G. Landsbergis: sankcijos turi paveikti ir asmenis iš artimiausios V. Putino aplinkos | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: SANKCIJOS TURI PAVEIKTI IR ASMENIS IŠ ARTIMIAUSIOS V. PUTINO APLINKOS

  • 8

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Europos Sąjunga neturėtų apsiriboti sankcijomis tik už Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno nuteisimą atsakingiems asmenims, jos turi paveikti ir atsakingus asmenis iš artimiausios prezidento Vladimiro Putino aplinkos.

„Tai, dėl ko sutarėme šiandien, tebūnie pirmas žingsnis – svarbu neapsiriboti tiesiogiai už A. Navalno nuteisimą atsakingais asmenimis, būtina siekti, kad sankcijų sąrašuose atsidurtų ir režimo imituojamų teismų užsakovai ir vykdytojai bei asmenys iš artimiausios V. Putino aplinkos“, – ministerijos pranešime sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, sutarimu dėl sankcijų už A. Navalno įkalinimą ES parodė, kad gali veikti greitai ir vieningai.

Sankcijos, anot ministro, yra reali pagalba Rusijos pilietinei visuomenei.

„Jei norime padėti Rusijos pilietinei visuomenei, geriausias būdas tai padaryti – įvesti sankcijas tiems Rusijos teisėjams ir prokurorams, kurie yra korumpuotos teisėsaugos sistemos dalis ir įteisina režimo vykdomą sisteminį susidorojimą su Rusijos demokratinėmis institucijomis, laisva žiniasklaida ir politine opozicija“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitarė į sankcijų sąrašą įtraukti keturis aukšto rango Rusijos pareigūnus, laikomus atsakingais už Kremliaus kritiko A. Navalno įkalinimą ir susidorojimą su jo šalininkais.

Konkrečios asmenų pavardės kol kas neįvardijamos.

A. Navalno bendražygiai ragino ES taikyti sankcijas į oligarchus, finansuojančius V. Putino režimą. Diplomatai sako, kad dabartinės sankcijos nukreiptos prieš tuos, kurie tiesiogiai susiję su šiuo susidorojimu.

ES jau anksčiau ne vieną kartą skelbė Rusijai sankcijas dėl 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir karo Rytų Ukrainoje kurstymo.

Blokas spalį įtraukė į sankcijų sąrašą šešis pareigūnus, siejamus su pernai įvykusiu A. Navalno apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Iškiliausias V. Putino kritikas šį mėnesį buvo nuteistas kalėti ilgiau kaip pustrečių metų, grįžęs į Rusiją po gydymo Vokietijoje.

Šis nuosprendis taip pat išprovokavo masinius protestus daugelyje Rusijos miestų, per kuriuos saugumo pajėgos sulaikė tūkstančius žmonių.

ES Globalus sankcijų režimas gali būti taikomas už genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, rimtus žmogaus teisių pažeidimus – kankinimą, vergovę, neteisminį žudymą, priverstinį dingimą, savavališką areštą ar sulaikymą.

Taip pat – kitus pažeidimus, įskaitant, bet neapsiribojant šiais: prekyba žmonėmis, seksualinis smurtas ir smurtas dėl lyties, susirinkimų ir asociacijos laisvės pažeidimai, saviraiškos laisvės pažeidimai, religijos ir įsitikinimų laisvės pažeidimai, jei šie pažeidimai yra didelio masto ir sistemingi.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

PIEMENS SVAIČIOJIMAI

Ne tavo, piemenėli, kompetencija nurodinėti kada, kam ir už ką skirti sankcijas. Pirmiausiai, susitvarkyk savo tvartelyje...

Ha

Šunys loja-karavanas eina

ALGIS

Lietuvos valdininkų ATGRASINIMO politika suveikė-- Baltarusija jau nesinaudos Klaipėdos uostu , savo krovinius siūs per Rusijos uostus , , tuo pačiu pamažindami Lietuvos biudžetą 100 -tais milijonų eurų .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS