G. Nausėda: artėjant NATO susitikimui, svarbu sutarti dėl gynybos ir saugumo prioritetų | Diena.lt

G. NAUSĖDA: ARTĖJANT NATO SUSITIKIMUI, SVARBU SUTARTI DĖL GYNYBOS IR SAUGUMO PRIORITETŲ

  • 1

Artėjant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, svarbu Europos Sąjungos (ES) lygmeniu sutarti dėl gynybos ir saugumo prioritetų, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Taip antradienį šalies vadovas kalbėjo nuotoliniu būdu dalyvaudamas parengiamojoje Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje su jos pirmininku Charles'u Micheliu (Šarliu Mišeliu).

Anot Prezidentūros, sesija skirta pasiruošti birželio 29–30 dienomis Briuselyje vyksiančiam EVT susitikimui. Pagrindinės susitikimo temos – parama Ukrainai, gynyba ir saugumas, migracija.

Prezidentas taip pat akcentavo būtinybę didinti ES gynybinius pajėgumus, plėsti ES ir NATO bendradarbiavimą, pabrėžė karinio mobilumo svarbą ir ragino ES kolegas šiam klausimui skirti didesnį dėmesį.

Ukraina yra Europa, todėl turime teikti visą reikalingą paramą ir priimti visus reikalingus sprendimus dėl derybų pradžios jau šių metų pabaigoje.

Kalbėdamas apie paramą Ukrainai, G. Nausėda sakė, kad šiuo metu šiai šaliai Europos finansinė ir karinė parama yra gyvybiškai svarbi. Anot jo, būtina numatyti tolesnę paramą Ukrainai per Europos taikos priemonę ir sutarti dėl ilgalaikio paramos plano, kuris užtikrintų galimybę Ukrainai tęsti kovą su Rusija.

Jis taip pat pridūrė, kad derybas dėl Ukrainos eurointegracijos, priklausomai nuo šalies daromos pažangos vykdant reformas, svarbu pradėti šiemet.

„Net karo sąlygomis Ukraina deda pastangas vykdyti reformas. Jiems jau pavyko daug pasiekti eurointegracijos kelyje. Ukraina yra Europa, todėl turime teikti visą reikalingą paramą ir priimti visus reikalingus sprendimus dėl derybų pradžios jau šių metų pabaigoje“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pasak šalies vadovo, Europos lyderiai per ateinantį susitikimą turi sutarti dėl tolesnio sankcijų Rusijai politikos griežtinimo ir derybų dėl 12-ojo sankcijų paketo pradžios.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.

GALERIJA

  • G. Nausėda: artėjant NATO susitikimui, svarbu sutarti dėl gynybos ir saugumo prioritetų
  • G. Nausėda: artėjant NATO susitikimui, svarbu sutarti dėl gynybos ir saugumo prioritetų
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gatanuk

Gal nebePfifaizerinkis,matai kas su makufeliu dedas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS