G. Landsbergis su Nigerijos ministru aptarė saugumą, Europos šalių santykius su Afrika | Diena.lt

G. LANDSBERGIS SU NIGERIJOS MINISTRU APTARĖ SAUGUMĄ, EUROPOS ŠALIŲ SANTYKIUS SU AFRIKA

  • 23

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis su Nigerijos kolega aptarė saugumo situaciją vystant kariniams konfliktams, Europos šalių bendradarbiavimą su Afrikos žemynu.

Davoso ekonomikos forumo paraštėse su Yusufu Maitama Tuggaru susitikęs G. Landsbergis taip pat aptarė tarptautinių organizacijų vaidmenį užtikrinant pagarbą demokratijai, jis akcentavo būtinybę stiprinti Europos ir Afrikos šalių ryšius, penktadienį informavo Užsienio reikalų ministerija.

„Vis labiau skilinėjantis pasaulis didina saugumo grėsmes visuose žemynuose, ir juos įveikti galime tik veikdami kartu“, – sakė G. Landsbergis.

Anot jo, Lietuva per tris atkurtos nepriklausomybės dešimtmečius padarė „įspūdingą šuolį, pereidama nuo sovietinės planinės ekonomikos užkampio iki progresyvios, skaitmeninės ekonomikos šalies“, priklausančios NATO ir ES, taip pat ir ekonomiškai labiausiai pažengusias šalis vienijančiai EBPO.

Vertiname Nigerijos susidomėjimą mūsų patirtimi ir esame pasiruošę ja dalintis.

„Vertiname Nigerijos susidomėjimą mūsų patirtimi ir esame pasiruošę ja dalintis“, – tvirtino Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ministrai taip pat aptarė galimas naujas vis stiprėjančio dvišalio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Nigerijos sritis.

2022-aisiais Lietuvos eksportas į Nigeriją sudarė 350 mln. eurų – trečdalį viso šalies eksporto į Afriką. Javai yra pagrindinė lietuviško eksporto prekė – kasmet jų eksportuojama už daugiau negu 200 mln. eurų.

Pasak URM, verslo ryšiais su Nigerija suinteresuoti ne tik žemės ūkio produktų gamintojai, bet ir informacinių ir ryšių technologijų IRT sektorius. Ministerija pažymi, kad Lietuvos įmonė „NRD Cyber Security“ įgyvendino du projektus Nigerijos centriniame banke – vieną, skirtą finansų sektoriaus kibernetinio saugumo centrui sukurti, ir kitą, padėjusį įdiegti kibernetinio saugumo grėsmių apdorojimo sistemą.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Onė

Ogi prisikviesti darbui nigeriečių.....lietuviai tegul varo į užsienį.o šitie dirbs ir nekels bangų ir šlovins Gabrielių. Ų

V

Ka jis toi Afrikoi paliko prajokino lik kanors supranta

Gabrielius

Ir Afrikoj Gabrielius. Gal nors Nigerijoj anūku nepravardžiuos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS