G. Landsbergis: kol kas kalbėjimas apie derybas dėl taikos Ukrainoje – pirmalaikis | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: KOL KAS KALBĖJIMAS APIE DERYBAS DĖL TAIKOS UKRAINOJE – PIRMALAIKIS

  • 0

Derybos dėl taikos Ukrainoje gali vykti tik šiai šaliai priimtinomis sąlygomis ir kol kas kalbėjimas apie jas – pirmalaikis, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, pirmadienį Briuselyje dalyvavęs Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje.

„Derybos dėl taikos Ukrainoje įmanomos tik Ukrainai priimtinomis sąlygomis. Šiuo metu tokių sąlygų nėra, Rusija nekeičia savo tikslų Ukrainoje, todėl bet koks kalbėjimas apie derybas yra pirmalaikis. ES institucijos turėtų įsiklausyti į Ukrainos prašymą ir paspartinti finansinės paramos teikimo Ukrainai procesus“, – diskusijoje apie Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą pažymėjo ministras.

Rusija nekeičia savo tikslų Ukrainoje, todėl bet koks kalbėjimas apie derybas yra pirmalaikis.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, diskusijoje apie sankcijas Rusijai Lietuvos diplomatijos vadovas atkreipė kolegų ir ES institucijų dėmesį, kad ne tik Lietuva, bet ir kitos šalys yra surinkusios užtektinai įrodymų ir pasiūlymų devintajam sankcijų paketui bei išreiškė viltį, kad derybinis procesas dėl naujojo sankcijų paketo prasidės artimiausiu metu.

„Formuojasi šalių branduolys, kurios siekia padėti Ukrainai steigti Specialųjį tribunolą agresijos nusikaltimui tirti. Specialusis tribunolas užpildytų egzistuojančias teisines spragas bei padėtų patraukti teisinėn atsakomybėn aukščiausius Rusijos pareigūnus, atsakingus už karą prieš Ukrainą ir vykdomą genocidą“, – sakė ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas, pasak pranešimo, taip pat kėlė papildomų ES sankcijų Iranui įvedimo klausimą už Irano įsitraukimą į Rusijos karą prieš Ukrainą.

Ministrai taip pat diskutavo dėl pasirengimo ES – Vakarų Balkanų šalių vadovų susitikimui, kuris vyks gruodžio 6 dieną Tiranoje, Albanijoje, aptarė regiono šalių integracijos į ES klausimą bei apsikeitė nuomonėmis dėl naujos ES strategijos Afrikos didžiųjų ežerų regionui, kuria siekiama stabilizuoti saugumo ir humanitarinę padėtį regione bei stiprinti ES geopolitinį vaidmenį.

Ministrai aptarė ir kitus aktualius užsienio politikos klausimus: situaciją Irane ir Libane, Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją (COP27) ir ES – Lotynų Amerikos ir Karibų užsienio reikalų ministrų susitikimo Buenos Airėse rezultatus.

Tarybos paraštėse vykusio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo su Baltarusijos demokratinės opozicijos lydere Svetlana Cichanouskaja metu buvo aptarta situacija Baltarusijoje bei Aleksandro Lukašenkos režimo vaidmuo Rusijos agresijoje prieš Ukrainą.

GALERIJA

  • G. Landsbergis: kol kas kalbėjimas apie derybas dėl taikos Ukrainoje – pirmalaikis
Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, derybos, Gabrielius Landsbergis, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS