G. Nausėda nepritaria opozicijos siūlymui keisti A. Verygą | Diena.lt

G. NAUSĖDA NEPRITARIA OPOZICIJOS SIŪLYMUI KEISTI A. VERYGĄ

Prezidentas Gitanas Nausėda nepritaria opozicijos ir dalies medikų siūlymui atšaukti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą iš ekstremalios situacijos operacijų vadovo pareigų, o idėją į šias pareigas skirti kariškį vadina antikonstitucine.

Šalies vadovo vertinimu, ministras koronaviruso krizės pradžioje elgėsi tinkamai, kai buvo priimti sprendimai dėl judėjimo apribojimų, tačiau vėliau pritrūko vadybinių kompetencijų perkant reagentus tyrimams ir apsaugos priemones medikams.

„Keisti dabar arklius brastoje ir dar viduryje upės, iš tikrųjų yra savotiškas eksperimentavimas su visuomenės sveikata ir nemanau, kad šiuo metu valdžios institucijos galėtų sau tai leisti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė G. Nausėda.

Kartu prezidentas pabrėžė, kad „ekstremalių situacijų valdymo centrą reikia stiprinti“.

„Ko reikia, tai akivaizdžių kompetencijų sustiprinimo būtent medicinos priemonių įsigijimo srityje“, – teigė šalies vadovas.

Keisti dabar arklius brastoje ir dar viduryje upės, iš tikrųjų yra savotiškas eksperimentavimas su visuomenės sveikata.

Trys opozicinės partijos – konservatoriai, socialdemokratai ir liberalai, taip pat Lietuvos medikų sąjūdis – pirmadienį paragino keisti krizės valdymo vadovybę.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pasiūlė į šias pareigas skirti krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, o Lietuvos medikų sąjūdis – Lietuvos kariuomenės atstovą.

Prezidentas G. Nausėda pabrėžė, kad „net ir nepaprastosios padėties sąlygomis, neišėję į atsargą karininkai, sukarintų tarnybų žmonės, negali vadovauti civilinėms institucijoms, nes tai yra nekonstituciška“.

Šalies vadovas taip pat sakė nematantis pagrindo šiuo metu skelbti nepaprastąją padėtį, kaip siūlo kai kurie opozicijos politikai.

Šalies vadovas sakė ketinantis antradienį susitikti su ministru R. Karobliu ir kariuomenės vadu aptarti kariškių pagalbą valdant krizę. Po šio pokalbio jis sakė svarstysiantis, ar verta dar kartą šaukti Valstybės gynimo tarybą.

Žada prašyti Pietų Korėjos specialistų pagalbos

G. Nausėda žada prašyti Pietų Korėjos vadovo, kad korėjiečiai atsiųstų ekspertą į Lietuvą konsultuoti dėl koronaviruso krizės valdymo.

„Esu numatęs kalbėtis su Pietų Korėjos prezidentu ir manau, kad tas pokalbis galėtų įvykti jau rytoj, paprašydamas atsiųsti specialistą iš Pietų Korėjos, kuris galėtų mus pakonsultuoti tais klausimais, kurie mums šiuo metu yra aktualiausi ir su kuriais sėkmingai susidorojo Pietų Korėjos vyriausybė pastaruoju metu“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė šalies vadovas.

„Kaip žinote, šita valstybė pasižymėjo tuo, kad turėjo gana ryškų koronaviruso protrūkį, tačiau sugebėjo suvaldyti situaciją efektyviomis priemonėmis ir manau, kad jų patirtis mums būtų tikslinga ir pravarti“, – pridūrė G. Nausėda.

Pietų Korėja koronaviruso infekcijų piką pasiekė vasario pabaigoje, bet pastaruoju metu užsikrėtimų mažėja.

Iš viso šioje šalyje patvirtinta beveik 9 tūkst. atvejų, mirė 118 žmonių. Pirmadienį patvirtinti 64 atvejai – mažiausiai šį mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Je

Neatrodo, kad tai vadybos problemos. Buvo meluojama, kad rezervai pilni, viskam pasiruošta. Vėl moralės ir atsakomybės klausimas?

o

gal reiketu soroseda keist su visais skvernais?

leonas

Tai kad ne opozicija siūlo ir reikalauja keisti A. Verygą, bet medikų bendruomenė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS