G. Landsbergis: diplomatai turi būti aktyvūs Lietuvos verslui ieškant naujų eksporto krypčių | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: DIPLOMATAI TURI BŪTI AKTYVŪS LIETUVOS VERSLUI IEŠKANT NAUJŲ EKSPORTO KRYPČIŲ

  • 16

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį nuotoliniu būdu susitiko su dvišalių Lietuvos diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų vadovais aptarti atstovybių ekonominės veiklos rezultatus ir planus ateičiai.

2021 metais vykusio ministro G. Landsbergio susitikimo su ambasadoriais ir konsulinių įstaigų vadovais metu buvo nubrėžtos ambicingos ekonominės diplomatijos veiklos gairės bei pristatyti dvišalių ekonominių santykių skatinimo prioritetai ir priemonės. Antradienį, kaip teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, buvo aptarti per metus nuveikti darbai ir pasidalinta sėkmės istorijomis.

„Praėjusių metų patirtis ir prekybos statistika rodo, kad Vyriausybės užsibrėžtas tikslas diversifikuoti eksporto rinkas, nukreipiant lietuviškus produktus į bendramintes valstybes, pasiteisino“, – susitikime sakė G. Landsbergis.

Nors praėjusiais metais lietuviškos kilmės eksportas į Kiniją sumažėjo trečdaliu, tačiau jį kompensavo ir persvėrė eksporto augimas kitose Pietryčių Azijos šalyse ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Vien lietuviškos kilmės eksportas į JAV išaugo 75 proc., kas lėmė, kad per vienerius metus JAV tapo antra svarbiausia lietuviškos kilmės eksporto rinka. Ypač svarbu, kad didelę eksporto į JAV dalį – 1,95 mlrd. eurų – sudarė lietuviškos kilmės prekės, tarp kurių ir aukštos pridėtinės vertės biotechnologijų sektoriaus produktai (reagentai, fermentai, nukleorūgštys).

Diversifikacija sėkmingai įsibėgėja ir Indijos-Ramiojo vandenyno šalyse – matomas lietuviškos kilmės eksporto į Pietų Korėją (+58 proc.) ir Vietnamą (+125 proc.) augimas, reikšmingai didėjo ir eksportas į Singapūrą (+357 proc.), Indoneziją (+55 proc.), Malaiziją (+46 proc.) ir Naująją Zelandiją (12 proc.).

Ministras G. Landsbergis taip pat pabrėžė, kad Lietuvos diplomatai gali ir turi būti patikimi ir aktyvūs partneriai Lietuvos verslui ieškant naujų eksporto krypčių, kviečiant užsienio investuotojus steigtis Lietuvoje, stiprinant mokslo, technologijų ir inovacijų srities bendradarbiavimą su užsienio partneriais.

„Turime veikti proaktyviai įgyvendinant keliamus tikslus, nes ekonominė diplomatija yra vienas iš pagrindinių instrumentų, kuriais diplomatinė tarnyba prisideda prie šalies ekonominės gerovės didinimo. Todėl labai svarbu, kad diplomatinės atstovybės vadovas būtų pilnai įsitraukęs į ekonominei diplomatijai keliamų tikslų įgyvendinimą“, – akcentavo G. Landsbergis.

Kaip sėkmingą naujai įkurtos Lietuvos ambasados veiklos rezultatą ministras akcentavo praėjusią savaitę paskelbtą Australijos sprendimą atidaryti vyriausybinės prekybos ir investicijų agentūros AUSTRADE atstovybę Vilniuje.

Siekiant kryptingesnės ir veiksmingesnės ekonominės diplomatijos veiklos, 2021 metais Lietuvos diplomatinėse atstovybėse buvo sukurtos Ekonominės diplomatijos komandos („Team Lithuania“), kuriose kartu dirba visų šalies ministerijų atstovai užsienyje, vadovaujami diplomatinių atstovybių vadovų.

Ekonominei diplomatijai skirtas didesnis biudžetas taip pat padeda stiprinti Lietuvos ambasadas prioritetinėse valstybėse ir skirti daugiau lėšų ekonominei veiklai. Iki 2024 metų planuojama užtikrinti, kad visose dvišalėse ambasadose būtų ekonomines funkcijas atliekantys darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Gedas

Diplomatai tai gali,o tu galvoji prieš atidarydamas srėbtuvę?

Jus ieškokit,

O kai surasit rinka lietuvos valkata smurglaedis nuvyks ir paprašys kad uždarytų rinka. Kai ministrai yra tik keliauninkai, atostogautojai veikiantys prieš valstybe nieko gero nelaukim

Nesvarbu

Ligoniai privalo būti lidoninėje. Mūsų atveju psihiatrinėje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS