G. Landsbergis: paramos dėl partnerystės įteisinimo reikėtų ieškoti tarp socdemų, liberalų | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: PARAMOS DĖL PARTNERYSTĖS ĮTEISINIMO REIKĖTŲ IEŠKOTI TARP SOCDEMŲ, LIBERALŲ

Partnerystės įteisinimo siekianti Laisvės partija paramos pirmiausia turėtų ieškoti ne tarp konservatorių, o tarp partijų, kurios šį klausimą turi savo programoje – socialdemokratų ir liberalų, sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Taip jis kalbėjo po to, kai portalas „Delfi“ anksčiau šią savaitę cituodamas šaltinius pranešė, jog valdančiosios Laisvės partijos atstovai ragina vadovybę didinti spaudimą koalicijos partneriams šiuo klausimu ir blokuoti jų iniciatyvas, jeigu šie neužtikrins paramos partnerystės įstatymui.

„Man yra apmaudu, kad Tėvynės sąjunga, kuri neturi savo programoje šitų nuostatų, surenka beveik 40 balsų, gal netgi truputėlį daugiau, tuo tarpu partijos, kurios turi tai savo programoje, labai lengvai gali pasakyti „mums neišeina balsuoti“, – žurnalistams trečiadienį sakė G. Landsbergis.

Tai man atrodo, kad pirmiausia reiktų kalbėtis su socialdemokratais, todėl, kad jie ne pirmus metus turi šitas nuostatas savo programoje.

„Tai man atrodo, kad pirmiausia reiktų kalbėtis su socialdemokratais, todėl, kad jie ne pirmus metus turi šitas nuostatas savo programoje. Jų programą rašo žmonės, kurie labai aktyviai gina šiuos klausimus ir be abejonės yra suinteresuoti šitų klausimų priėmimu. Ir aš dėl to manau, kad tai yra natūralu pirmiausia klausti jų, kiek balsų jūs šiandien duotumėt“, – tvirtino ministras.

Seimas gegužę po svarstymo kelių balsų persvara yra pritaręs Civilinės sąjungos įstatymo projektui, kuriuo būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Už projektą balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 52 ir susilaikė trys parlamentarai. Dar liko paskutinis balsavimas dėl įstatymo priėmimo.

Už partnerystės įteisinimą tuomet vienbalsiai buvo valdančioji Laisvės frakcija, Liberalų sąjūdžio atstovai, išskyrus du „prieš“ balsavusius šios frakcijos narius, taip pat didžioji dalis valdančiųjų konservatorių, didesnė dalis opozicinių socialdemokratų.

G. Landsbergis pabrėžė, kad dalis jo partijos kolegų „yra įtikinti balsuoti labai sudėtingai“.

„Jie nebuvo išrinkti su tokiom nuostatom, kokias jie palaikė. Diskusijos, argumentacijos, dar vienos diskusijos – žmonės sutiko balsuoti, jie patikėjo, kad to reikia“, – sakė konservatorių lyderis.

Jis pabrėžė, kad jeigu šį klausimą palaikytų ir Liberalų sąjūdis, turintis jį savo programoje, balsų Seime užtektų. Tuo metu TS-LKD yra Krikščionių demokratų flangas, kuris, pasak G. Landsbergio, „turi labai stiprias nuostatas, niekada nesudarė įspūdžio, kad jie turėtų jas kitokias“.

G. Landsbergis taip pat teigė, kad užuominos nepalaikyti jo kandidatūros į Europos Komisiją yra niekuo nepagrįstos, nes konservatoriai dėl šio klausimo dar nėra pradėję diskusijų su partneriais, o jis pats neapsisprendęs, ar kandidatuotų.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas numato, kad ją sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, tačiau turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, paveldėtų pagal įstatymą ir nemokėtų paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovautų vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, galėtų gauti su sveikata susijusią informaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

NE TENAI IEŠKAI...

Pasikviesk pidarą Simonko ir pasikrapštyk jo šiknoje - tikrai rasi...

M

Ar,ir anūkelis įstoja į gejus?na taip ten gal smagiau?kokie jūs krikšcionys,kad puoselejate tokius iškrypimus?gėda

PO RINKIMŲ....

Galėsi ieškoti būdos Amerikoje ir iš tenai loti - "kaip gera gyventi toje Amerikoje"...Lietuva gražiai gyvens be Konservų, liberalų, laisvės partijos ir parsidavusių socdemų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS