G. Nausėda: įstatymas dėl „užsienio įtakos“ nugręžia Sakartvelą nuo Europos | Diena.lt

G. NAUSĖDA: ĮSTATYMAS DĖL „UŽSIENIO ĮTAKOS“ NUGRĘŽIA SAKARTVELĄ NUO EUROPOS

Sakartvelo parlamentui atmetus prezidentės veto prieštaringai vertinamam „užsienio įtakos“ įstatymui, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad tokiu veiksmu Tbilisis nusigręžia nuo Europos.

„Naujasis įstatymas reiškia pavojingą atotrūkį nuo demokratinių vertybių. Jis atitraukia šalį nuo Europos“, – socialinio tinklo „X“ paskyroje antradienį rašė Lietuvos vadovas.

Prezidentas teigė, kad Lietuva visada palaikys „laisvą ir nepriklausomą“ Sakartvelą  bei jo „drąsius žmones“.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad dėl šio įstatymo Sakartvelo stojimas į Europos Sąjungą „iš esmės sustabdomas“.

„Labai liūdna diena Sakartvelui ir visai Europai“, – sakė jis.

Anksčiau šį mėnesį parlamentas priėmė „užsienio įtakos“ įstatymą, nepaisydamas masinių protestų ir užsienio šalių raginimų jį atšaukti.

Prezidentė Salomė Zurabišvili jį vetavo, pavadindama įstatymą Rusijos teisės aktu, tačiau antradienį parlamentas veto atmetė.

Kad įstatymas įsigaliotų, jį per penkias dienas turi pasirašyti prezidentė. Jei ji to nepadarys, įstatymą pasirašys ir paskelbs parlamento pirmininkas.

Įstatymu reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Kritikai smerkia šį įstatymą, teigdami, kad jis primena Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama nutildyti Maskvos kritikus. Briuselio teigimu, jis nesuderinamas su ilgalaikiu Sakartvelo siekiu tapti Europos Sąjungos nare.

Tbilisyje ne kartą vyko dideli protestai, parlamente svarstant šią priemonę.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

ne pd'Rąstas \\\\\..../////

Kokie jie gali būti gėj'Ropiečiai,nes jie p'Ydarų nepripažysta.

Anonimas

Skelbk sankcijas Gruzijai. Ko lauki, Šeimininko komandos fas ?

Gggg

Čia nasėda ir parodo tikràjį švabo ir bankų draugo veidą. Per tarptautinius fondus ir finansuojama visa tautų, valstybių, religijų griaunamoji veikla. Šaunuoliai gruzinai! Kieta tauta!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS