G. Nausėda siūlo ES svarstyti ekonominės pagalbos planą Baltarusijai | Diena.lt

G. NAUSĖDA SIŪLO ES SVARSTYTI EKONOMINĖS PAGALBOS PLANĄ BALTARUSIJAI

  • 23

Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Lenkijos ir Rumunijos vadovais siūlo Europos Sąjungai (ES) svarstyti pagalbos planą Baltarusijai.

Pasak prezidentūros, G. Nausėda su kolegomis bendroje deklaracijoje kviečia Europos Sąjungos institucijas ir valstybes nares svarstyti pagalbos priemonių paketą „demokratiškai Baltarusijai, siekiančiai politinės, ekonominės ir socialinės transformacijos“. Šį planą ketinama pristatyti artėjančioje Europos Vadovų Taryboje rugsėjo 24–25 dienomis.

„Trijų šalių lyderiai pakvietė Europos Sąjungą suformuoti pagalbos paketą, kuris apimtų prekybą su ES, pagalbą derybose dėl įstojimo į Pasaulio prekybos organizaciją, bevizį režimą Baltarusijos piliečiams, šalies ekonomikos ir energetinio sektoriaus diversifikaciją, finansavimą ekonomikos restruktūrizavimui, tarptautinių finansų institucijų įtraukimą reformuojant šalies ekonomiką ir skatinant investicijas“, – teigia Prezidentūra.

Deklaracijoje primenama, kad ją paskelbusių šalių lyderiai aktyviai puoselėja laisvės ir demokratijos principus, taip pat pripažįsta tik laisvus, teisingus ir skaidrius rinkimų rezultatus, vykdomus pagal Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą bei stebimus tarptautinių stebėtojų.

Lietuvos, Lenkijos ir Rumunijos lyderiai deklaracijoje priminė, kad „niekas kitas negali spręsti Baltarusijos likimo, tik jos piliečiai“.

Šalių vadovų nuomone, tik demokratiška, socialiniu dialogu ir bendra su visuomene vizija paremta Baltarusijos ateitis yra stabilesnės ir saugesnės Europos sąlyga.

„Jei Baltarusijos piliečiai nuspręs šalyje vykdyti politines ir ekonomines reformas, kurti nepriklausomas institucijas, ginančias žmogaus teises ir žodžio laisvę, mes padėsime, dalydamiesi savo žiniomis ir patirtimi“, – pranešime teigia G. Nausėda.

Deklaraciją paskelbę valstybių vadovai pakvietė visą tarptautinę bendruomenę prisijungti rengiant „pozityvią demokratiškai Baltarusijai skirtą darbotvarkę“ bei politinių, ekonominių ir socialinių pokyčių paramos paketą.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Vaidas

Nuvažiuokite į Baltarusiją. Pamatykite šalį. Tvarkingos gatvės, miestai. Dirbami laukai, veikiančios gamyklos. Tikrai tvarkinga valstybė. Jei saujelė geltonsnapių prisiriję svaigalų lekia į gatves vien dėl parėkavimų tai visiškai normalu, kad yra imtasi priemonių tvarkai palaikyti. Tenka bendrauti su Baltarusijoje gyvenančiais draugais. Na o mums brukamas melas lenda per gerkles. Prisiminkit Ukrainą ir jos didvyrius. Kas atsitiko ? Kur ta valstybė nuėjo. O juk tada mūsų išrinktieji buvo gatavi į užpakalius sulįsti tiems benderoms. Žodžiu lojama taip kaip pasako užjūrio šeimininkas. Šalin rankas nuo Baltarusijos. Tegu patys be jūsų tvarkosi. Na o poniai eks prezidentei laikas namolio.

Feliksas

Daug idijotu teko matyti,bet tokio idijotu,idijoto ne.Pasmyrdusi Boba

PETRAS na nevisai sventas

na tokiu debilu dar valdzioje nebuvo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS