G. Nausėda su S. Cichanouskaja telefonu aptarė pagalbos Baltarusijai planą | Diena.lt

G. NAUSĖDA SU S. CICHANOUSKAJA TELEFONU APTARĖ PAGALBOS BALTARUSIJAI PLANĄ

Prezidentas Gitanas Nausėda telefonu bendravo su į Lietuvą atvykusia Baltarusijos opozicijos kandidate prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja ir aptarė šalies vadovo pasiūlytą pagalbos Baltarusijai planą, BNS informavo prezidento patarėjas.

Anot Antano Bubnelio, S. Cichanouskaja padėkojo prezidentui už lyderystę ieškant kelių spręsti krizę Baltarusijoje ir patvirtino matanti savo misiją siekiant taikaus dialogo.

„Ji yra pasiryžusi imtis atsakomybės padėti įgyvendinti šį planą. Prezidentas palankiai vertino S. Cichanouskajos iniciatyvą burti koordinacinę tarybą. Prezidento vertinimu, tai galėtų būti tolesnis kelias į situacijos deeskalavimą“, – BNS sakė šalies vadovo patarėjas.

S. Cichanouskaja penktadienį pranešė burianti koordinacinę tarybą, kuri užtikrintų „valdžios perleidimą Baltarusijoje“.

Anot jos, šią tarybą galėtų sudaryti pilietinės visuomenės atstovai bei kiti iškilūs baltarusiai.

S. Cichanouskaja taip pat pakvietė tarptautinę bendruomenę ir Europos Sąjungos šalis padėti jai užmegzti dialogą su dabartine Baltarusijos valdžia.

G. Nausėda trečiadienį pristatė trijų punktų planą, siūlantį, jog Baltarusija turi nutraukti prievartos naudojimą prieš savo piliečius, paleisti visus suimtuosius, o prezidentas Aliaksandras Lukašenka turėtų sutikti sukurti „nacionalinę tarybą“, kuri suburtų valdžios ir pilietinės visuomenės atstovus.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad A. Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Prezidentas G. Nausėda penktadienį žurnalistams sakė, kad pasiūlytas planas dėl krizės Baltarusijoje sureguliavimo padėjo pristabdyti smurtą prieš protestuotojus, o jo siūlymus šiuo metu vertina Baltarusijos valdžia.

Opozicijos kandidatė rinkimuose S. Cichanouskaja iš Baltarusijos į Lietuvą atvyko antradienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Bajeris

Prezidentas bendrauja su vireja. Gal gali jam skambinti ir kiemsargiai?

Ne aptarinėt reikia , o veikti greitai !

Nes žalieji žmogeliukai jau prie Baltarusijos sienos trypia ....

.

baltarusiai savo prezidentą vadina "batka. Rodė interviu. Tai kažin kuo viskas baigsis, jie patys žino, kas jiems tinka. Medaus statinių nėra niekur padėta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS