G. Nausėda: Lietuva Moldovai suteiks reikiamus išteklius integracijos į ES procese | Diena.lt

G. NAUSĖDA: LIETUVA MOLDOVAI SUTEIKS REIKIAMUS IŠTEKLIUS INTEGRACIJOS Į ES PROCESE

  • 0

Lietuva yra pasirengusi suteikti Kišiniovui integracijos į Europos Sąjungą procesui reikiamus išteklius, sako prezidentas Gitanas Nausėda, penktadienį susitikęs su Moldovos prezidente Maia Sandu (Maja Sandu).

„Prieš du dešimtmečius Lietuva įveikė tą eurointegracinį kelią, kuriuo šiandien žengia Moldova. Esame pasiryžę dalintis savo patirtimi ir žiniomis“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda, dalyvaujantis Miuncheno saugumo konferencijoje.

Jis pabrėžė, jog Lietuva remia Moldovos siekį tapti visateise ES nare ir yra pasirengusi suteikti tam reikalingą politinę ir ekspertinę pagalbą. Pasak pranešimo, Lietuva Moldovai pasiūlė savo įvairių sričių ekspertus, galinčius padėti integracijos į Bendriją procese.

Prezidentūros teigimu, susitikime valstybių vadovai aptarė saugumo situaciją regione ir iššūkius, su kuriais susiduria Moldova Rusijai siekiant hibridinėmis priemonėmis destabilizuoti situaciją šalyje.

G. Nausėda pažymėjo, kad Rusijos agresija Ukrainoje kelia pavojų kaimyninėms demokratinėms valstybėms, kurios privalo būti pasirengusios atremti hibridinių išpuolių grėsmę.

„Visi puikiai suprantame, kokią grėsmę kelia ekspansinė Rusijos politika regione, ir žinome, kokių veiksmų agresorė ėmėsi anksčiau. Privalome būti pasirengę šioms grėsmėms ir gintis kartu. Lietuva deda visas pastangas, kad padėtų Moldovai eiti valstybės nepriklausomybės, demokratijos ir laisvės keliu“, – sakė šalies vadovas.

Moldova, kaip ir Ukraina, paprašė narystės ES po to, kai Rusija pernai įsiveržė į Ukrainą.

Pirmadienį M. Sandu apkaltino Maskvą rengus sąmokslą panaudojant smurtą nuversti jos vyriausybę per diversantus, persirengusius antivyriausybiniais protestuotojais.

Moldova taip pat kovoja su energetikos krize, kurią sukėlė tiekimo nutraukimas dėl to, kad Rusija nusitaikė į Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Tai pastaraisiais mėnesiais padėjo paskatinti antivyriausybinius protestus.

Gairės: Moldova, Lietuva, karas Ukrainoje, Gitanas Nausėda, Maia Sandu
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS