G. Landsbergis su NATO vadovu aptarė Baltijos šalių saugumo klausimus | Diena.lt

G. LANDSBERGIS SU NATO VADOVU APTARĖ BALTIJOS ŠALIŲ SAUGUMO KLAUSIMUS

  • 14

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį NATO būstinėje Briuselyje susitiko su aljanso generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Tai – pirmasis G. Landsbergio ir J. Stoltenbergo pažintinis susitikimas, G. Landsbergiui pradėjus eiti ministro pareigas.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, susitikime ministras pabrėžė, kad NATO yra nepakeičiamas Baltijos regiono ir visos euroatlantinės erdvės saugumo garantas. Baltijos regiono saugumo aplinka tebėra dinamiška ir saugumo iššūkių joje nemažėja, todėl būtina tęsti sąjungininkių sutartų atgrasymo ir gynybos priemonių įgyvendinimą ir stiprinimą aljanso rytiniame flange.

Ministras taip pat patvirtino, kad Lietuva išlaikys šalies saugumo bei gynybos stiprinimo įsipareigojimus ir kartu toliau prisidės prie tarptautinio saugumo.

„Svarbu, kad COVID-19 krizės metu tiek NATO, tiek sąjungininkės išlaikytų deramą dėmesį saugumo ir gynybos klausimams. Lietuva, būdama patikima sąjungininkė, lieka ištikima NATO sutartam teisingo naštos pasidalinimo principui ir, tęsdama nacionalinio saugumo ir gynybos stiprinimą, toliau prisidės prie NATO bei kitų tarptautinių operacijų ir misijų“, – sakė G. Landsbergis.

Svarbu, kad COVID-19 krizės metu tiek NATO, tiek sąjungininkės išlaikytų deramą dėmesį saugumo ir gynybos klausimams.

Jis pabrėžė, kad stiprus transatlantinis ryšys yra būtina sąlyga tvirtam NATO aljansui, o Lietuva dės visas pastangas, kad šis ryšys būtų puoselėjamas.

Lietuvoje nuo 2017 metų dislokuotas Vokietijos vadovaujamas NATO batalionas. Lietuvos valdžios atstovai pastaruoju metu prašo sąjungininkų sustiprinti regiono oro gynybą ir užtikrinti greitesnį pajėgų dislokavimą esant krizei.

Briuselyje G. Landsbergis taip pat susitiko su NATO Karinio komiteto pirmininku Stuartu Peachu (Stiuartu Pyču) bei aptarė karinių grėsmių tendencijas Baltijos regione.

Ministras pabrėžė, kad, atsižvelgiant į Baltijos regiono pažeidžiamumą, būtinas didesnis progresas įgyvendinant NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimuose pasiektus sprendimus, susijusius su pajėgų pastiprinimu ir oro gynyba.

Po susitikimų NATO būstinėje ministras vyksta į Paryžių, kur dviejų dienų darbo vizito metu dalyvaus pirmajame 3+1 formato Baltijos valstybių ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų susitikime, atidarys nuotolinę diskusiją apie ES ir Baltarusiją, susitiks su UNESCO ir Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vadovais, aplankys Paryžiaus Holokausto aukų memorialą.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Vertinimas iš šios nuotraukos

Stoltenbergas anūkėliui: "Aplink ! Vykdyti įsakymą!". Anūkėlis: "Klausau, mano brangus šeimininke!"...

Anonimas

Lanbirka pasunte ant triju zodziu :-)

NIEKAS NEPASIKEITĖ

Gerai prisimenu, kaip vykdavo TSRS suvažiavimai. Be abejo, juose dalyvaudavo delegatai iš visų sąjunginių respublikų. Tie delegatai tai buvo tik statytiniai stebėtojai ir išklausydavo generalinio sekretoriaus pranešimus. Sugrįžus jie gyrdavisi: "Ir aš tenai buvau ir mes nutarėme"...Taip šiandien "nutarinėja" mūsų atstovai Europos sąjungoje ir NATO bloke....Juokėmės tuomet - dar juokingiau tai skamba šiandien...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS