G. Nausėda atsakė į priekaištą dėl tvirtos rankos: nenorėjau suirutės | Diena.lt

G. NAUSĖDA ATSAKĖ Į PRIEKAIŠTĄ DĖL TVIRTOS RANKOS: NENORĖJAU SUIRUTĖS

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad derindamas Vyriausybės sudėtį siekė užtikrinti darbų tęstinumą ir išvengti valdančiosios koalicijos žlugimo.

Šalies vadovo teigimu, jis didelį dėmesį teikė krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministrų kandidatūroms, taip pat siekė, kad atnaujintame Ministrų kabinete būtų bent viena moteris.

„Nenorėjau būti tas prezidentas, kuris pradėtų savo veiklą nuo politinės suirutės arba chaoso“, – žurnalistams Nidoje pirmadienį sakė G. Nausėda.

„Tikiuosi, kad Vyriausybė bus darbinga. Ta kad ir nedidelė politinė dauguma, kurią ji užsitikrins, turėtų leisti vykdyti tuos darbus, kurie yra užsibrėžti, priimti 2020 metų biudžetą“, – sakė G. Nausėda.

Žurnalistės paklaustas apie kai kurių apžvalgininkų pastabas, kad jis galėjo pademonstruoti tvirtesnę ranką, prezidentas replikavo, kad kritikai buvo jam nepalankūs ir per prezidento rinkimus.

O kas yra tvirta ranka? Ar sužlugdyti valdančiąją daugumą? Taip, buvo toks kelias, buvo galima taip padaryti. Apžvalgininkai, atleiskite, man atrodo iš tos stovyklos, kuri pralaimėjo rinkimus gegužės 26 dieną.

„O kas yra tvirta ranka? Ar sužlugdyti valdančiąją daugumą? Taip, buvo toks kelias, buvo galima taip padaryti. Apžvalgininkai, atleiskite, man atrodo iš tos stovyklos, kuri pralaimėjo rinkimus gegužės 26 dieną“, – teigė šalies vadovas.

Džiaugiasi, kad yra moteris

Prezidentas praeitą savaitę patvirtino Vyriausybę, kurioje pasikeitė trys ministrai.

Vietoje susisiekimo ministro Roko Masiulio buvo patvirtintas parlamentaras Jaroslavas Narkevičius, vidaus reikalų ministre vietoje Eimučio Misiūno tapo Seimo narė Rita Tamašunienė. Jie abu priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS). Žemės ūkio ministerijoje Giedrių Surplį pakeis „socialdarbietis“ Seimo narys Andrius Palionis.

„Aš iš principo tuos tikslus, kuriuos kėliau, įgyvendinau. Ministerijos, kurios man atrodė reikalaujančios ypatingai atidaus žvilgsnio, susijusio su labai jautria veikla – tai Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija – joms vadovaus žmonės, kuriais aš pasitikiu be išlygų“, – sakė prezidentas.

LLRA-KŠS į vidaus reikalų ministrus iš pradžių siūlė J. Narkevičių, bet galiausiai jam patikėtas susisiekimo ministro postas.

G. Nausėda džiaugėsi, kad Vyriausybėje po aštuonių mėnesių pertraukos atsiras moteris.

„Tiesą sakant, būdavo šiek tiek nejauku ir nepatogu, kuomet stebėdavome šiek tiek kitokį, tokį patriarchalinį Lietuvos paveikslą. Ypatingai kuomet vertini jį tarptautiniame kontekste, atrodome šiek tiek keistokai“, – kalbėjo prezidentas.

Paskutinį pusmetį Lietuva buvo vienintelė Europos Sąjungos šalis, kur visus ministrų postus užėmė vyrai.

Pasigyrė gera komanda

G. Nausėda sako, kad jo patarėjų komanda yra stipriausia iš visų buvusių šalies vadovų.

„Šita komanda, kurią šiuo metu turiu, turbūt, yra stipriausia per visų prezidentų prezidentavimo laikotarpį“, – žurnalistams Nidoje pirmadienį sakė G. Nausėda.

Prezidento teigimu, vyriausiojo patarėjo Švietimo, mokslo ir kultūros grupėje kol kas nėra, nes vertinamas ne vienas kandidatas.

„Turime tiesiog per daug kandidatūrų ir kol kas negalime padaryti to galutinio sprendimo“, – sakė šalies vadovas.

Naujienų portalas delfi.lt skelbė, kad šią poziciją užims Vilniaus dailės akademijos prorektorė Eglė Ganda Bogdanienė.

G. Nausėda sakė, kad ši informacija „nėra teisinga, ji yra tik iš dalies teisinga, nes jokių sprendimų dar nėra padaryta“.

Visiškai suformuoti patarėjų komandas G. Nausėda tikisi per artimiausias dvi ar tris savaites.

V. Sinkevičiaus vizitas viršijo lūkesčius

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad kandidato į eurokomisarus Virginijaus Sinkevičiaus susitikimas Briuselyje su būsimąja Europos Komisijos pirmininke viršijo lūkesčius.

Šalies vadovo teigimu, ekonomikos ministras praeitą savaitę pas būsimąją Europos Komisijos vadovę Ursulą von der Leyen (Ursula fon der Lajen) vyko išsiaiškinti, kiek tvirta yra jos nuostata prašyti pateikti moters kandidatūrą.

„Mes tam tikra prasme, pasakysiu atvirai, V. Sinkevičių pasiuntėme į žvalgybą, nes norėjome įsitikinti, ar tas laiškas apie siūlymą skirti ir vyro kandidatūrą, ir moters kandidatūrą, yra jau šimtaprocentinis ir neginčijamas. Buvo norėta įsitikinti, ar tos reakcijos, kurias V. Sinkevičius susirinks Briuselyje, yra tvarios, kad rimtai svarstytume jo kandidatūrą, ar ne“, – žurnalistams Nidoje pirmadienį sakė G. Nausėda.

„Lūkesčiai, tiesą sakant, buvo visiškai įgyvendinti ir net viršyti, nes Virginijus parvažiavo tikrai su gera nuotaika, po to sekęs mano telefoninis pokalbis su ponia von der Leyen tiktai patvirtino, kad apie lytį ir apie kitus amžiaus dalykus nebuvo nė vieno žodžio ištarta“, – kalbėjo prezidentas.

„Visas pokalbis sukosi apie kompetencijas, kurias V. Sinkevičius turi, apie asmenybės tvirtumą ir apie tai, koks atitinkamas portfelis galėtų būti jam suteiktas“, – sakė G. Nausėda.

V. Sinkevičiaus kandidatūrai į eurokomisarus jau pritarė Lietuvos vyriausybė ir prezidentas. Ją dar turės patvirtinti Seimas ir Europos Parlamentas. Naujoji Europos Komisija darbą pradės lapkritį.

Jei bus patvirtintas, 28 metų V. Sinkevičius taps jauniausiu eurokomisaru Europos Sąjungos istorijoje.

V. Sinkevičius favoritu tapti Lietuvos eurokomisaru tapo, kai paramą jam išsakė valdančioji „valstiečių“ frakcija Seime. Be jo, paskutiniu metu taip pat buvo svarstomos nepartinių finansų ir energetikos ministrų Viliaus Šapokos ir Žygimanto Vaičiūno kandidatūros.

V. Sinkevičius naujoje Europos Komisijoje gali tapti vieninteliu žaliųjų nariu, jei europinė žaliųjų partija pritars, kad politikas būtų laikomas jų atstovu.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Sigis

Lietuvoje politikai kaip tie zalciai raudonai nudazyti iki rinkimu viena spalva kuri patinka zmonems po pergales sava spalva kuri patinka tik sau baisu Lietuveliai amen ir nieko gero cia nebus uz tai zmones ir bega is Lietuveles nes nezinia kokios spalvos reik atsikelt ryte

Manau

Kad prezidentas labai greitai nusileido kolchoznikui.Taip mes eilinei žmonės tikėjome,kad Verygos neliks su savo pertvarkomos medicinoje.Mes ir taip daug nukentėjome,o dabar tai bus Amen.Labai nusiviliau prezidentu,nes ir jo pažadai,kad dirbs žmonėms melas.Karbauskis patentuotas melagis,o dabar ir prie to prisidėjo ir prezidentas.Tai mane šokiravo.

Na greitai, p.Prezidente, pamatysim kas teisus

Ar Jūsų tolerantiškumas profesionaliai idiotų vyriausybei pasiteisins ar ne? Kol kas rankas trina tik Karbauskis su savo gandragalviais, laimėję mūšį dėl Vyriausybės ir džiaugiasi pastatę Jus į “savo” vietą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS