G. Landsbergio darbotvarkėje – neskelbtas susitikimas su E. Gentvilu | Diena.lt

G. LANDSBERGIO DARBOTVARKĖJE – NESKELBTAS SUSITIKIMAS SU E. GENTVILU

Pastaruoju metu kritikos konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui negailėjęs Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas antradienį susitiko su užsienio reikalų ministru. Visgi, abu politikai tikina aptarę bendras aktualijas ir apie ministro galimą kandidatūrą į eurokomisarus konkrečiai nekalbėję.

Apie susitikimą pirmasis paskelbė naujienų portalas lrt.lt. Užfiksuota, kaip antradienį, prieš vidudienį, politikai susitiko restorane prie Seimo. Tiesa, pastarasis susitikimas E. Gentvilo darbotvarkėje buvo numatytas, ministro – ne.

Parlamentarai kalbėjosi viešojoje erdvėje netylant diskusijoms dėl Lietuvos atstovo Europos Komisijoje (EK). E. Gentvilas viešai reiškė kritiką galimu kandidatu įvardijamam G. Landsbergiui, kuris, anot ilgamečio Seimo nario, šios kadencijos metu demonstravo nepagarbą mažųjų koalicijos partnerių atžvilgiu. Praėjusią savaitę po koalicinės tarybos posėdžio liberalas tikino iškėlęs klausimą, ar G. Landsbergio kandidatūra į eurokomisarus gali būti patvirtina tiek prezidento, tiek Seimo. Jis neslėpė, kad už užsienio reikalų ministrą ir pats neketintų balsuoti.

Praėjusią savaitę politikas teigė sulaukęs ir G. Landsbergio kvietimo susitikti.

„Aš nenoriu, kad man skambinėtų, bet kai po 8 metų paskambina – tai štai kada aš esu reikalingas. Gerbiamieji, aš norėčiau būti bendražygis, bendradarbis visą laiką. O ne tada, kai jis nutaria slaptai nuo visų paleisti visą Seimą ir atėjęs visus išvadina vagimis“, – praėjusią savaitę Eltai sake E. Gentvilas.

Po antradienio susitikimo Eltai E. Gentvilas nurodė, jog iš esmės pokalbis su konservatorių lyderiu sukosi aplink valdančiųjų santykius.

„Prieš metus laiko jis sakė, kad reiktų susėsti, alaus išgerti. Sakiau – vyno, reiktų pasikalbėti. Nematė reikalo. Dabar griežčiau pakalbėjau dėl tų koalicinio nesikalbėjimų. Jis dar kelis kartus paskambino, negalėjau susitikti. Sutarėme šiandien susitikti ir susitikome“, – prisimindamas prieš metus kilusią „čekiukų“ krizę kalbėjo E. Gentvilas.

Kalba apie ką – apie tai, kad aš daug kritikos konservatoriams ir, konkrečiai, Gabrieliui, kaip koalicijos partneriui, esu pasakęs – kad nesišnekame.

„Kalba apie ką – apie tai, kad aš daug kritikos konservatoriams ir, konkrečiai, Gabrieliui, kaip koalicijos partneriui, esu pasakęs – kad nesišnekame“, – nurodė jis.

E. Gentvilo teigimu, apie galimą G. Landsbergio kandidatūrą nebuvo kalbėta.

„Jeigu kas nors galvoja, kad buvo primityvi kalba „Gentvilai, palaikyk mano kandidatūrą į eurokomisaro postą“, tai tikrai to nebuvo“, – patikino Seimo liberalų seniūnas.

Visgi, kalbėdamiesi apie politinius santykius, konservatorius ir liberalas palietė pastarojo meto diskusijas dėl EK postų. Tačiau, pažymėjo E. Gentvilas, apie tai diskutuota tik tiek, kiek tai yra susiję su šio klausimo iššauktomis diskusijomis koalicijos gretose.

„Tarp Gabrieliaus ir manęs buvo toks pasikalbėjimas – gal nepersūdykime su kritika vieni kitiems. Jis daugiau į mane apeliuoja, kad gal per riebiai kritikuoju. Aš nemanau, kad per riebiai, ir sakau – kritikos sumažėtų tada, jeigu pradėtume kalbėtis. Jeigu jūs norite pakartoti savo seimo pirmalaikių rinkimų fiasko – gali taip atsitikti“, – sakė jis.

E. Gentvilas – kaip ir kiti mažųjų koalicijos partnerių atstovai – konservatoriams žeria kritiką dėl pernelyg šaltų santykių ir nenoro kalbėtis nuo pat kadencijos pradžios. Tačiau G. Landsbergis akis į akį pasikalbėti liberalą pakvietė tik dabar. Klausiamas, ar nemano, jog toks konservatoriaus žingsnis yra netiesioginis bandymas gerinti tarpusavio santykius, taip bandant laimėti palankumo jo galimai kandidatūrai, E. Gentvilas neatmetė tokios galimybės.

„Negaliu tam prieštarauti. Formaliai apie tai nebuvo kalbama, bet potekstė tokia yra“, – pripažino Seimo narys.

„Jeigu dabar ateina supratimas, kad reikia kalbėtis... Ar jis yra nuoširdus, ar toks ad hoc, taip sakant, proginis – linkėčiau, kad būtų nuolatinis supratimas, kad reikia kalbėtis“, – vylėsi jis.

Tuo metu G. Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė Eltai nurodė, jog ministras kartu su E. Gentvilu „aptarė politines aktualijas“.

ELTA primena, kad Lietuvoja jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Kaip vieną realiausių kandidatų jį įvardijo ir įtakingas leidinys „Politico“.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama ir Seime. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nebereklamuokite šių dviejų politikos lavonų

Nei Šūdbergių, nei nuo gatvės surinktų padugnių apsivogusių stambiu mastu dar nuo Uosto direkcijos ir laivininkystės laikų kaip mažuliukas pupuliukas vargšiukas gentvilas, ar šis, ar ras su kiaušinio galva narkomanas iš ministerijos, NERINKS. Niekur.

Močiutė

Matyt, baisiai nori to komisaro posto, kad laksto issiziojes

Lrt.lt foto

Greitu laiku Lietuva tures pirma ministra transdzenderi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS