Estijos premjeras atsiribojo nuo komentarų apie tariamas manipuliacijas per Seimo rinkimus | Diena.lt

ESTIJOS PREMJERAS ATSIRIBOJO NUO KOMENTARŲ APIE TARIAMAS MANIPULIACIJAS PER SEIMO RINKIMUS

Estijos ministras pirmininkas Jūris Ratas pirmadienį atsiribojo nuo koalicijos partnerių komentarų apie tariamas manipuliacijas per Lietuvos Seimo rinkimus, ir pabrėžė, kad jokie komentarai radijuje negali pakeisti strateginių santykių su Lietuva.

J. Ratas sakė patvirtinęs Lietuvos premjerei Ingridai Šimonytei, kad santykiai tarp šalių ir toliau išlieka puikūs.

„Yra daugybė kelių, kuriais mes ėjome ir eisime šiandien bei rytoj, tai – nepriklausomybės atkūrimas, įstojimas į Europos Sąjungą ir NATO, Baltijos šalių oro policijos misija, NATO kovinė grupė, geležinkelio „Rail Baltica“ statyba, sinchronizacija, prekyba, bendravimas tarp mūsų gyventojų, turizmas, bendra kova su virusu per COVID-19 krizę ir kiti“, – pažymėjo Estijos ministras pirmininkas.

Jis teigė, kad strateginė partnerystė tarp visų trijų Baltijos šalių yra stipri ir puiki bei išliks tokia ir ateityje.

„Tai yra vienas dalykas, kurį aš galiu patvirtinti su dideliu malonumu ir pasididžiavimu“, – sakė J. Ratas.

Estijos valdančiojoje koalicijoje esančios dešiniųjų partijos EKRE vadovai sekmadienį išsakė svarstymų, kad Lietuvoje per Seimo rinkimus galėjo būti manipuliacijų.

Aš pats nepajudinamai palaikau Europos Sąjungą. Stipri Estija stiprioje Europoje!

Apie tariamą rinkimų manipuliavimą Lietuvoje ir Rumunijoje „Tre Raadio“ laidoje kalbėjo partijos pirmininkas finansų ministras Martinas Helme ir jo tėvas buvęs vidaus reikalų ministras Martas Helme.

Kaip rašo Estijos visuomeninis transliuotojas, politikai kalbėjo, kad rinkimais manipuliavo vadinamoji „giluminė valstybė“ – šiuo terminu apibūdinamas neskaidrus įtakingų veikėjų tinklas, veikiantis nepriklausomai nuo politinės valdžios.

Kilus ažiotažui, vėliau partijos pirmininkas Martinas Helme paaiškino, kad laidoje kalbėjo apie žiniasklaidos ir liberalų įtaką stumiant savo kandidatus, bet neminėjo, kad rinkimai būtų klastojami.

„Lietuva ir Rumunija buvo trumpai aptartos, bet daugiau kontekste apie tai, kaip žiniasklaida ir interneto gigantai manipuliuoja visuomene, o liberalų frontas stumia savo veikėjus. Niekada nebuvo minima, kad šiose šalyse būtų rinkimų sukčiavimų“, – feisbuke parašė jis.

Estijos premjeras sako nežinantis, ko EKRE lyderiai galėjo siekti savo komentarais.

„Atrodo, kad radijo laida sukėlė ginčų ir pačioje EKRE, bet čia jų partijos reikalas. Ar jie bando pasitraukti iš valdančiosios trijų partijų koalicijos sutarties? Joje yra įtvirtinta daug teisingų ir gerų principų, kurie yra svarbūs mūsų darbe“, – svarstė jis.

J. Ratas paminėjo, kad EKRE gali siekti atverti koalicijos sutartį, tačiau tvirtino manantis, kad toks sprendimas „nebūtų nei protingas, nei tvarus“.

Premjeras taip pat pajuokavo, kad prieš radijo laidas galėtų būti atliekama dopingo kontrolė, taipogi „nepakenktų ant stalo turėti ir gaublį“.

Visgi jis pabrėžė, kad EKRE valdančiojoje centro kairės koalicijoje yra jau ilgiau nei 20 mėnesių.

„Aš pats nepajudinamai palaikau Europos Sąjungą. Stipri Estija stiprioje Europoje!“, – pabaigė ministras pirmininkas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo socialiniuose tinkluose pareiškė, kad EKRE vadovų tikėjimas Lietuvos demokratija padėtų tikėti jų sveika nuomone.

„Brangus Martinai, brangus Martai. Lietuva kaip ir Estija atkūrė nepriklausomybę demokratine mūsų žmonių valia. Pasitikėjimas demokratija ir sveika nuovoka padėjo mums sustiprinti ir suartinti savo šalis. Jūsų tikėjimas mūsų demokratija padės mums tikėti jūsų sveika nuovoka“, – parašė G. Landsbergis.

Estijos konservatorių liaudies partija EKRE žiniasklaidoje dažnai vadinama kraštutinių dešiniųjų partija. Ji savo tikslu skelbia paramą jaunoms šeimoms, imigracijos ir emigracijos ribojimą, prieštarauja LGBT teisių plėtimui, nori apriboti dėstymą rusų kalba mokyklose, kad jose daugiau būtų dėstoma estų kalba.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kauniete

ESTIJOJE DAR YRA TEISINGU ŽMONIU KURIE ATVERE ŽMONĖM AKIS O TOKIU KAIP GABRYS IR TAS MINISTRAS RAČAS TAI TAUTU NELAIMĖS

Burzuazinis nacionalistas

Ka, Estijoje sustiprejo kgbistines jegos, nori supriesinti Baltijos salis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS