G. Nausėda kitąmet tikisi „žalios šviesos“ Ukrainos narystei NATO | Diena.lt

G. NAUSĖDA KITĄMET TIKISI „ŽALIOS ŠVIESOS“ UKRAINOS NARYSTEI NATO

Prezidentas Gitanas Nausėda sako besitikintis, kad kitąmet vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Vašingtone bus uždegta „žalia šviesa“ Ukrainos narystei Aljanse.

Lenkijoje viešintis šalies vadovas tvirtino besitikintis Varšuvos paramos tokiam siekiui.

„Dabar turime dėti visas pastangas ir aš labai tikiuosi Lenkijos Respublikos bendradarbiavimo siekiant, kad Vašingtono viršūnių susitikime mes galėtume padėti padaryti dar vieną žingsnį į priekį ir galbūt jau visiškai uždegti žalią šviesą Ukrainos narystei NATO“, – trečiadienio vakarą Krynicos saugumo ir ekonomikos forume kalbėjo G. Nausėda.

„Visa operacinė aplinka arba algoritmas, kaip Ukrainai siekti narystės ateityje, jis Vilniuje buvo sukurtas“, – teigė prezidentas.

Per šiemet liepą vykusį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje Aljansas sutarė, kad Rusijos invazijai besipriešinančiai Ukrainai kvietimas įstoti bus įteiktas, kai dėl to sutarts bloko valstybės ir Kyjivas įvykdys keliamas sąlygas.

G. Nausėda Krynicoje sakė, kad Vilniuje priimtas tekstas buvo „maksimumas to, ką mes galėjome pasiekti“.

Lietuvoje NATO šalių lyderiai taip pat nutarė atleisti Ukrainą nuo vadinamojo Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) vykdymo, įsteigti Aljanso ir Ukrainos tarybą bei patvirtintas ilgalaikės paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms planas.

G. Nausėda taip pat sakė manantis, kad politinis Europos Sąjungos (ES), NATO įsipareigojimas remti Ukrainą yra pakankamas.

Jis taip pat pridūrė matantis nuoseklias Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pastangas toliau remti Ukrainą.

Pasak G. Nausėdos, Lietuvos, Lenkijos ir kitų rytinio NATO flango valstybių pareiga yra skatinti diskusiją, pasiryžimą tęsti paramą šiai Rusijai besipriešinančiai šaliai.

Šalies vadovas teigė, kad Rusijos karas Ukrainoje pakėlė Lietuvos ir Lenkijos santykius „į dar aukštesnį lygį“.

„Šiandien Lenkijos ir Lietuvos pareiga yra kartu ir transliuoti tą žinią apie tikruosius Rusijos ir Baltarusijos kėslus, kuri anksčiau buvo girdima, bet galbūt tiktai viena ausimi Vakarų Europoje“, – sakė prezidentas.

Anot G. Nausėdos, regione matomos didesnės energetikos kainos, infliacija, psichologinė įtampa yra nepalyginamai mažesnės problemos nei tuos, su kuo susiduria Ukraina su sugriauta ekonomika, sunaikinta infrastruktūra, ekologinėmis katastrofomis ir gyventojų žūtimis.

G. Nausėda dalyvavo debatuose su Lenkijos prezidentu Andzejumi Duda (Andžejumi Duda) apie paramą Ukrainai, dvišalius Lietuvos ir Lenkijos santykius, Ukrainos perspektyvas NATO ir ES.

Ekonomikos forumas Krynicoje rengiamas daugiau nei du dešimtmečius. Į šį renginį, kuris neoficialiai vadinamas Rytų Europos Davoso forumu, kasmet susirenka Vidurio ir Rytų Europos verslo bei politikos lyderiai. Paprastai jis vyksta rugsėjo pradžioje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

VALSTYBINĘ PASLAPTIS . LIETUVĄ VALDO KVAILYS....

Anonimas

O KAS KARIAUJA UKRAINOJE ??? AR KARTAIS NE NATO...TAI KAM MELUOTI ??? ŽMONĖS NE KVAILIAI. PATYS VISKĄ PUIKIAI SUPRANTA....

Tikekis

Tikekis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS