G. Landsbergis siūlo keisti pakartotinių rinkimų tvarką | Diena.lt

G. LANDSBERGIS SIŪLO KEISTI PAKARTOTINIŲ RINKIMŲ TVARKĄ

Mažas rinkėjų aktyvumas per rinkimus į tris laisvas vietas Seime parodė, kad būtina keisti jų tvarką, sako konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Susirūpinimą kelia mažas rinkėjų aktyvumas ir tikrai nedidelis susidomėjimas šiais rinkimais. Manau, kad ši problema turi būti pripažinta ir sprendžiama ateityje. Tikiuosi, kad ir Vyriausioji rinkimų komisija nežiūrės į tai pro pirštus ir galėsime kartu su komisija ieškoti sprendimų problemai spręsti“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė G. Landsbergis.

Anot jo, problema galėtų būti sprendžiama skiriant daugiau dėmesio gyventojams informuojant apie rinkimus arba inicijuojant rimtesnius sistemos pokyčius, įvertinus kitų šalių, kad ir kaimyninės Latvijos pavyzdį.

„Joje yra šiek tiek kitokia vienmandačių apygardų sistema, kai vietoj vieno kandidato vienmandatėje yra balsuojama už sąrašą. Tuomet pirmajam numeriui pasitraukus nereikia organizuoti kitų rinkimų, automatiškai eina antras (partijos – BNS) sąrašo numeris. Arba tiesiog po eilinių rinkimų vienam iš laimėjusiųjų atsisakius, galėtų eiti antras asmuo, nepriklausomai nuo to, kuriai partijai jis priklauso“, – galimus variantus vardijo G. Landsbergis.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose į tris laisvas vietas Seime iš viso balsavo 18,82 proc. rinkėjų. Juose Žirmūnų apygardoje laimėjo konservatorė Paulė Kuzmickienė, jos partijos kolegė Rasa Petrauskienė nugalėjo Gargžduose, pergalę Žiemgalos vienmandatėje apygardoje užsitikrino socialdemokratas Liudas Jonaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Nereikia į Seimą leist tų kurie kažkada PRALOŠĖ - dabar Tautos nuomonė JAU gali būt kita; dėl kelių 'galus' atidavusių Seimo darbas nesutriks (bet va išrinkti ir MUMS atsisakę dirbt privalo sulaukt APKALTOS).

Va taip

Mano nuomone neturi būti jokių kitų rinkimų kadencijai, kie išrinktasis atstovas "pabėga" į šiltesnę vietą ar pas Abraomą. Bet kadangi išrinktasis visada būna renkamas iš kelių, antrame ture iš dviejų, todėl "bėglio" vietą turi užomti likęs antroje vietoje. Sutaupytume 700 tūkst ir gal atbaidytume tuos "bėglius", jeigu reikėtų jiems grąžinti juos išrenkant išleistas išlaidas.

Ką gi

Jeigu pasiūlytų likus metams iki rinkimų visai nerinkti tų "trūkstamų" Seimo narių (nes vistiek sesijose dažniausia būna mažiau negu 100) tokį pasiūlymą galima būtų sveikinti ir pritarti ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS