G. Landsbergis: geriausias atsakas į V. Putino žvanginimą ginklais – ramybė ir ryžtas | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: GERIAUSIAS ATSAKAS Į V. PUTINO ŽVANGINIMĄ GINKLAIS – RAMYBĖ IR RYŽTAS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ragina tarptautinę bendruomenę nenusigręžti matant naujus Vladimiro Putino karo nusikaltimus ir pasiekti, kad agresorius atsakytų už savo veiksmus.

„Rusija, nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė atvirai kėsinasi į saugumą ir taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką – pamatinius Saugumo Tarybos principus ir jos grasinimai yra pagrindinė šio susitikimo priežastis“, – ketvirtadienį Niujorke vykstančioje Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje į jos dalyvius Baltijos šalių vardu kreipėsi G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad diena po dienos Rusija pažeidinėja Jungtinių Tautų principus ir tapo „beprotiško brutalumo, terorizmo ir genocido sinonimu“.

Pasak G. Landsbergio, Iziume aptikti Rusijos žiaurumo pėdsakai yra tokie sukrečiantys, kad dauguma paklūsta natūraliam instinktui – nusigręžti, bet būtent dabar tarptautinė bendruomenė negali ir neturi to padaryti.

„Vakar pasaulis pabudo skambant naujiems Putino grasinimams eskaluoti agresiją. Rusijoje paskelbta mobilizacija – tai karas prieš Rusijos žmones. Baimė, šantažas, manipuliacijos – tai tie keli dar likę ginklai Rusijos arsenale. Gąsdinimas – vienintelė Rusijos taktika. Tačiau mes neturime baimintis. Geriausias atsakas į Putino žvanginimą ginklais – ramybė ir ryžtas“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, tarptautinės bendruomenės pasmerkimas nenutrauks Rusijos vykdomų nusikaltimų, todėl tarptautinės organizacijos turi išnaudoti visus mechanizmus Rusijos nusikaltimams viešinti bei nebaudžiamumui užkardyti.

„Mūsų visų pareiga padaryti viską, kad Putinas atsakytų už savo veiksmus. Ir paveikiausia priemonė šiems tikslams pasiekti – specialus tarptautinis tribunolas Rusijos nusikaltimams prieš Ukrainą įvertinti. Jei tarptautinė bendruomenė už teisingumą kovotų bent iš dalies taip ryžtingai kaip Ukraina kovoja už vertybes, įsivyrautų taika ir nugalėtų teisingumas“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Rusijos karo prieš Ukrainą pasekmės yra jaučiamos visame pasaulyje, nes Ukraina yra didžiausia grūdų, kukurūzų ir saulėgrąžų aliejaus eksportuotoja.

„Turime aiškiai įvardinti: maisto trūkumas pasaulyje yra Rusijos karo prieš Ukrainą ir Ukrainos uostų blokados, o ne tarptautinių sankcijų, pasekmė“, – pažymėjo ministras.

Savo kalboje G. Landsbergis taip pat įvardijo, kad nusikaltimų sąrašą Rusija papildė dar vienu – atominio pavojaus bauginimu, „puikiai žinodama, kad nelaimės Zaporižėje pasekmės būtų daug dramatiškesnės nei sprogimų Černobilyje ar Fukušimoje metu“.

„Taip, į atominio pavojaus grasinimus turime reaguoti rimtai, tačiau turime ne bijoti, o visas tarptautinės bendruomenės galias panaudoti tam, kad Rusija atitrauktų savo pajėgas nuo Zaporižės atominės elektrinės“, – sakė trijų Baltijos šalių vardu kalbėjęs G. Landsbergis.

„Šiandien Ukraina tapo drąsos ir atsparumo sinonimais. Ukraina narsiai kaunasi už visus JT principus ir už kiekvieną iš mūsų. Kreipiuosi į šią Tarybą – nebijokite veikti, bijokite abejonės ir abejingumo. Kreipiuosi į visą tarptautinę bendruomenę – atsakomybė yra svarbi, o teisingumo neįmanoma išvengti. Dabar yra būtent ta akimirka, kai mes turime galimybę nuspręsti, kokiame pasaulyje mes norime nubusti rytoj“, – savo kalbą baigė ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad atsakomybės už karą Ukrainoje ir to pasekmes susilauks ne tik Rusija, bet ir Baltarusija.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Gabrielius Landsbergis, JT Saugumo Taryba
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS