G. Landsbergis su NATO kolegomis aptars karą Ukrainoje, Aljanso gynybą | Diena.lt

G. LANDSBERGIS SU NATO KOLEGOMIS APTARS KARĄ UKRAINOJE, ALJANSO GYNYBĄ

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį lankosi Briuselyje, kur su NATO kolegomis aptars Rusijos karą Ukrainoje, Aljanso gynybą.

Tikimasi, kad šio susitikimo metu tiek NATO, tiek Europos Sąjungos narės aptars ir papildomų sankcijų Rusijai klausimą.

Dvi dienas vyksiančiame susitikime taip pat dalyvaus Aljansui nepriklausančių Suomijos, Švedijos, Sakartvelo, Ukrainos, Europos Sąjungos atstovai bei bloko partnerės Australija, Japonija, Naujoji Zelandija ir Pietų Korėja.

„Sąjungininkai yra pasiryžę toliau teikti paramą Ukrainai. Įskaitant prieštankinius ginklus, oro gynybos sistemas ir kitą įrangą. Sąjungininkai taip pat padidino humanitarinę pagalbą ir finansinę paramą“, – prieš susitikimą sakė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

Sąjungininkai yra pasiryžę toliau teikti paramą Ukrainai. Įskaitant prieštankinius ginklus, oro gynybos sistemas ir kitą įrangą.

„NATO taip pat sieks teikti pagalbą kibernetinio saugumo srityje. Ir įrangos, padėsiančios Ukrainai apsisaugoti nuo cheminių ir biologinių grėsmių“, – pridūrė jis.

Aljanso vadovas taip pat pareiškė, kad Maskva planuoja užimti visą Donbaso regioną Ukrainos rytuose ir sukurti koridorių iš Rusijos į aneksuotą Krymą.

Europos Sąjunga ir JAV šiuo metu rengia papildomas sankcijas Maskvai dėl įtarimų, kad Kremliaus pasiųstos pajėgos įvykdė karo nusikaltimų netoli Kyjivo, kur savaitgalį buvo aptikta šimtai civilių gyventojų kūnų.

ES svarsto galimybę dėl karo Ukrainoje taikyti sankcijas Rusijos naftos ar anglių pramonei, nors kai kurios šalys nerimauja dėl tokio žingsnio ekonominių padarinių.

Lig šiol nuo Rusijos energijos išteklių labai priklausomos šalys, tokios kaip Vokietija, Austrija ir Italija, priešinosi, kad ribojamosios priemonės paliestų ir dujas ar naftą. Pasiryžti tokiam žingsniui ragina Lenkija ir Baltijos šalys, taip pat Jungtinės Valstijos.

ES užsienio reikalų ministrai galėtų priimti naujausią paketą arba per trečiadienį ir ketvirtadienį vyksiančius NATO ir Didžiojo septyneto (G-7) susitikimus, arba per eilinį susitikimą ateinančios savaitės pradžioje.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, Briuselis, NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS