G. Nausėda apie Biržų ir Žiežmarių atvejus: socialinė atskirtis gimsta ir galvose | Diena.lt

G. NAUSĖDA APIE BIRŽŲ IR ŽIEŽMARIŲ ATVEJUS: SOCIALINĖ ATSKIRTIS GIMSTA IR GALVOSE

Vietos bendruomenės pasipriešinimas neįgaliųjų ar be globos likusių vaikų kaimynystei rodo, kad socialinė atskirtis – ne tik finansiniai rodikliai, kartais ji gimsta ir galvose, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tai yra ta situacija, kurią aš ir vadinu tikrąja socialine atskirtimi. Kartais mes suniveliuojame socialinę atskirtį vien tik į materialinius ar finansinius rodiklius. Socialinė atskirtis kartais gimsta ir mūsų galvose, kai išankstinių nuostatų vedini darome ne visiškai nepamatuotus sprendimus“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė prezidentas.

Jis sakė apgailestaujantis dėl atvejų Biržuose ir Žiežmariuose ir besitikintis, kad „integracija žmonių, kuriems mūsų visuomenėje galbūt mažiau pasisekė, kurie pažeidžiami, bus intensyvi“.

Socialinė atskirtis kartais gimsta ir mūsų galvose, kai išankstinių nuostatų vedini darome ne visiškai nepamatuotus sprendimus.

Biržuose vietos bendruomenė blokavo planus pastatyti globos namus aštuoniems be tėvų globos likusiems mažamečiams, o Žiežmariuose gyventojai stabdo namų, kuriuose norima apgyvendinti dešimt protinę negalią turinčių žmonių, statybas.

„Pagaliau tai visuomenės kultūros ir brandos požymis. Kai kurie dalykai įgyvendinami dekretais, sprendimais, įstatymais, kai kurie dalykai, deja, taip greit popieriaus lape nėra įgyvendinami, mes susiję su mūsų stereotipais, tradicijomis ir vertinimais. Manau, kad ir vienoje, ir kitoje srityje mes darysime žingsnius, kad tokių atvejų būtų mažiau“, – kalbėjo prezidentas.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad valstybė „stoja ir stos į silpnesniojo pusę“, o dalies bendruomenės pasipriešinimas kyla iš nežinojimo, baimės, i čia „laukia ilgas kelias švietimo“.

„Aš džiaugiuosi, kad atsirado iniciatyvų tiek iš privačių asmenų, tiek iš savivaldybių, kad, jei kažkam baugu ar baisu, mes suteiksime patalpas, sklypus, ir mūsų bendruomenė laukia tokių žmonių. Manau, kad artimiausiu metu mes rasime sprendimus kalbant ir apie infrastruktūrinius dalykus“, – per spaudos konferenciją Prezidentūroje sakė S. Skvernelis.

Reaguodamas į minėtus atvejus socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis trečiadienį išplatino viešą laišką, kuriuo besipriešinančius neįgaliųjų ar be globos likusių vaikų kaimynystei pakvietė tiesti tiltus, o ne „bijoti nežinomų dalykų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

vargas dėl proto

vargas dėl proto. kodėl darot tokias nesąmones? .juk įkaitais taps aplinkiniai ir jų vaikai. proto invalidai netaps sveikesniais, bet sveikiesiems tai labai blogas pavyzdys. kodėl tokio didelio blogio planą padedat įgyvendint?

Jeen

Kaip lengva kalbėti apie atjautą, socialinę atskirtį iš stiklinio bokšto draustinyje. Jei Nausėda toks nuostabus, tegul leidžia statyti savo sklype. Problemos kaip nebūta.

...

O jei tuos 'nuskriaustuosius' greta Dalytės 'palocių' apgyvendinus?..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS