G. Nausėda sveikina Rusijos pašalinimą iš UNESCO Vykdomosios tarybos | Diena.lt

G. NAUSĖDA SVEIKINA RUSIJOS PAŠALINIMĄ IŠ UNESCO VYKDOMOSIOS TARYBOS

  • 0

Lietuvos prezidentas pasveikino sprendimą neišrinkti Rusijos į UNESCO Vykdomąją taryba ir paragino pašalinti ją ir iš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos.

„Puikios naujienos – Rusija buvo pašalinta iš UNESCO Vykdomosios tarybos, – socialiniame tinkle „X“ ketvirtadienį rašė G. Nausėda. – Agresorius, kuris naikina kultūros paveldą Ukrainoje nenusipelnė žodžio teisės kuriant taikos ir klestėjimo kultūrą.“

„Kitas žingsnis – Rusijos pašalinimas iš Saugumo Tarybos“, – pridūrė jis.

Apie tai, kad Rusija pirmą kartą nepateko į UNESCO Vykdomąją tarybą socialiniame tinkle „X“ trečiadienį pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis pridūrė, kad „Rusijos įtakos era pasibaigė“.

UNESCO yra specializuota Jungtinių Tautų agentūra.

Saugumo Tarybą sudaro 15 narių, kuriems pavesta spręsti pasaulines krizes įvedant sankcijas, suteikiant leidimą kariniams veiksmams ir tvirtinant JT chartijos pakeitimus.

Rusija yra nuolatinė Saugumo Tarybos narė.

Nuolatinis penketukas, turintis veto teisę, galinčią užblokuoti bet kokią rezoliuciją, atspindi Antrojo pasaulinio karo pabaigos galios dinamiką.

Šalys jau seniai prašo reformuoti Saugumo Tarybą, o nuo karo Ukrainoje pradžios Kyjivas ir jo sąjungininkai siekia iš jos pašalinti agresorę.

Gairės: Gitanas Nausėda, Rusija, UNESCO, Vykdomoji taryba, pašalinimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS