G. Nausėda: Baltarusijos žmonės gali kliautis Lietuvos parama | Diena.lt

G. NAUSĖDA: BALTARUSIJOS ŽMONĖS GALI KLIAUTIS LIETUVOS PARAMA

  • 9
Mes visada būsime atviri tiems, kurie kovoja už laisvę, demokratiją ir žmogaus teises", - sakė prezidentas Gitanas Nausėda, ketvirtadienį susitikęs su Baltarusijoje veikiančių nevyriausybinių organizacijų atstovais.

 

 

„Lietuvai rūpi, kas vyksta istoriškai mums artimoje kaimyninėje šalyje. Jau kurį laiką aktyviai remiame Baltarusijos pilietinę visuomenę - neatsitiktinai Vilnius yra tapęs namais daugeliui žmogaus teises ginančių organizacijų", - sakė G. Nausėda ir pažadėjo, kad Lietuva nepaliks Baltarusijos žmonių nelaimėje ir toliau teiks jiems humanitarinę pagalbą.

Prezidentas teiravosi susitikime dalyvavusių Baltarusijoje veikiančių nevyriausybinių organizacijų atstovų, su kokiais sunkumais jos susiduria šiuo metu ir kokie poreikiai gali išryškėti artimiausioje ateityje.

„Mes atidžiai stebime situaciją Baltarusijoje ir esame pasirengę padėti jos žmonėms, suteikdami prieglobstį persekiojamiems bei medicininę ir psichologinę pagalbą nukentėjusiems protestų dalyviams", - užtikrino šalies vadovas.

Mes atidžiai stebime situaciją Baltarusijoje ir esame pasirengę padėti jos žmonėms.

Susitikimo metu kaip viena iš didžiausių problemų buvo iškeltas informacijos laisvės ribojimas, visų pirma - Baltarusijos valdžios institucijoms neleistinai varžant šalyje dirbančių žurnalistų teises ir blokuojant interneto ryšį. Konstatuota, kad šiuo metu dėl to neįmanoma susidaryti visa apimančio Baltarusijoje vykstančių protestų ir vykdomų represijų vaizdo.

Diskusijos dalyviai daug dėmesio skyrė Lietuvos pasirengimui suteikti prieglobstį Baltarusijos piliečiams, jei šie dėl represijų ir susidorojimo grėsmės būtų priversti trauktis iš savo šalies.

Pažymėta, kad būtina suteikti galimybę nukentėjusiems Baltarusijos masinių protestų dalyviams Lietuvoje gauti medicinos pagalbą ir reabilitacijos paslaugas, taip pat laikiną būstą privalomai dėl koronaviruso pandemijos (COVID-19) saviizoliacijai.

Kaip teigiamas veiksnys diskusijoje paminėtas Vilniuje veikiantis baltarusių Europos humanitarinis universitetas, daug prisidėjęs prie jaunosios Baltarusijos piliečių kartos pilietinio švietimo.

Prezidentas pabrėžė, kad aktyvus Baltarusijos pilietinės visuomenės įsitraukimas gali nulemti ilgalaikę šalies ateitį. Į tai yra orientuotas ir Lietuvos vadovo pasiūlytas bei su artimiausiomis kaimyninėmis šalimis suderintas trijų punktų planas, numatantis situacijos Baltarusijoje deeskalavimą, suimtų asmenų paleidimą ir taikų dialogą tarp faktinės Baltarusijos valdžios institucijų bei pilietinės visuomenės atstovų.

Pasak prezidento, Baltarusijos valdžiai atsisakant priimti taikaus situacijos sureguliavimo planą, tarptautinė bendruomenė turės imtis griežtų priemonių - taip pat ir sankcijų.

GALERIJA

  • G. Nausėda: Baltarusijos žmonės gali kliautis Lietuvos parama
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Nuo

Savo autos zmoniu pavogsi or siusi bulbašam,siulyciau nueiti pas galvos gyditoja.

To pritariu

Ne, čia tavo stilius rašyti komentarus už 30 medinių, o gal karlikas valiuta apmoka, kremliažiurke?

pritariu

Gali kliautis - 20 dolerių už dalyvavimą riaušėse, 50 dolerių už butelių su padegamuoju skysčiu mėtymą, 100 dolerių už guzą ir nuotrauką propagandinei medijai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS