Ekspertinis vertinimas dėl dalies siūlymų gynybos finansavimui nebus atliekamas | Diena.lt

EKSPERTINIS VERTINIMAS DĖL DALIES SIŪLYMŲ GYNYBOS FINANSAVIMUI NEBUS ATLIEKAMAS

Nors Seimo opozicija prašė ekspertinio vertinimo dėl Valstybės gynybos fondo projekte įtrauktų Pelno, Akcizų bei Gyventojų pajamų mokesčio įstatymų pataisų, jis atliekamas nebus, informuoja Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė. Anot jo, dėl to, kad projektas svarstomas skubos tvarka, kreiptis dėl ekspertinės išvados nėra galima.

„Kai Seimas nusprendžia projektą svarstyti priimti skubos ar ypatingos skubos tvarka, kreiptis dėl numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo išvados, (...) negalima. Tai statutinė norma, ją užfiksuojame, balsuoti dėl to nereikia ir dėl ekspertinės išvados kreiptis negalime“, – trečiadienį Seimo BFK posėdžio metu, cituodamas parlamento statutą, teigė M. Lingė.

„Seimas balsavimu nusprendė taikyti skubos tvarką svarstomiems projektams“, – priminė jis.

Antradienį Seimą pasiekus Valstybės gynybos fondo projekte įtrauktiems Pelno, Akcizų bei Gyventojų pajamų mokesčio įstatymų pataisoms, opozicija prašė atlikti šių projektų ekspertinį vertinimą. Anot Mišrios grupės narės Agnės Širinskienės, tam mažumos atstovai surinko reikiamus parašus. Vis tik parlamentas pritarė projekto svarstymui skubos tvarka.

Seime pateiktas Vyriausybės parengtas projektas, kuriuo siūloma įsteigti Valstybės gynybos fondą, nustatyti jo paskirtį, lėšų šaltinius, lėšų naudojimą, taip pat fondo valdymą ir jo pabaigą.

Už Valstybės gynybos fondo įstatymo projektą po pateikimo balsavo 63, susilaikė 42, prieš 4 parlamentarai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti birželio 25 d., o dalį lydinčiųjų įstatymų numatoma svarstyti birželio 18 d.

Tai statutinė norma, ją užfiksuojame, balsuoti dėl to nereikia ir dėl ekspertinės išvados kreiptis negalime.

Valstybės gynybos fondas būtų skirtas kaupti valstybės piniginiams ištekliams, kuriais būtų užtikrintas itin skubių prioritetinių valstybės gynybinių pajėgumų ir civilinės saugos stiprinimo poreikių įgyvendinimas.

Ministrų kabinetas numato įsigyti divizijos lygmens karinio vieneto pajėgumui išvystyti reikalingą ginkluotę, techniką ir amuniciją, sukurti karinę infrastruktūrą, sukurti Vokietijos vadovaujamos NATO brigados infrastruktūrą, išvystyti kontrmobilumo priemones, skirtas kliūtims ir užtvarams priešo pajėgoms formuoti.

Taip pat finansuoti karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo transporto, karinės infrastruktūros, reikalingos priimančiosios šalies paramai užtikrinti, pritaikymo ir sukūrimo projektus bei įgyvendinti Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatyme nurodytą programą, skirtą civilinės saugos stiprinimui ir plėtrai užtikrinti.

Valstybės gynybos fondo lėšas sudarytų laikinasis solidarumo įnašas už 2025 metų mokėjimo laikotarpį, fizinių ir juridinių asmenų, kitų organizacijų ir jų padalinių savanoriškos įmokos, 1,9 proc. valstybės biudžeto pajamų, gautų iš surinkto pelno mokesčio 2025 metais, 6 procentai – 2026 ir vėlesniais metais.

Taip pat numatoma gauti 6,5 proc. valstybės biudžeto pajamų, gautų iš akcizų 2025 metais, 6,6 procento – 2026 metais, 6,9 procento – 2027 ir vėlesniais metais. 0,2 procento pajamų būtų gauta iš surinkto gyventojų pajamų mokesčio 2026 ir vėlesniais metais į konsoliduotuosius valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus, 0,3 proc. valstybės biudžeto pajamų, gautų iš surinkto gyventojų pajamų mokesčio 2025 metais, 0,5 procento – 2026 ir vėlesniais metais.

25 milijonai eurų fonde numatyti iš valstybės biudžeto pajamų, gautų iš gyventojų pajamų mokesčio, ta pačia suma sumažinus savivaldybių biudžetams tenkančią pastoviąją gyventojų pajamų mokesčio dalį, apskaičiuotą rengiant Lietuvos 2025–2027 metų biudžeto patvirtinimo įstatymo projektą.

Numatoma, kad įstatymas jį priėmus įsigaliotų 2024 m. spalio 1 d.

ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.

Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.

Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.

Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žilvinas Ručys

paklauskit pas Lietuvos žmonių priešus , vagis nausėdą ir seimo narius : kur progresyvinis mokestis ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS