G. Landsbergis: mūsų vėlavimo ir baimių kainą moka ukrainiečiai | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: MŪSŲ VĖLAVIMO IR BAIMIŲ KAINĄ MOKA UKRAINIEČIAI

  • 0

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ragina sąjungininkus spartinti paramą Rusijos užpultai Ukrainai.

Tą jis pareiškė Latvijoje, kur vyksta Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) ministrų susitikimas.

„Mes turėtume stovėti šalia Ukrainos ne tiek ilgai, kiek reikia, o iki Ukrainos pergalės. Turime paspartinti savo karinės pagalbos – naikintuvų, įskaitant F-16, oro gynybos ir amunicijos – pristatymą. Taip pat turėtume padėti Ukrainai apsaugoti Ukrainos grūdų eksporto kelius“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Anot ministro, susitikimo metu aptarta, ką reikėtų daryti, kad Ukrainos pergalė kare būtų pasiekta greičiau.

„Kai kurios pergalės pasiekiamos ne tik mūšio lauke. Kai kurios pasiekiamos politiniu ir diplomatiniu būdu, kai kalba ne ginklai ir kareiviai, o diplomatai“, – ketvirtadienį po NB8 ministrų susitikimo kalbėjo G. Landsbergis.

Ministro teigimu, NATO šalims sutarus, kad Kyjivas turi būti Aljanso dalimi, šiuo metu metu svarbu atsakyti į kitą klausimą – kada.

„Per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje pavyko priartinti Ukrainą prie NATO. Turime pasinaudoti šia galimybe ir, likus šiek tiek laiko iki Vašingtono viršūnių susitikimo, privalome judėti į priekį maksimaliu greičiu. Kalbant apie ES, didžiausias ilgalaikis saugumas, kurį galime užtikrinti Ukrainai ir mums patiems, yra ES plėtra – tikimės, kad stojimo derybos su Ukraina prasidės šių metų pabaigoje“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Susitikime jis taip pat pabrėžė, kad regioninio bendradarbiavimo poreikis tik stiprėja, ypač gynybos ir saugumo srityje.

Rygoje ir Cėsyje organizuojamo ministrų susitikimo darbotvarkėje – regioninio saugumo ir atsparumo stiprinimo, paramos Ukrainai, glaudesnio NB8 bendradarbiavimo bei kiti regionui svarbūs klausimai.

NB8 – neformalus penkių Šiaurės ir trijų Baltijos valstybių – Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – bendradarbiavimo formatas. Šalys rotacijos būdu kiekvienais metais koordinuoja NB8 veiklą, rengia ir globoja tais metais vyksiančius susitikimus.

GALERIJA

  • G. Landsbergis: mūsų vėlavimo ir baimių kainą moka ukrainiečiai
  • G. Landsbergis: mūsų vėlavimo ir baimių kainą moka ukrainiečiai
  • G. Landsbergis: mūsų vėlavimo ir baimių kainą moka ukrainiečiai
  • G. Landsbergis: mūsų vėlavimo ir baimių kainą moka ukrainiečiai
Užsienio reikalų ministerijos nuotr.
Gairės: Ukraina, karas Ukrainoje, Gabrielius Landsbergis, parama Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS