G. Landsbergis: NATO vadovybėje keičiasi požiūris į Baltijos šalių saugumą | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: NATO VADOVYBĖJE KEIČIASI POŽIŪRIS Į BALTIJOS ŠALIŲ SAUGUMĄ

Europos Sąjunga (ES) derina naują sankcijų Rusijai paketą, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Praktiškai visi yra sutarę, kad derinamas naujas sankcijų paketas, kuris apimtų ir naujas pavardes, ir tam tikrus sektorius, ir taip pat įmones, neatmetant galimybės, kad gali būti plečiamas ir bankų, kurie atjungti nuo SWIFT sistemos, sąrašas“, – per spaudos konferenciją sekmadienį Vyriausybėje sakė G. Landsbergis.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, naujas sankcijų paketas buvo aptartas penktadienį vykusiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

„Viso sąrašo apimtis nėra aiški, bet aišku, kad politinė valia judėti toliau egzistuoja“, – pažymėjo ministras.

Klausiamas, kada naujasis paketas galėtų įsigalioti, ar numatytos sankcijos energetikos sektoriui, G. Landsbergis sakė „nenorintis sudaryti nepagrįstų lūkesčių“.

NATO vadovybėje jau viešai komunikuojant yra besikeičiantis požiūris į Baltijos šalių saugumą, pereinama nuo atgrasymo strategijos į gynybos strategiją.

„Turiu vilties, kad tai bus gana greitai, bet derinimo procesai užtrunka, ypač turint mintyje, kad mes tuos akivaizdžiausius taikinius jau esame susankcionavę, dabar diskusija dėl kiekvieno naujo yra sudėtingesnė“, – kalbėjo ministras.

G. Landsbergis taip pat teigė, kad penktadienį taip pat vykusiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime aptariant pasikeitusią saugumo situaciją Europoje kalbant apie Baltijos šalis „pereinama nuo atgrasymo strategijos prie gynybos strategijos“.

„NATO vadovybėje jau viešai komunikuojant yra besikeičiantis požiūris į Baltijos šalių saugumą, pereinama nuo atgrasymo strategijos į gynybos strategiją. Derinami planai, kaip tai konkrečiai turėtų būti, taip pat jau ir Lietuvos institucijos teikia realius pasiūlymus, kur matome, kad gynybos poreikiai yra didžiausi“, – sakė ministras.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasipiktinimą visame pasaulyje. Vakarų valstybės į invaziją atsakė griežtomis sankcijomis Rusijai ir visokeriopa, įskaitant karinę, paramą Ukrainai. Ją jau ne kartą skyrė ir Lietuva.

 

 

Gairės: Gabrielius Landsbergis, karas Ukrainoje, Baltijos šalys, saugumas, karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS