Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje vadovauti pradeda M. Vaščega | Diena.lt

EUROPOS KOMISIJOS ATSTOVYBEI LIETUVOJE VADOVAUTI PRADEDA M. VAŠČEGA

  • 1

Europos Komisijos (EK) atstovybei Lietuvoje antradienį vadovauti pradeda Marius Vaščega.

Jis bus oficialus Europos Komisijos atstovas Lietuvoje, politiškai pavaldus EK pirmininkei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen).

Nuo 2019 metų iki šiol M. Vaščega buvo EK nario Virginijaus Sinkevičiaus, atsakingo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, komandos vadovas, prieš tai vadovavo jo pereinamojo laikotarpio komandai, padėjusiai pasirengti Europos Komisijos nario kadencijos pradžiai.

Jis taip pat dirbo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotoju, Politikos analizės ir apžvalgos grupės vadovu ir patarėju ekonomikos klausimais.

Iki 2013 metų, kai pradėjo darbą Europos Komisijoje tarptautinių santykių pareigūnu, jis dirbo ES Taryboje, kur patarinėjo ES pirmininkaujančioms valstybėms narėms, ir Europos Parlamente. Iki Lietuvos įstojimo į ES M. Vaščefa buvo advokatas ir dėstė Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

M. Vaščega baigė teisės studijas Vilniaus universitete. Jis taip pat yra įgijęs Europos teisės ir ekonomikos magistro bei tarptautinės politikos magistro laipsnius. Be gimtosios lietuvių kalbos, jis kalba anglų, prancūzų, rusų, ispanų kalbomis, turi vokiečių kalbos pagrindus.

Europos Komisijos atstovybės yra visose ES valstybių narių sostinėse. Kaip teigia įstaiga, šios institucijos esančios EK „akys, ausys ir balsas ES valstybėse narėse“.

Jos palaiko ryšius su šalies valdžios institucijomis, suinteresuotaisiais subjektais bei piliečiais ir informuoja žiniasklaidą bei visuomenę apie ES politiką. EK atstovybių vadovus skiria Europos Komisijos pirmininkė. Jie yra jos politiniai atstovai valstybėse narėse, į kurias yra paskirti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klausimelis

Kas cia per pavarde?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS