G. Nausėda įteikė skiriamuosius raštus Lietuvos ambasadoriui Vengrijoje M. Rukštelei | Diena.lt

G. NAUSĖDA ĮTEIKĖ SKIRIAMUOSIUS RAŠTUS LIETUVOS AMBASADORIUI VENGRIJOJE M. RUKŠTELEI

  • 0

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį įteikė skiriamuosius raštus Lietuvos ambasadoriui Vengrijoje Mindaugui Rukštelei, pranešė Prezidentūra.

Prezidentas su ambasadoriumi aptarė Lietuvos ir Vengrijos ekonominio, politinio ir kultūrinio bendradarbiavimo perspektyvas, kalbėta apie geopolitinę padėtį ir saugumo situaciją regione.

Pokalbio metu prezidentas pabrėžė, kad būtina ir toliau išlaikyti bei stiprinti paramą Ukrainai, siekti plėsti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, reikalauti Rusijos atsakomybės už agresijos nusikaltimus.

Šalies vadovas pažymėjo, kad taip pat būtina išsikelti aukštus tikslus dėl Europos Sąjungos (ES) plėtros, palaikyti ir stiprinti esamus dvišalius santykius gynybos ir saugumo srityse dalyvaujant NATO oro policijos misijose, karinėse pratybose.

Pasak prezidento, ekonominis bendradarbiavimas su Vengrija turi potencialo, o didžiausią dėmesį reikėtų skirti Lietuvos prekių ir paslaugų eksporto į Vengriją plėtrai, bendradarbiavimo skatinimui saugumo ir gynybos pramonės srityse, Lietuvos įmonių įsiliejimui į tiekimo grandines plečiant automobilių pramonės pajėgumus Vengrijoje bei įgyvendinant karinės įrangos gamybos projektus.

Šalies vadovo teigimu, kitais metais minimas Lietuvos ir Vengrijos diplomatinių santykių užmezgimo šimtmetis – puiki proga didinti Lietuvos žinomumą šalyje, pristatyti mūsų kultūrą ir meną, bendradarbiauti puoselėjant istorinę atmintį, ypač įprasminant Lietuvos ir Vengrijos pasipriešinimą sovietinei okupacijai.

Prezidentas su ambasadoriumi taip pat aptarė Lietuvos ir Vengrijos mokslinį ir akademinį bendradarbiavimą, svarbą tęsti paramą dėstant lietuvių kalbą, kaip gretutinę specialybę, Budapešto Etvešo Lorando universitete.

M. Rukštelė pareigas pradės eiti nuo penktadienio, jis taip pat paskirtas ambasadoriumi Bosnijai ir Hercegovinai, Serbijai.

Rugpjūčio pabaigoje vykusiame Vyriausybės posėdyje diplomatas teigė, jog jo numatytos pagrindinės veiklos sritys – politinė veikla saugumo ir gynybos srityje, ekonominė veikla, viešoji diplomatija ir parama lietuvių bendruomenei.

„Savo ir atstovybės veiklą planuočiau atsižvelgęs į tai, kad Vengrija yra ES narė, mūsų sąjungininkė NATO, taip pat viena iš svarbesnių politinių ir ekonominių žaidėjų Vakarų Balkanų regione“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS