G. Kirkilas: panašu, kad LLRA ieško dingsčių trauktis iš koalicijos | Diena.lt

G. KIRKILAS: PANAŠU, KAD LLRA IEŠKO DINGSČIŲ TRAUKTIS IŠ KOALICIJOS

Panašu, kad dėl energetikos viceministrės į konfliktą su premjeru įsivėlusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ieško pretekstų trauktis iš koalicijos. Taip teigia Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. Jam antrina opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Anot jo, ieškoma tokio būdo pasitraukti iš koalicijos, kad vėliau dėl to būtų galima apkaltinti socialdemokratus.

G. Kirkilas: V. Tomaševskis į konfliktą ėjo sąmoningai

Tai, kad LLRA įsivėlė į konfliktą su premjeru dėl energetikos viceministrės Renatos Cytackos, rodo, jog ši asmenybė  LLRA vadovui yra svarbi, sako G. Kirkilas.

„Nepažįstu jos asmeniškai, nežinau, kokia tai asmenybė, bet panašu, kad Valdemarui Tomaševskiui ji yra labai svarbi. Gal tai yra principo klausimas, o gal jis pats sąmoningai ieško konflikto. Jis juk puikiai žinojo, kokia yra premjero pozicija šiuo klausimu ir kad jis nenusileis. Vadinasi, jis ėjo į tą konfliktą sąmoningai“, – svarsto G. Kirkilas.

Jo nuomone, jei tai – tiesa, toliau dirbti koalicijoje kartu su LLRA būtų sunku. „Neaišku, ko jie siekia tokiais veiksmais. Jei jie sąmoningai siekė konflikto, būtų labai sunku dirbti. Bet, jei tai yra patirties stoka, naivumas ar premjero tvirtybės tikrinimas, – čia kitas klausimas“, – sako G. Kirkilas.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis antradienį teigė, kad LLRA ieško pretekstų pasitraukti iš valdančiosios koalicijos. G. Kirkilas tokios versijos taip pat neatmeta. „Labai panašu į tai. Kitaip negaliu paaiškinti tokio elgesio“, – teigia Socialdemokratų partijos vicepirmininkas. 

Savo ruožtu opozicijos lyderis A. Kubilius teigia matąs daug požymių, kad LLRA ieško dingsčių trauktis iš koalicijos. Tačiau, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) pirmininko nuomone, ieškoma būdų vėliau socialdemokratus apkaltinti netinkamu elgesiu.

A. Kubilius įsitikinęs, kad V. Tomaševskis taip elgiasi nerimaudamas prieš savivaldos rinkimus. „Galiu suprasti pono V. Tomaševskio nerimą. Artėjant savivaldos rinkimams, jam reikės pasakyti, ką gi LLRA doro per du metus nuveikė valdančioje koalicijoje. Ir paaiškės, kad nieko doro nenuveikė. Tai geriau prieš savivaldos rinkimus pabėgti iš tokios koalicijos ir tada turėti galimybę vaidinti nuskriaustojo vaidmenį, ką V. Tomaševskis labai gerai išmokęs“, – sako A. Kubilius.

Jo manymu, premjeras A. Butkevičius neturėjo jokių kitų išeičių, kaip tik atleisti R. Cytacką į darbą grąžinusį energetikos ministrą Jeroslavą Neverovičių. „Jau kitų išeičių nelabai ir buvo, nes akivaizdžiai pasimatė, kad LLRA buvimą koalicijoje supranta kaip galimybę šantažuoti, daryti įvairius akibrokštus. Be abejo, premjeras gerai supranta, kad, toliau nereaguojant į tokią situaciją, kils abejonių dėl jo paties gebėjimo eiti premjero pareigas“, – teigia TS-LKD pirmininkas.  

K. Komskis: koalicija neturėtų būti „statoma ant kortos“

Vis dėlto tiek Socialdemokratų partijos vicepirmininkas G. Kirkilas, tiek kitų koalicijoje esančių partijų atstovai mato galimybę tęsti koalicijos darbą kartu su LLRA.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Vytauto Gapšio nuomone, kuo koalicija platesnė, tuo geriau atstovaujami rinkėjai. „Būtų protinga koaliciją turėti platesnę, bet, kad ir kaip susiklostytų scenarijai, kad ir kaip pasirinktų lenkai, pati koalicija pasiruošusi dirbti toliau“, – tvirtina V. Gapšys.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis savo ruožtu priduria, kad, dirbant su LLRA, nebuvo jokių didelių problemų. „Manyčiau, kad bet kokiu atveju mums reikalinga stipri dauguma. Ypač dabartiniu metu, kai yra tokie įvykiai Ukrainoje ir su Rusija [...], manau, mums reikalinga tvirta koalicija. [...] Šiandien tikrai nematau jokių argumentų, kad negalime dirbti [kartu]. Dėl vieno žmogaus, konkrečiai – viceministrės priėmimo ar atleidimo, koalicija tikrai neturi būti „statoma ant kortos“, – mano K. Komskis.

Antradienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo atleido R. Cytacką į darbą grąžinusį J. Neverovičių iš energetikos ministro pareigų. Prezidentūros pranešime skelbiama, kad Prezidentė vadovaujasi Konstitucija ir atsižvelgia į premjero teikimą. J. Neverovičius atleidžiamas nuo ateinančio pirmadienio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS