Europarlamentarai: pagrindinis iššūkis V. Sinkevičiui – sukurti sau politinę erdvę | Diena.lt

EUROPARLAMENTARAI: PAGRINDINIS IŠŠŪKIS V. SINKEVIČIUI – SUKURTI SAU POLITINĘ ERDVĘ

Lietuvos deleguojamam eurokomisarui Virginijui Sinkevičiui didžiausias iššūkis bus susikurti politinę erdvę savarankiškam veikimui griežtuose Europos Komisijos rėmuose, sako europarlamentarai.

V. Sinkevičiui siūlomas aplinkosaugos komisaro postas, tačiau klimato kaitos darbotvarkę patikėta formuoti įtakingam olandų politikui Fransui Timmermansui – būtent jo žodis daug lems, kiek atsakomybės gaus V. Sinkevičius.

„Jam įžvelgiu vieną pavojų, ir šis pavojus – būti įspraustam tarp Komisijos mechanizmų ir F. Timmermanso“, – žurnalistams Briuselyje sakė Europos Parlamento Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komiteto pirmininkas prancūzas Pascalis Canfinas (Paskalis Kanfanas).

V. Sinkevičiaus klausymai Europos Parlamente vyks ketvirtadienį. Europarlamentarai sako, kad juose tikisi daugiau sužinoti apie Lietuvos politiko asmenybės bruožus ir lyderystės savybes.

Užduotis – saugoti biologinę įvairovę

Pasak P. Canfino, aplinkosaugos komisaras turės inicijuoti Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) keitimą, siekiant išsaugoti biologinę įvairovę.

„Būdamas atsakingas už biologinę įvairovę ir jos apsaugą, jis turi skatinti keisti BŽŪP. Tai yra pagrindinė biologinės įvairovės Europoje varomoji jėga“, – sakė P. Canfino.

„Kai kalbame apie sanglaudos fondą, žemės ūkį, prekybą – kalbame apie biologinę įvairovę. Taigi, pagrindinis biologinės įvairovės užtikrinimas – įsitikinti, kad kiti Komisijos nariai taip pat prisiima atsakomybę“, – pridūrė jis.

Pasak europarlamentaro, biologinė įvairovė šiuo metu nėra laikoma tokia pat svarbia, kaip klimato iššūkiai, todėl šiuo klausimu teks aktyviai siekti F. Timmermanso dėmesio.

P. Canfinas taip pat pabrėžė, siekiant išvengti Rytų ir Vakarų atskirties, svarbu, kad šios srities pasiūlytasis komisaras – iš Rytų Europos.

Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas – didžiausias Europos Parlamente. Anot P. Canfino, tai aiškus signalas, kad Europos politikos darbotvarkėje šie klausimai užima vis svarbesnę vietą.

„V. Sinkevičius bus to dalis, todėl dabar tinkamas laikas sugebėti parodyti, kad turi pečius“, – kalbėjo P. Canfinas.

Iššūkis – saugoti žuvų išteklius

Žuvininkystės komiteto pirmininkas britas Chrisas Daviesas (Krisas Deivisas) sako, kad pernelyg intensyvi žvejyba kelia iššūkių žuvininkystės pramonei, todėl čia būtini pokyčiai.

Jo teigimu, naujasis komisaras turėtų aktyviai kovoti su Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo lėšų netinkamu naudojimu. Anot jo, kai kurios valstybės aplink Baltijos jūrą fondo lėšomis perka naujus laivus, kai pinigai turėtų būti skiriami remti įvairią su žuvimis susijusią veiklą.

„Aš žinau, kad dauguma šalių aplink Baltijos jūrą turi labai senus žvejybos laivus, ir galiu suprasti, kodėl jos naudoja viešąsias lėšas pirkdamos naujus laivus. (...) Bet tuo metu, kai kyla pavojus Baltijos jūros ištekliams, idėja nusipirkti laivų gaudyti žuvis dar efektyviau man atrodo visiškai beprotiška“, – sakė C. Daviesas.

Dabar tinkamas laikas sugebėti parodyti, kad turi pečius.

„Laukiu Komisijos nario, kuris su tuo kovos“, – pridūrė jis.

C. Daviesas užsiminė, kad V. Sinkevičius turi didelį potencialą.

„Man susidarė įspūdis, kad jis pripažįsta kai kuriuos iššūkius, susijusius su oro kokybe, vandens kokybe, aplinka ir žuvų tvarumu. Tai yra dideli, globalūs iššūkiai ir sudėtingos problemos. Jei ES gali imtis iniciatyvos čia, jis gali prie to prisidėti padarydamas daug gero visiems Europos žmonėms“, – teigė jis.

Tikisi pamatyti asmenybę

Anot P. Canfino, klausymuose iš pasiūlytųjų komisarų bus tikimasi lyderystės įgūdžių bei asmenybės bruožų, o ne biurokratinių atsakymų.

„Vienas pagrindinių pavojų – laikytis rašytinių atsakymų. Mes jau turime parašytus atsakymus, (...) ir mes jau matome, kad pavyzdžiui, F. Timmermanso atsakymai yra labai asmeniški, galima jausti, kad jis parašė juos pats. Skaitant kitų pasiūlytųjų komisarų atsakymus, jaučiasi, kad atsakymai yra techniniai, nieko asmeniško“, – sakė europarlamentaras.

„Aš manyčiau, kad V. Sinkevičius atsakymai – viduryje. Kartais jie asmeniški, kartais toks jausmas, kad tai tiesiog nukopijuota ir perspausdinta iš formalių Komisijos dokumentų“, – pridūrė jis.

Iš anksto europarlamentarams pateiktuose atsakymuose V. Sinkevičius rašė, kad yra gimęs po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir augo Lietuvai žengiant pirmuosius žingsnius į narystę Europos Sąjungoje.

„Europos idėja yra mano kraujyje, neįsivaizduoju Lietuvos be Europos“, – rašė V. Sinkevičius.

Jis taip pat teigė, kad „kaip pilietis ir tėvas“ yra labai susirūpinęs „oro, kuriuo kvėpuojame, ir vandens, kurį geriame, kokybe, taip pat cheminių medžiagų ir pramoninių išmetamųjų teršalų poveikiu vaikų ir visų mūsų sveikatai“.

P. Canfino konkrečiai neįvardijo, kaip vertina V. Sinkevičių, tačiau užsiminė, kad jis nėra tarp tų, apie kuriuos kalbama, jog gali kilti problemų.

„Aš tikiuosi, kad viskas bus gerai, bet jis turi pademonstruoti kažką. Tai pagrindinis klausymų tikslas. Jei jis tik perskaitys atsakymus, mums tuomet nereikia klausymų, nes mes mokame skaityti. Parlamentas tikisi pamatyti, koks bus jo asmeninis prisilietimas“, – sakė P. Canfino.

Išrinktoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Leyen) rugsėjį paskelbė, kad V. Sinkevičiui siūlomas už aplinkos apsaugą atsakingo eurokomisaro portfelis.

Derybų metu premjeras Saulius SKvernelis buvo sakęs, kad Lietuva Europos Komisijoje norėtų portfelio, susijusio su energetika, ekonomika arba išorės sienų apsauga.

Energetikos eurokomisaro portfelį gavo Estijos politikė Kadri Simson, o latviui ekspremjerui Valdžiui Dombrovskiui patikėtas už ekonomiką atsakingo Komisijos pirmininko pavaduotojo postas.

V. Sinkevičius taptų jauniausiu eurokomisaru bendrijos istorijoje. Jo politinis svoris gali priklausyti nuo to, kiek Europos žalieji jį pripažins savo politinės jėgos atstovu.

Šiuo metu eurokomisaro pareigas eina socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, jis atsakingas už sveikatą ir maisto saugą. Anksčiau Lietuvos eurokomisarais buvo Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Šemeta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS