo pirmininkė pažymi konservatorės patirtį.

„Dėl Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės – tai kolegė Seime, Seimo vicepirmininkė, konservatorių frakcijos seniūnė. Tikrai, man rodos, savo darbu yra puikiausiai įrodžiusi, kaip sugeba tvarkytis su labai sudėtingais uždaviniais. Manau, ir ši sritis, nors komplikuota, nors pilna iššūkių, Radvilei nebus per sudėtinga“, – apibendrino V. Čmilytė-Nielsen.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS