G. Landsbergis tikisi išvengti praeities nuoskaudų dirbdamas su D. Tusko vyriausybe | Diena.lt

G. LANDSBERGIS TIKISI IŠVENGTI PRAEITIES NUOSKAUDŲ DIRBDAMAS SU D. TUSKO VYRIAUSYBE

Lenkijoje prisiekus Donaldo Tusko vadovaujamai vyriausybei, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako santykiuose su Varšuva besitikintis žiūrėti į ateitį ir išvengti praeities nuoskaudų.

„Tikiu, kad mes nuo to atsispirsime savo bendradarbiavime ir nesižvalgysime į buvusius dalykus. Žiūrėsime į ateitį, ką turime padaryti“, – interviu BNS trečiadienį sakė G. Landsbergis.

Trečiadienį prisiekęs D. Tuskas jau vadovavo Lenkijos vyriausybei 2007–2014 metais, tačiau tuo metu dvišalius santykius temdė nesutarimai dėl Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ investicijų ir lenkų tautinės mažumos padėties.

Itin kategoriškai Lietuvos atžvilgiu buvo nusiteikęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis), tapęs diplomatijos vadovu ir naujojoje D. Tusko vyriausybėje.

Jis yra sakęs, kad neatvyks į Lietuvą, kol šalyje nebus išspręsti tautinių mažumų klausimai.

2017 metais Lenkijos žiniasklaidos paviešintuose slapta įrašyto pokalbio fragmentuose R. Sikorskis „Orlen“ vadovui Jacekui Krawiecui (Jacekui Kravecui) sakė norintis „paauklėti lietuvius“.

Necenzūrinių žodžių pilname pašnekesyje Lietuvą buvęs Lenkijos diplomatijos vadovas vadino „maža valstybėle“. Anksčiau skelbta, kad R. Sikorskio pokalbiai slapta įrašinėti per privačius susitikimus Varšuvos restoranuose 2013 ir 2014 metais.

Noriu paauklėti lietuvius, kad negalvotų, jog ši**ti ant Lenkijos nieko nekainuos.

„Noriu paauklėti lietuvius, kad negalvotų, jog ši**ti ant Lenkijos nieko nekainuos“, – tada cituotas R. Sikorskis.

G. Landsbergis trečiadienį BNS sakė, kad jo santykiai su R. Sikorskiu yra puikūs.

„Mes esame ne kartą bendravę su tuomečiu Europos Parlamento nariu R. Sikorskiu, tikrai mūsų santykiai yra puikūs“, – teigė ministras.

„Manau, pirmiausia jie remiasi į vienodą geopolitinį suvokimą ir rizikas mūsų abiejų valstybėms“, – pridūrė jis.

D. Tusko vadovaujama koalicija Lenkijos valdžioje pakeitė dešinąją partiją „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

G. Landsbergis su naujuoju Lenkijos diplomatijos vadovu aptarė ryšius, paramą Ukrainai

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis su naujuoju Lenkijos kolega R. Sikorskiu trečiadienį aptarė dvišalius ir regioninius ryšius, paramą su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai.

Apie įvykusį jų pokalbį telefonu BNS patvirtino G. Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė.

„G. Landsbergis pasveikino naujai paskirtą Lenkijos užsienio reikalų ministrą Radoslawą Sikorskį. Ministrai telefonu aptarė dvišalį ir regioninį bendradarbiavimą, visapusės paramos Ukrainai užtikrinimą“, – BNS sakė P. Levickytė.

Pasak jos, G. Landsbergis pokalbio metu pabrėžė, jog Lietuva ir Lenkija yra strateginės partnerės ir bendramintės daugeliu tarptautinės darbotvarkės klausimų.

Ministras padėkojo R. Sikorskiui už Lenkijos indėlį stiprinant regiono saugumą ir pažymėjo, kad tolesnis bendradarbiavimas gynybos ir saugumo srityje išlieka svarbiu prioritetu, sakė atstovė spaudai.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

tikiuosi

Kad šikorskio ir tusko greit nebeliks vyriausybėje ir kad jų niekinga šaika subyrės nei nepradėjusi veiklos

Senelis ant tanko

Po metu "broileris" gales eiti sieno raveti. Niekas sitos kremliniu gaujos neberinks.

Anonimas

PARDUOS WILNO UŽ KELIS LIMONUS.....JUK JAM PXXXX ANT LIETUVOS....GEŠEFTAS BUS NEBLOGAS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS