G. Kirkilas: visos pozicijos – ant derybų stalo | Diena.lt

G. KIRKILAS: VISOS POZICIJOS – ANT DERYBŲ STALO

Visos pozicijos yra ant derybų stalo – taip galimybę atsisakyti Seimo pirmininko posto vertina Lietuvos socialdemokratų darbo partijos vadovas Gediminas Kirkilas.

„Tai derybinis kausimas. Visos pozicijos šiuo metu yra ant derybų stalo“, – antradienį Seime į klausimą, ar gali atsisakyti parlamento vadovo pozicijos, atsakė G. Kirkilas.

Klausiamas, ar derybų metu gali būti keičiamas „valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir „tvarkiečių“ pasirašytas memorandumas, G. Kirkilas atsakė: „Derybos baigsis dėl visko, tada bus sutarta dėl visko arba dėl nieko“.

„Man jokie postai nesvarbūs, man svarbu, kad būtų tvirta koalicija, kuri yra susaistyta tinkama atsakomybe, jei to nebus, nebus tvirtos koalicijos“, – į klausimą, kiek jam svarbu, kad „socialdarbiečiai“ gautų parlamento pirmininko postą, atsakė G. Kirkilas.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Man jokie postai nesvarbūs, man svarbu, kad būtų tvirta koalicija, kuri yra susaistyta tinkama atsakomybe, jei to nebus, nebus tvirtos koalicijos.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

„Valstiečių“ deleguotas Seimo pirmininkas V. Pranckietis atsistatydinti atsisako.

„Tai ne mūsų problema, man atrodo, kad visi, kurie nori sudaryti koaliciją, turi būti atsakingi, ir ne jų asmeninės pozicijos turi nulemti“, – šią situaciją komentavo G. Kirkilas.

Klausiamas, kaip vertina atmosferą, kilus nesutarimams dėl Seimo pirmininko posto, G. Kirkilas teigė, kad „šitą atmosferą sukėlė Seimo pirmininkas, kuris turbūt nelabai supranta, kas yra koalicija ir nuo kokių pozicijų priklauso Seimo pirmininko pozicija“.

„Šiandien koalicijos nėra, visi koalicijos dalyviai sustabdė savo įgaliojimus“, – pažymėjo G. Kirkilas.

R. Baškienė: punktas gali būti pakeistas

Memorandumo punktas, kad Seimo pirmininko pareigos priklauso „socialdarbiečiams“, gali būti pakeistas, teigia pirmoji parlamento vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

„Frakcijoje buvo akcentuojama, kad tai startinė derybų pozicija. Ji gali būti keistina. Tą pasiūlė ir patys koalicijos partneriai. Jie sako: taip, tai gali būti keistina, spręskite, galvokite. Taip, iš tikrųjų laikas nelaukia, liepos 12-oji artėja, iki tol turime priimti sprendimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Baškienė.

Anot jos, apie tai per bendrą „valstiečių“ ir „socialdarbiečių“ frakcijų posėdį antradienį užsiminė pastarųjų lyderis Gediminas Kirkilas.

R. Baškienė tvirtino nežinanti, ar realu pakeisti šį memorandumo punktą.

Seimo vicepirmininkė teigė, kad per frakcijos posėdį „valstiečiams“ priminta, kad dėl pasikeitimų koalicijoje Seime ne kartą keitėsi parlamento vadovas.

„Svarbiausia yra turėti koalicinę sutartį, kad būtų koalicija, nes šiandien, jūs puikiai žinote, kad koalicijos nėra. Darbas mažumoje yra sudėtingas. Prezidento rinkimai įvyko, liepos 12 dieną bus inauguracija. Kad būtų patvirtintas ministras pirmininkas, kad būtų patvirtinti iš naujo ministrai ir Vyriausybė programa (...), turime turėti daugumą“, – antradienį pabrėžė R. Baškienė.

Kai yra nauja sutartis, kai yra nauja derybinė pozicija, ir postai keičiasi, pozicijos keičiasi. Ir tai nėra svarbiausia – einamos pareigos.

Anot jos, kai sudaroma nauja koalicijos sutartis, natūralu, kad keičiasi ir asmenys, užimantys postus.

„Kai yra nauja sutartis, kai yra nauja derybinė pozicija, ir postai keičiasi, pozicijos keičiasi. Ir tai nėra svarbiausia – einamos pareigos“, – sakė ji.

„Tai nėra ta duotybė, kuri nuo kadencijos pradžios iki pabaigos eina paskui Seimo narį. Keičiasi situacija, ir tiesiog reikia turėti poziciją – tvirtą ir atsakingą, kad pasikeitus situacijai, gali būti kitaip. Ir Seimo praktika jau rodė, kad gali būti kitaip“, – pridūrė politikė.

Ji apgailestavo, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui dėl to nepavyko sutarti kalbantis tiesiogiai, akis į akį.

„Galutinio sprendimo nėra, gal yra daug emocijų ir vidinio nesusikalbėjimo“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimui

Gal amoniako , kad atsipeikėtum , nes nebejauti ribų kada nusišneki ....ar šiaip esi sukčius , todėl bijai Karbauskio ? ) Tavo žiniai Karbauskio ,, turtai,, tikrinti pertikrinti ir NIEKO , net seimo opoziciniai apkaltos dėl ,, turtų ,, nekelia , nes bus šnipštas , o tu iki šiol ūbauji ) Švieskis , visi institucijų atsakymai ,,dėl turto ,, buvo vieši )))

Anonimas

Ar mažai Kirkilas nualino šalį,o dabar kartu su Karbauskiu kremliniams padus laižys.Kada baigsis to karbauskiukio era, ir kiek mes klausysimės jo tų šmeištų,melavimo.Ar ne laikas tvirtai teisėsaugai susiimti ir viską atskleisti to karbauskiuko turtus,jo ryšius.Ar dar ilgai dar tęsis.

?

Skaityk tekstą , jei nėra bėdų dėl suvokimo ) panašu, kad yra ))) prie ko šneka apie pensijas , jei derybos dėl postų ? ,, Kirkilas ,, ,eidamas į koaliciją ir būdamas joje , pritarė buvusiems pensijų didinimams . Nesusigaudai ? ) pabandyk dar kartą ))) Siūlau šviestis, domėtis ir tik paskui ,, galvoti,, bei rašinėti , čia pirmam aimanuojančiam...)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS