G. Landsbergis: Baltarusija vykdo prieš Europą „hibridinę ataką“ | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: BALTARUSIJA VYKDO PRIEŠ EUROPĄ „HIBRIDINĘ ATAKĄ“

Baltarusija naudoja nelegalią migraciją kaip ginklą, siųsdama per savo pasienį į Lietuvą nelegalius migrantus iš Irako ir Sirijos, leidiniui „Financial Times“ sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

G. Landsbergis teigė, kad Baltarusija vykdo prieš Europą „hibridinę ataką“, priviliodama migrantus valstybinės turizmo agentūros kelionių paketais, kurie apima skrydžius iš Bagdado ar Stambulo ir keliones iki Lietuvos pasienio.

„Tai migracijos, kaip ginklo, tiesiogiai nukreipto prieš Lietuvą, naudojimas. To priežastis? Ją gana lengva nuspėti. Mes garsiai pasisakome, priglaudžiame pagrindinius (Baltarusijos) opozicijos lyderius“, – pirmadienį „Financial Times“ sakė G. Landsbergis.

Lietuvoje buvo pastebėti padidėję nelegalių migrantų srautai, kai Baltarusija praėjusį mėnesį Minske priverstinai nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį aviakompanijos „Ryanair“ lėktuvą ir sulaikė juo skridusį žinomą disidentą Ramaną Pratasevičių.

Tai migracijos, kaip ginklo, tiesiogiai nukreipto prieš Lietuvą, naudojimas. To priežastis? Ją gana lengva nuspėti.

Po šio incidento pradėjus didėti įtampai su Vakarais, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka praėjusį mėnesį pagrasino, kad jo šalis gali atlaisvinti tam tikras pasienio patikras. „Mes stabdėme narkotikus ir migrantus – dabar valgysite ir gaudysite juos patys“, – įspėjo jis.

G. Landsbergis teigė, kad Baltarusijos valstybinė turizmo agentūra „Centrkurort“ naudoja „Boeing 777“ lėktuvus migrantams atskraidinti, ir nurodė, kad Minske šiuo metu esama apie 1 tūkst. irakiečių ir sirų.

Kaip rašo „Financial Times“, prie Lietuvos sienos su Baltarusija iki birželio 14 d. buvo sustabdyti 387 migrantai, kai pernai šis skaičius sudarė 74. „Mėginama eiti tokia kryptimi – išbandyti šalį, išbandyti Europą“, – pridūrė ministras.

Nei Baltarusijos užsienio reikalų ministras, nei „Centrkurort“ neatsakė į „Financial Times“ prašymus pakomentuoti.

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka leidiniui sakė, kad A. Lukašenkos elgesys nestebina. „Dabar A. Lukašenkos darbas yra kerštauti, –  kalbėjo jis. – Tačiau jo galimybės kerštauti yra tokios ribotos, kad jis mėgina sukurti problemų pasienyje, nes tai yra vienintelis jo turimas svertas.“

G. Landsbergis pavadino Lietuvą „kovotojų už laisvę šalimi“ ir teigė, kad tvarkantis su migrantų srautu netrukus gali prireikti Europos pagalbos. Jis pridūrė, kad po „Ryanair“ lėktuvo užgrobimo Lietuva neatmeta galimybės, kad Baltarusija gali imtis bet kokių veiksmų, įskaitant nusitaikymą į šalyje gyvenančius Baltarusijos disidentus.

„Dabar esame tokioje pozicijoje, kai turime apsvarstyti viską. (A. Lukašenka) raudonąją liniją peržengė dar prieš kurį laiką. Turime būti itin budrūs“, – teigė G. Landsbergis. Tačiau ministras pridūrė, kad Lietuva ir toliau garsiai pasisakys prieš A. Lukašenkos režimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

aaa

kadel tas pilietis kartoja prazidento Lukasenkos zodzius. Jis gi pirmas ismaste,kad auropa pries Bielarusija veda ,,hibridini kara,,

RRR

Šlykštus melas. Nėra jokių tiesioginių skrydžių iš Minsko į Bagdadą. Tuo galima įsitikinti per kelias minutes ieškant aviabilietų. Visi skrydžiai yra su 1 ar 2 persėdimais ir skirtingomis aviakompanijomis. Propagandonai laiko žmones visiškais debilais.

Anonimas

Gaidelio kudakavimas ir tiek...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS