G. Landsbergis: turime remti Ukrainą ginklais ir stiprinti sankcijas Rusijai | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: TURIME REMTI UKRAINĄ GINKLAIS IR STIPRINTI SANKCIJAS RUSIJAI

  • 0

Balandžio 6-7 dienomis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje, kuriame buvo aptarta parama Ukrainai, atsakas į Rusijos agresiją ir vykdomus karo nusikaltimus, naujos Aljanso strateginės koncepcijos gairės ir koordinavimasis su partneriais dėl Kinijos keliamų iššūkių.

NATO šalių ministrai vieningai sutarė, kad naujojoje NATO strateginėje koncepcijoje turės būti deramai atspindėta iš esmės pasikeitusi saugumo aplinka bei kad Rusija vienašališkai pažeidė NATO – Rusijos pagrindų aktą ir yra atsakinga už visas su tuo susijusias pasekmes. Taip pat konstatuota, kad Rusijos grėsmė Aljansui bus ilgalaikė, todėl reikia tam ruoštis jau dabar ir iš esmės sustiprinti NATO gynybos ir atgrasymo pajėgumus.

„NATO turi investuoti į gynybą ir būti pasirengęs ginti sąjungininkes nuo pat pirmos konflikto minutės. Priešakinės gynybos strategija ir nuolatinių pajėgų dislokavimas turi tapti nauja norma Aljanso rytiniame flange. Sieksime atitinkamų sprendimų Madride", - teigė G. Landsbergis.

Susitikimo metu ministrai pareiškė, kad Rusija artimiausiu metu gali dar labiau eskaluoti situaciją Ukrainoje. Sutarta tęsti ir didinti karinę, humanitarinę, finansinę ir politinę paramą Ukrainai, taip pat pritarta pasiūlymų paketui dėl papildomos paramos kitiems Rusijos spaudimą patiriantiems NATO partneriams, konkrečiai Bosnijai ir Hercogovinai, Moldovai ir Skartvelui.

„Mūsų pagrindinis tikslas - padėti Ukrainai laimėti karą. Turime ir galime padaryti daugiau, remdami Ukrainą ginklais ir stiprindami sankcijas Rusijai, nevengiant sankcijų rusiškoms dujoms ir naftai", - teigė ministras.

Sesijoje su partneriais – Australija, Japonija, Naująja Zelandija, Pietų Korėja, Suomija, Sakartvelu, Švedija, Ukraina ir Europos Sąjunga – taip pat kalbėta apie Rusijos agresiją ir Kinijos keliamus iššūkius.

Susitikimo dalyviai įsipareigojo bendromis pastangomis kovoti prieš autoritarinių šalių pastangas griauti taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką. Demokratinių šalių bendruomenė sieks pasiųsti aiškią žinią Kinijai, kad paramos Rusijai kaina bus didelė. Susitikimo metu sutarta dėl bendradarbiavimo gairių su NATO Azijos-Ramiojo vandenyno šalimis partnerėmis.

Vizito Briuselyje metu ministras dalyvavo Baltijos valstybių ir Beniliukso užsienio reikalų ministrų susitikime ir susitiko su Australijos užsienio reikalų ministre Marise Payne. Šiuose susitikimuose aptarti saugumo politikos, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai, paramos Ukrainai, atsako į Kinijos iššūkį ir dvišalio bei daugiašalio bendradarbiavimo klausimai.

 

GALERIJA

  • G. Landsbergis: turime remti Ukrainą ginklais ir stiprinti sankcijas Rusijai
Gairės: karas Ukrainoje, Gabrielius Landsbergis, sankcijos Rusijai, NATO, užsienio reikalų ministrai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS