G. Landsbergis susijusiems su V. Kara-Murzos nuteisimu ragina įvesti sankcijas | Diena.lt

G. LANDSBERGIS SUSIJUSIEMS SU V. KARA-MURZOS NUTEISIMU RAGINA ĮVESTI SANKCIJAS

  • 0

Maskvos teismui Kremliaus kritiką Vladimirą Kara-Murzą pirmadienį nuteisus kalėti 25 metus, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis prie to prisidėjusiems asmenims ragino įvesti sankcijas.

„Kad pasauliui būtų labai aišku, jog V. Putinas neketina žaisti pagal jokias civilizuotas taisykles, jo teismai paskelbė, kad kova už demokratiją Rusijoje yra išdavystė. Vladimiro Kara-Murzos drąsa turi būti pagerbta sankcijomis visiems, prisidėjusiems prie šio persekiojimo“, – pirmadienį tviteryje skelbė G. Landsbergis.

Maskvos teismas V. Kara-Murzą pirmadienį pripažino kaltu dėl išdavystės ir Rusijos kariuomenės menkinimo.

Jis buvo teisiamas pagal tris Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnius – už valstybės išdavystę, bendradarbiavimą su „nepageidaujama organizacija“ ir „melagienų“ apie kariuomenę platinimą.

Po paskelbto teismo sprendimo Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius į šalyje nepageidaujamų asmenų sąrašą įtraukė 10 asmenų, laikomų atsakingais už Kremliaus kritiko persekiojimą.

Žymus opozicijos aktyvistas V. Kara-Murza už grotų buvo laikomas nuo suėmimo prieš metus.

Praėjusią savaitę opozicijos veikėjas pareiškė, kad neatsižada jokių savo politinių pareiškimų, įskaitant pasisakymus prieš Rusijos puolimą Ukrainoje.

Jo rezonansinis teismo procesas yra naujausias iš daugelio bylų prieš opozicijos atstovus Rusijoje, kurie vis dažniau persekiojami V. Putinui pernai pasiuntus savo kariuomenę į Ukrainą.

V. Kara-Murza yra vienas žymiausių Rusijos opozicijos politikų, žmogaus teisių aktyvistas, artimas 2015 metais nužudyto opozicijos veikėjo Boriso Nemcovo bendražygis ir ilgametis Rusijos valdančiojo režimo kritikas.

Jis teigia, kad dėl savo politinės veiklos jį du kartus buvo bandoma nunuodyti – 2015 ir 2017 metais. Dėl pasikėsinimų jis kaltino Kremlių, bet Rusijos pareigūnai neigė atsakomybę.

Gairės: karas Ukrainoje, Maskvos teismas, Vladimiras Kara-Murza, Gabrielius Landsbergis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS