G. Nausėda sveikina JAV planus siųsti daugiau karių į Baltijos šalis | Diena.lt

G. NAUSĖDA SVEIKINA JAV PLANUS SIŲSTI DAUGIAU KARIŲ Į BALTIJOS ŠALIS

Prezidentas Gitanas Nausėda sako itin palankiai vertinantis Jungtinių Valstijų svarstymą siųsti daugiau karių į Baltijos šalis ir pabrėžia, kad Lietuva yra pasirengusi priimti JAV pajėgas.

„Naujienas dėl JAV paminėtos galimybės perkelti dalį karių į Baltijos šalis priimu ir vertinu itin palankiai. Sprendimas patvirtina aiškų ir tvirtą Jungtinių Valstijų įsipareigojimą palaikyti saugumą Baltijos šalių regione. Tikiuosi, kad šie sprendimai padės dar labiau sustiprinti atgrasymo ir gynybos efektyvumą“, – BNS atsiųstame komentare teigė prezidentas.

Šią poziciją šalies vadovas paskelbė netrukus po to, kai JAV gynybos sekretorius Markas Esperis pranešė matantis galimybę siųsti papildomų karių į Baltijos šalis, siekiant atgrasyti Rusiją.

Apie tokią galimybę jis užsiminė pristatydamas planus dėl karių perkėlimo Europoje, mažinant amerikiečių kontingentą Vokietijoje.

„Kalbėjomės apie papildomų pajėgų siuntimą į Lenkiją, ir manau, kad yra galimybių dislokuoti pajėgų Baltijos šalyse“, – spaudos konferencijoje sakė M. Esperis.

G. Nausėda teigia, kad „karinis JAV buvimas Europoje yra stipriausias atgrasymo veiksnys ir mūsų saugumo garantas“.

„Bendradarbiavimo ryšius įrodo ir šiemet Lietuvoje dislokuotas JAV karių batalionas. Lietuva pasirengusi priimti ir daugiau JAV karių, jei tokie sprendimai bus priimti ir patvirtinti“, – teigė G. Nausėda.

„Lietuva labai vertina visų sąjungininkių indėlį, stiprinant mūsų šalies saugumą, ir Vokietijos lyderystę, vadovaujant NATO priešakinių pajėgų batalionui“, – pridūrė prezidentas.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis kiek anksčiau pranešė, kad Jungtinės Valstijos šiemet rudenį vėl atsiųs batalioną karių į Lietuvą daugiau kaip pusės metų rotacijai.

Pirmą kartą aštuonių mėnesių rotacijai amerikiečiai batalioną karių į Lietuvą atsiuntė pernai – šimtai JAV karių Pabradėje buvo nuo spalio mėnesio iki šių metų birželio.

JAV pareigūnai nuolat pabrėžia, kad amerikiečių karių atvykimui prielaidas sudaro Lietuvos investicijos į krašto gynybą.

Lietuva yra viena iš vos devynių NATO šalių, pasiekusių sutartą gynybos finansavimo rodiklį – 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Siekiant atgrasyti Rusiją, Lietuvoje nuo 2017 metų taip pat yra dislokuotas Vokietijos vadovaujamas tarptautinis NATO batalionas. Jame šiuo metu yra daugiau kaip tūkstantis karių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ar Lietuva turi prezidenta

ar prostitute?

Koronos pačiai amerikai per daug

Jo su korona atsiūs...O Nausėda ploja katučių

?

Bet tai juk mokama paslauga, nes iš Vokietijos išvyks, jei kanclerė nesumokėtų. Lietuva samdys? Sorry.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS