G. Nausėda ragina Baltarusijos klausimą įtraukti į EVT darbotvarkę | Diena.lt

G. NAUSĖDA RAGINA BALTARUSIJOS KLAUSIMĄ ĮTRAUKTI Į EVT DARBOTVARKĘ

  • 11

Ketvirtadienį vykusioje parengiamojoje nuotolinėje Europos Vadovų Tarybos (EVT) konferencijoje prezidentas Gitanas Nausėda atkreipė Europos lyderių dėmesį į sudėtingą politinę situaciją Baltarusijoje ir paragino EVT pirmininką Charles'ą Michelį įtraukti Baltarusijos klausimą į rugsėjo 24–25 dienomis vyksiančios EVT darbotvarkę.

„Situacija Baltarusijoje, deja, nesikeičia. Brutalus jėgos panaudojimas, žmogaus teisių pažeidimai, susidorojimas su Koordinacinės tarybos lyderiais tęsiasi. Būtina visiems ES lyderiams įvertinti padėtį ir sutarti dėl tolesnių žingsnių“, – sakė Lietuvos vadovas.

Kalbėdamas apie ES santykius su Kinija, šalies vadovas akcentavo būtinybę numatyti ES bei Kinijos santykių dinamikos pažangą besikeičiančių geopolitinių ir ekonominių aplinkybių kontekste.

„ES santykiuose su Kinija turi ir toliau vadovautis demokratinėmis vertybėmis, pagarba žmogaus teisėms bei laisvėms, abipusiškai lygiomis prekybos sąlygomis“, – teigė prezidentas G. Nausėda.

Šalies vadovas pažymėjo, kad būtina siekti didesnio ES ekonominio atsparumo nuo trečiųjų šalių ir užtikrinti pramoninės produkcijos tiekimo grandinių tvarumą.

Lietuvos vadovas pareiškė solidarumą su Kipru ir Graikija ir pakvietė Turkiją susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų Viduržemio jūroje, taip pat deklaravo lūkestį, kad šie kaimyninių valstybių nesutarimai būtų sprendžiami konstruktyviai ir laikantis tarptautinės teisės principų.

Apibendrindamas diskusiją EVT pirmininkas Ch. Michelis pabrėžė situacijos svarbą Baltarusijoje ir patikino svarstysiantis galimybę įtraukti Baltarusijos klausimą ir į ateinančią EVT rugsėjo mėnesį.

Parengiamoji EVT sesija buvo surengta netradiciniu formatu – mažomis grupėmis. Kartu su Lietuvos prezidentu diskusijoje dalyvavo Vokietijos, Austrijos, Danijos, Suomijos, Kroatijos, Slovakijos ir Belgijos vadovai.

Sesijoje, surengtoje EVT pirmininko Charleso Michelio iniciatyva, buvo aptartos ES santykių su Kinija perspektyvos, situacija rytinėje Viduržemio jūros dalyje ir Baltarusijoje.

 

GALERIJA

  • G. Nausėda ragina Baltarusijos klausimą įtraukti į EVT darbotvarkę
  • G. Nausėda ragina Baltarusijos klausimą įtraukti į EVT darbotvarkę
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

gaila

Palikit ramybeje Baltarusija bet spreskit savo problemas kodel tiek daug badaujanciu Lietuvoje Baltarusijoje zmones nebadauja Nekirsykim ir nekurstykim Baltarusijos MAISTININKU.

Labas

Cia vadinasi kaip asiliukas laimes ieskojo ieskojo

beda

ir dar kokia ,visiskas besmegenis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS