G. Landsbergis: kvietimas Ukrainai į NATO turi būti aiškus ir neatšaukiamas | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: KVIETIMAS UKRAINAI Į NATO TURI BŪTI AIŠKUS IR NEATŠAUKIAMAS

Kvietimas Ukrainai į NATO turi būti aiškus ir neatšaukiamas, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Kyjivui tikintis išgirsti šį kvietimą per Aljanso viršūnių susitikimą Vilniuje.

„Mūsų pozicija nesikeičia. Visiškai palaikom Ukrainos siekį ir remiam juos, remiam jų poziciją. (Lietuvos formuluotė būtų – BNS) įsipareigoti taip, kad tas pakvietimas (Ukrainai į NATO – BNS) būtų aiškus ir neatšaukiamas“, – pirmadienį po susitikimo Prezidentūroje su aukščiausiais šalies pareigūnais kalbėjo G. Landsbergis.

Per susitikimą buvo aptartas pasirengimas liepą vyksiančiam viršūnių susitikimui.

Susitikime taip pat dalyvavo prezidentas Gitanas Nausėda, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys bei Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Nė vienas jų susitikimo turinio nekomentavo, prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS sakė, kad jis buvo darbinis.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas praėjusią savaitę naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad šalies vadovas nedalyvaus NATO viršūnių susitikime, jei lyderiai neparodys drąsos pradėti Ukrainos stojimo procesą į Aljanso.

Kyjivas tikisi aiškaus Ukrainos kvietimo į NATO po to, kai baigsis šalies karas su Rusija. Ši šalis į Ukrainą įsiveržė pernai vasarį.

Didžiosios Vakarų šalys NATO viršūnių susitikime daugiau dėmesio norėtų skirti praktiniam Aljanso ir Ukrainos bendradarbiavimo stiprinimui.

G. Nausėda BNS yra sakęs, kad diskusija dėl Ukrainos narystės perspektyvų Aljanse šiuo metu yra sudėtingiausia iš visų klausimų, tačiau „negalime palikti Ukrainos pilkojoje zonoje, teikiant pažadus, bet nenurodant labai aiškaus algoritmo, kaip tą narystę NATO realizuoti po karo“.

Tuo metu Amerikos prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) praėjusią savaitę pareiškė, kad Jungtinės Valstijos, nepaisant Rusijos invazijos, nesiims specialių priemonių, kad Kyjivas galėtų prisijungti prie NATO. Anot JAV vadovo, ukrainiečiai „turi atitikti tuos pačius standartus“.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, NATO, kvietimas Ukrainai į NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS