G. Nausėda Briuselyje: mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams | Diena.lt

G. NAUSĖDA BRIUSELYJE: MUMS REIKIA AIŠKAUS ATSAKO RUSIJOS VEIKSMAMS

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva yra pasiruošusi 2023 m. surengti NATO viršūnių susitikimą.

„Džiaugiuosi galėdamas pasakyti, kad Lietuva yra pasiruošusi užtikrinti visą reikiamą infrastruktūrą ir yra pasiruošusi surengti NATO viršūnių susitikimą“, – žurnalistams pirmadienį, dalyvaudamas NATO viršūnių susitikime Briuselyje, sakė G. Nausėda.

Apie tai, kad 2023 m. Vilniuje galėtų vykti NATO viršūnių susitikimas, prezidentas yra užsiminęs ir anksčiau. Pasak jo, Lietuva pastaruoju metu nemažai dėjo pastangų, kad jau po kelerių metų Vilniuje būtų surengtas NATO viršūnių susitikimas.

2006 m. NATO viršūnių susitikimas vyko Rygoje. Tuo metu Lietuvoje 2002 m. lankėsi tuometis JAV prezidentas George’as W. Bushas.

Greitas reagavimas į Rusijos veiksmus – kritiškai svarbus

G. Nausėda pabrėžė, kad Vakarams būtina išlikti budriems ir pasirengusiems reaguoti į Rusijos agresyvius veiksmus.

„Šiandieninėje aplinkoje greitas reagavimas yra kritiškai svarbus ir mums reikia konkrečių schemų, kaip išlikti budriems ir atspariems skirtingiems kariniams, hibridiniams, kibernetinio saugumo veiksmams“, – atsakinėdamas į žurnalistų klausimus Briuselyje kalbėjo G. Nausėda

Mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams, ir mes turėtumėme išlikti vieningi.

Visgi Lietuvos vadovas pabrėžė, kad šiuo metu iššūkiu tampa ne tik Rusija, bet ir Baltarusija, kurią Kremlius siekia išnaudoti savo agresijos priedangai.

„Mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams, ir mes turėtumėme išlikti vieningi. Tačiau iššūkiu tampa ne tik Rusija, bet ir Baltarusija, kadangi nelegitimus režimas tampa desperatišku (...), matome Rusijos bandymą pasiglemžti šią šalį“, – sakė Lietuvos prezidentas.

G. Nausėda taip pat išsakė lūkestį, kad JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį Ženevoje vyksiančio susitikimo su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu metu pasiųs labai aiškią žinią Kremliui, jog NATO yra pasirengusi reaguoti į jos veiksmus.

„Tikiuosi, kad prezidentas Bidenas pasiųs labai aiškią žinią, jog NATO yra vieninga ir pasirengusi reaguoti į tai, kas vyksta pastaruoju metu, kad neisime į artimesnį kontaktą su Rusija, kol ji nepakeis savo elgesio“, – teigė G. Nausėda.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda pirmadienį dalyvauja Briuselyje vykstančiame NATO viršūnių susitikime. NATO lyderiai aptars kolektyviniam saugumui kylančias regionines ir globalias grėsmes bei iššūkius, taip pat sustiprinto atsako į juos klausimus.

Siekiant atliepti geopolitinės situacijos pokyčius, ketinama svarstyti atgrasymo ir gynybos bei sąjungininkių įsipareigojimų kolektyviniam saugumui įgyvendinimą.

Susitikime lyderiai svarstys Aljanso gynybinių pajėgumų stiprinimo, didesnio investavimo į gynybą būtinybės ir teisės viršenybės principais paremtų tarptautinės bendruomenės santykių stiprinimo klausimus.

NATO lyderiai priims ambicingus „NATO 2030" iniciatyvos sprendimus, būtinus sėkmingai Aljanso adaptacijai ateityje, ir tarsis dėl NATO strateginės koncepcijos atnaujinimo.

Grįžęs iš NATO viršūnių susitikimo Briuselyje, prezidentas vyks į vizitą Švedijoje.

GALERIJA

  • G. Nausėda Briuselyje: mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams
  • G. Nausėda Briuselyje: mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams
  • G. Nausėda Briuselyje: mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams
  • G. Nausėda Briuselyje: mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams
  • G. Nausėda Briuselyje: mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams
  • G. Nausėda Briuselyje: mums reikia aiškaus atsako Rusijos veiksmams
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Augis

Koke čia politikai, čia bomžai kaulinantis babkes ir apsauga pridarius nekšybiu.

to Vv

o apie ką jie daugiau gali kalbėti?arba pinigų prašyti arba rusai puola.

nu nuostabu

...ir vel rusai puola....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS